Linkuri accesibilitate

Sistemele de apărare Patriot au ajuns în Ucraina


Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a scris pe Twitter că „frumosul nostru cer devine mai sigur deoarece sistemele de apărare aeriană Patriot au sosit în Ucraina”.
Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a scris pe Twitter că „frumosul nostru cer devine mai sigur deoarece sistemele de apărare aeriană Patriot au sosit în Ucraina”.

Sistemele de apărare aeriană Patriot pe care guvernul ucrainean le-a cerut pentru a-și apăra țara de atacurile aeriene au ajuns în Ucraina, a anunțat ministrul de resort al țării.

Oleksii Reznikov a postat pe Twitter că „frumosul nostru cer devine mai sigur deoarece sistemele de apărare aeriană Patriot au sosit în Ucraina”.

„Apărătorii noștri aerieni au învățat să le folosească cât de repede au putut. Iar partenerii noștri s-au ținut de cuvânt", a scris Oleksii Reznikov.

Reznikov a spus că a făcut prima dată lobby pentru Patriot în august 2021, înainte de invazie, într-o vizită în SUA. Lipsa unei forțe aeriene ucrainene considerabile încă de la primele etape ale invaziei a făcut ca Ucraina să fie expusă atacurilor aeriene rusești cu avioane.

Miniștrii guvernului ucrainean au îndemnat puterile străine să furnizeze aceste sisteme de rachete în decembrie, în timp ce SUA au întocmit planuri pentru a le furniza. Guvernul olandez a fost apoi de acord în ianuarie să trimită și bateriile.

Reznikov a scris că forțele ucrainene de apărare aeriană s-au antrenat pentru a stăpâni complexitățile sistemelor Patriot „cât de repede au putut” și a mulțumit Statelor Unite, Germaniei și Țărilor de Jos pentru că „s-au ținut de cuvânt” cu privire la livrarea sistemului.

„Vom câștiga împreună”, a spus Reznikov, fără a preciza din ce țară provin sistemele.

Cu toate acestea, pe 18 aprilie, Germania a enumerat sistemul Patriot pe un site guvernamental care înregistrează livrările Berlinului de echipamente militare către Ucraina.

Sistemul mobil sol-aer Patriot este unul dintre cele mai avansate din lume și poate fi folosit împotriva aeronavelor, rachetelor balistice și rachetelor de croazieră.

Statele Unite și Germania au promis sisteme Patriot Ucrainei în urma atacurilor rusești asupra infrastructurii energetice ucrainene care au început în octombrie.

Țările de Jos au promis Kievului părți ale unui sistem Patriot, inclusiv două lansatoare și rachete.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat că Patriot va consolida „în mod semnificativ” apărarea antiaeriană a Ucrainei.

Anunțul privind sosirea sistemelor Patriot a venit după ce Rusia a atacat noaptea trecută orașul port sudic Odesa cu drone de fabricație iraniană.

„De data aceasta, 10 din cele 12 drone kamikaze Shahed au fost distruse de membrii brigăzii de rachete antiaeriene Odesa a Comandamentului Aerian de Sud”, se arată într-un comunicat al armatei.

Iurii Kruk, șeful administrației militare din regiunea Odesa, a declarat că o țintă de infrastructură publică a fost lovită în timpul atacului cu dronă, dar nu au fost raportate victime.

În est, apărătorii ucraineni au respins peste 60 de atacuri, în timp ce trupele rusești își continuă asaltul asupra orașului Bahmut, Avdiivka și Mariinka, a declarat Statul Major al Ucrainei în raportul său zilnic din 19 aprilie.

Cele mai aprige bătălii sunt purtate pentru Bahmut și Mariinka, care rămân epicentrul ostilităților, a spus armata.

Armata ucraineană a declarat pe 19 aprilie că a preluat vehiculele de luptă blindate ușoare AMX-10 RC ale Franței.

Înaintea unei reuniuni a Grupului de Contact pentru Apărare al Ucrainei, care este format din zeci de țări care oferă ajutor militar Kievului, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut ca mai multe arme și muniții să fie trimise în Ucraina.

„Recunoaștem cantitatea enormă de arme, muniții, provizii care au fost deja furnizate Ucrainei, dar trebuie să facem și mai mult”, a declarat Stoltenberg pentru CNN pe 18 aprilie. „Pentru că trebuie să ne asigurăm că ucrainenii sunt într-o poziție în care pot trece prin liniile rusești și, de asemenea, peste câmpurile minate și să fie într-o poziție în care să poată elibera, să recupereze teritoriul.”

Grupul de contact urmează să se întâlnească din nou pe 21 aprilie la baza aeriană americană din Rammstein, Germania.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG