Linkuri accesibilitate

Un soldat al gărzii naționale ucrainene înfige steagul Ucrainei deasupra unui tanc rusesc distrus într-o zonă de lângă granița cu Rusia, în regiunea Harkov, 19 septembrie 2022
Un soldat al gărzii naționale ucrainene înfige steagul Ucrainei deasupra unui tanc rusesc distrus într-o zonă de lângă granița cu Rusia, în regiunea Harkov, 19 septembrie 2022

Război în Ucraina | Sancțiuni UE pentru referendumurile de anexare a 15% din Ucraina. Moscova trimite la război ucraineni din zonele ocupate

Ziua 217 a invaziei: Autorităţile pro-ruse din regiunile ucrainene Zaporojie, Herson şi Lugansk au revendicat victoria la așa zisele referendumurile de anexare organizate de Rusia şi denunţate la scară largă de Kiev şi ţările occidentale.

13:02 28.9.2022

NATO: Scurgerile de gaz din conductele Nord Stream sunt acte de sabotaj

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a atribuit miercuri actelor de sabotaj scurgerile de gaz din conductele Nord Stream şi a menţionat că a discutat cu ministrul apărării danez despre protejarea infrastructurii esenţiale în ţările membre ale Alianţei, transmite Reuters.

„Am discutat despre sabotaj asupra conductelor Nord Stream cu ministrul apărării Morten Bodskov'', a scris Stoltenberg pe Twitter.

La rândul său, ministrul danez al apărării a spus miercuri că există motive de îngrijorare privind situaţia securităţii în regiunea Mării Baltice.

Rusia are o prezenţă militară semnificativă în regiunea baltică şi ne aşteptăm ca ea să-şi continue zăngănitul armelor'', a declarat Bodskov.

Trei scurgeri de gaz din conductele Nord Stream 1 şi 2 ce leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică au fost semnalate în zonele economice exclusive ale Danemarcei şi Suediei, în apropierea insulei daneze Bornholm.

Seismologii din Danemarca şi Suedia înregistraseră luni explozii puternice în zona respectivă.


11:25 28.9.2022

Aproximativ 66.000 de cetățeni au intrat în UE în ultima săptămână

Cetăţenii ruşi care au intrat în ultima săptămână pe teritoriul Uniunii Europene (UE) au fost cu 30% mai numeroşi decât săptămâna precedentă, a anunţat marţi Agenţia Europeană pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă (Frontex), cu sediul la Varşovia, informează AFP, citată de Agerpres.

„Circa 66.000 de cetăţeni ruşi au intrat în UE în cursul săptămânii trecute (19-25 septembrie), o creştere de 30% în raport cu săptămâna precedentă”, anunţă Frontex într-un comunicat.

Majoritatea cetăţenilor ruşi au intrat în UE pe la punctele de trecere finlandeze şi estoniene.

„În timpul ultimelor patru zile, 30.000 de cetăţeni ruşi au sosit în Finlanda”, precizează Frontex, înscriind aceste date în contextul mobilizării decretate de Kremlin.

Majoritatea cetăţenilor ruşi care au intrat pe teritoriul UE sunt titularii unui permis de şedere sau ai unei vize valabile în ţările membre ale UE sau în spaţiul Schengen, iar alţii au dublă cetăţenie.

10:03 28.9.2022

Olaf Scholz: „Nu vom accepta rezultatele acestor simulacre de referendumuri”

Poziţia Berlinului cu privire la teritoriile ucrainene ocupate unde Rusia a organizat referendumuri pe parcursul ultimelor zile nu se va modifica, susţine cancelarul german Olaf Scholz, transmite miercuri DPA.

„Nu vom accepta rezultatele acestor simulacre de referendumuri, iar sprijinul nostru pentru Ucraina nu va fi diminuat'', a declarat Scholz pentru ediţia de miercuri a publicaţiei Neue Osnabrücker Zeitung.

Moscova a organizat referendumuri în patru regiuni ucrainene pe care le-a ocupat - Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie - pentru a justifica foarte probabila lor anexare de către Federaţia Rusă.

Referitor la chestiunea controversată a livrărilor de arme către Kiev, şeful executivului german a reafirmat că Ucraina va primi tancuri de concepţie sovietică şi vehicule de luptă de la ţări NATO ale căror stocuri vor fi ulterior refăcute gradual de către Germania şi alte ţări cu echipament militar occidental.

„Germania sprijină Ucraina cât de bine poate şi în acelaşi timp face tot posibilul pentru a preveni un conflict direct între NATO şi Rusia'', a spus cancelarul german. El a adăugat că acest lucru reflectă dorinţa majorităţii cetăţenilor germani.

Invazia rusă din Ucraina a constituit un moment de cotitură pentru politica germană în domeniul apărării, antrenând crearea unui fond special de aproximativ 100 de miliarde de euro, de la bugetul federal, pentru investiţii şi proiecte de înarmare.

În luna februarie, cancelarul Germaniei a anunţat o creştere masivă a cheltuielilor pentru apărare, precizând că acestea vor depăşi pragul de 2% din PIB stabilit ca angajament de statele membre NATO, în contextul în care conflictul din Ucraina a forţat Berlinul să-şi regândească politica externă şi de securitate.

09:42 28.9.2022

Uniunea Europeană, despre incidentele de la Nord Stream 1 și 2 : Orice sabotaj va primi un răspuns solid

Uniunea Europeană arată într-o declarație de presă că este „profund îngrijorată de deteriorarea conductelor Nord Stream 1 și 2 care a dus la scurgeri în apele internaționale ale Mării Baltice”.

„Preocupările de siguranță și de mediu sunt de cea mai mare prioritate. Aceste incidente nu sunt o coincidență și ne afectează pe toți”

Toate informațiile disponibile indică că aceste scurgeri sunt rezultatul unui act deliberat. Vom sprijini orice investigație menită să aducă claritate deplină cu privire la ceea ce s-a întâmplat și de ce și vom lua măsuri suplimentare pentru a ne spori rezistența în securitatea energetică.”

Orice perturbare deliberată a infrastructurii energetice europene este cu totul inacceptabilă și va primi un răspuns solid și unit”, se arată în declarație.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG