Indicele ROBOR la 3 luni a crescut în ultima lună cu 37,5%, de la 1.60 pe 14 septembrie, la 2.20 pe 18 octombrie. Creșterea este similară și la indicele ROBOR la 6 luni, de la 1.74 la 1.23 pentru aceleași date. Cei doi indicatori au fost cei mai utilizați la calcularea ratelor pentru creditele imobiliare în ultimul deceniu.
Ioana S. a luat un credit imobiliar în urmă cu șase ani pentru cumpărarea unui apartament. După ce s-a consultat cu un broker, a ajuns la concluzia că cea mai bună variantă este un credit în lei pentru că așa primea salariul. Valoarea împrumutului a fost de 354.000 de lei, durata - 24 de ani, iar dobânda era variabilă - ROBOR la 3 luni plus marja băncii de 2,4%.
Rata Ioanei este calculată o dată la trei luni, în funcție de ziua în care a primit creditul. Ultima rată plătită de Ioana este de 1903 lei, la un ROBOR de 1,6.
„Am văzut deja cum au crescut prețurile la alimente și mă așteptam să crească și rata pentru casă, așa că am contactat deja un broker să-mi spună exact la ce să mă aștept. E adevărat că și banca mea are un sistem de previziune pentru ratele viitoare, dar nu am mare încredere în el. Am aflat că voi plăti în jur de 2020 de lei, adică cu mai mult de 100 de lei în plus”, povestește Ioana S. pentru Europa Liberă
În aceeași situație este și Cătălin Dumitru. El a luat creditul un an mai târziu decât Ioana. 242.500 de lei. Pe 30 de ani, la o dobândă de 2,4%, marja băncii, plus ROBOR la 6 luni. Ultima dată, rata lui a fost calculată în septembrie, la 1176 de lei. Și el și-a calculat cât ar fi plătit dacă ar fi avut ghinionul să i se recalculeze rata în octombrie - 1262 de lei.
Situația este puțin mai bună la creditele în EURO unde euro s-a depreciat mai lent față de moneta europeană, iar EURIBORul se păstrează încă la o dobândă negativă.
ROBOR va mai crește
Specialiștii spun că tendința de creștere a ROBOR se va menține și în următoarele luni pentru că banca centrală va încerca în continuare să contracareze
„Noi ne așteptăm ca BNR să crească din nou dobânda cheie în ședința din noiembrie, nu știm dacă cu 0.25 sau chiar cu 0.5, urmând ca la începutul anului viitor să mai vedem câteva creșteri de dobânzi, noi așteptăm o creștere pâna la 3,50 a dobânzii de politică monetară, la jumătatea anului viitor”, a declarat Ionuț Dumitru pentru Europa Liberă.
„Problemă creșterii dobânzilor nu este doar în România, ci este peste tot în lume”, precizează Dragoș Cabat. „Au fost dobânzi negative acum au crescut, dar sunt sub inflație.” Consultantul spune că, atâta vreme cât băncile se împrumută la banca centrală, Robor va sta undeva în apropierea dobânzii cheie. „E adevărat că băncile pot ajunge la limita la care se pot împrumuta și este posibil ca spre sfârșitul anului să vedem o creștere mai mare a ROBOR. Dacă inflația ajunge spre 8, Roborul ajunge spre 3-4", adaugă acesta.
Ce credite poți lua acum
De la începutul lui 2019, Banca Națională a impus băncilor comerciale o nouă variantă de acordare a creditelor către populație - marja băncii plus indicele de referință pentru creditele consumatorilor. Aceste este în prezent de 1.08. Pentru creditele Ioanei și al lui Cătălin ar fi însemnat o rată cu aproximativ 150 de lei mai mică.
Conform BNR, la finalul lunii august, valoarea creditelor acordate populației pentru achiziția de locuințe se ridica la 96 591,2 milioane de lei