Linkuri accesibilitate

3 minute | Ce mesaj îi transmite NATO lui Putin de la București, China înăbușă protestele metodic și un 1 Decembrie cu scandal


Mai mulți polițiști imobilizează un protestatar în Shanghai, China, pe 27 noiembrie 2022. În ultimele zile au avut loc proteste în cel puțin zece mari orașe față de strategia severă „Zero Covid” a regimului de la Beijing.
Mai mulți polițiști imobilizează un protestatar în Shanghai, China, pe 27 noiembrie 2022. În ultimele zile au avut loc proteste în cel puțin zece mari orașe față de strategia severă „Zero Covid” a regimului de la Beijing.

Statele Unite vor anunța un ajutor „substanțial” la reuniunea miniștrilor de externe ai NATO din România. China a scos polițiștii pe străzi ca să oprească protestele. Se apropie 1 Decembrie, iar ședința solemnă din Parlament a fost una cu scandal.

Bun găsit,

Iată principalele știri:

  • Întâlnirea miniștrilor de Externe din țările NATO, la care participă și omologii din țările partenere, începe astăzi în București. Este un eveniment cu încărcătură simbolică, care amintește de Summitul din 2008, când Ucraina și Georgia au primit promisiunea că vor intra în Alianță.
  • Protestele din China împotriva restricțiilor Covid par să se fi stins, în condițiile în care este semnalată o prezență intensă a poliției pe străzi, iar protestatarii au început să fie anchetați.
  • Şedinţa solemnă din Parlament dedicată sărbătoririi Zilei Naţionale a României a fost marcată de scandal, declarațiile privind Transilvania fiind în centrul atenției.

București - centru diplomatic

„Nu putem să-l lăsăm pe Putin să câștige, pentru că ar arăta altor lideri că se pot atinge țeluri prin forță și ar fi o lume mult mai periculoasă pentru noi toți”, a spus secretarul general al NATO, înainte de startul ministerialei din București, la care participă cei 30 de diplomați din țările membre, alături de miniștrii de Externe din R. Moldova, Ucraina, Suedia, Finlanda, Georgia și Bosnia și Herțegovina.

Europa Liberă trece în revistă și declarația președintelui român, Klaus Iohannis, care a cerut mai mult sprijin pe Flancul Estic: „E nevoie de planuri foarte concrete ca în cazul unui atac să se știe foarte exact cine și ce trupe trimite”.

Colegii mei vor acoperi evenimentelele din cele două zile, dar înainte de startul discuțiilor de astăzi vă propun o analiză în care sunt prezentate mizele reuniunii NATO.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, participă la o întâlnire cu miniștrii de externe ai Estoniei, Letoniei, Lituaniei, Islandei, Finlandei, Norvegiei și Suediei, la Kiev, 28 noiembrie 2022.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, participă la o întâlnire cu miniștrii de externe ai Estoniei, Letoniei, Lituaniei, Islandei, Finlandei, Norvegiei și Suediei, la Kiev, 28 noiembrie 2022.

Alături de reuniunea miniștrilor de Externe ai NATO, zilele acestea la București mai au loc alte două conferințe importante: Reuniunea Liderilor de la München și Forumul București organizat de German Marshall Fund & ASPEN. O analiză Deutsche Welle scoate în evidență că locul nu a fost ales întâmplător: Marea Neagră a devenit un loc al transmiterii undelor de șoc.

Iar înainte de a ajunge la București, șapte miniștri de Externe s-au întâlnit ieri la Kiev cu președintele Volodimir Zelenski, pentru a discuta despre ajutorul umanitar și militar, sancțiunile impuse Rusiei și candidatura Ucrainei la UE, scrie The New York Times.

Ministerul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, a spus înainte de reuniunea NATO că țările membre trebuie să-și stimuleze urgent producția de armament.

„Ultima dată când am participat la o reuniune ministerială a NATO, am venit cu trei cuvinte: arme, arme și arme. De data aceasta, în timp ce această cerere rămâne absolut acută, o voi preciza spunând că avem nevoie de apărare aeriană, de tancuri și de linii de producție”, a spus oficialul de la Kiev, într-un interviu pentru Politico.

Reuters scrie că, în timpul războiului din Ucraina, SUA și Rusia au folosit o singură dată linia militară directă de comunicații, iar un oficial anonim a precizat că nu a fost în legătură cu racheta căzută în Polonia, ci cu operațiunile militare rusești în apropierea unei infrastructuri critice a Ucrainei.

Tancuri ucrainene pe un câmp noroios în apropierea unei poziții nedivulgate de pe linia frontului din estul Ucrainei, 28 noiembrie 2022.
Tancuri ucrainene pe un câmp noroios în apropierea unei poziții nedivulgate de pe linia frontului din estul Ucrainei, 28 noiembrie 2022.

În Europa Liberă, un interviu Svetlana Țihanovskaia, lidera opoziției din Belarus, care le cere românilor să facă diferența dintre popor și regimul Lukașenko, dar și un interviu cu ambasadoarea SUA la NATO: Vom continua să cerem Chinei să nu sprijine Rusia. De asemenea, Statele Unite vor debloca un ajutor de urgență pentru infrastructura energetică. Amănunte în live blog.

Între timp, Rusia a retras ameninţarea imediată de reducere a livrărilor de gaze către Republica Moldova, conform Hotnews.

Complicatele cumetrii politice

În aceeași „capitală a diplomației”, dar parcă într-o lume paralelă, ședința solemnă din Parlament a fost marcată de scandal. Hotnews relatează că discursul deputatului UDMR Csoma Botond a încins spiritele: Liderii românilor ardeleni ştiau că Ardealul nu era numai românesc, ci şi unguresc, săsesc şi evreiesc.

Răspunsul a venit de la ministrul Culturii, senatorul PSD Lucian Romaşcanu, care a afirmat că Transilvania este istoric a românilor, chiar dacă este locuită şi de minorităţi, potrivit News.ro.

Digi24 menționează un alt dialog din Parlament. În timp ce premierul Nicolae Ciucă a cerut „un moratoriu” în 2023 între Putere și Opoziție, președintele USR, Cătălin Drulă, a răspuns că „singurul moratoriu care ne trebuie e cel asupra furtului din banul public”.

În plus, G4Media scrie că aproape toți senatorii și deputații au părăsit plenul în timpul discursului susținut de Diana Șoșoacă.

Într-un editorial Dela0, la 104 ani de la Marea Unire, România arată „ca o țară incapabilă să articuleze și ceva viitor”, iar peste alți 104 ani Ziua Națională „ar putea fi doar o amintire comemorată solemn cu fasole și epoleți”.

Tot despre 1 Decembrie, Digi24 relatează că CFR a anulat petrecerea „Șpriț cu lăutari” din Trenul Regal, după ce Europa Liberă a scris săptămâna trecută despre contract.

Europa Liberă vă mai propune o analiză despre cum s-a văzut bilanțul guvernării PSD - PNL după un an: armonie și apeluri la stabilitate de la centru, amenințări și racolări de primari în teritoriu.

De asemenea, presa românească abundă astăzi de subiecte importante, dar diverse. Iată-le pe scurt:

  • După arestarea preventivă a lui Niculae Bădălău, Adevărul prezintă cum a ajuns fostul ministru PSD la Curtea de Conturi.
  • În Libertatea, povestea generalului Cristian Radu, adjunctul șefului IGSU, care s-a pensionat la 49 de ani, după ce și-ar fi pus șoferul să-și asume un accident în locul său.
  • Rise Project scrie despre hărțuirea și abuzurile sexuale de care este acuzat profesorul Felix Alexa de la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică (UNATC).
  • Analiză-avertisment în Curs de Guvernare: O creștere de 10% a costului vieții scade cu 20% puterea de cumpărare a gospodăriilor cu venituri mici.
  • Românii cu depozite ceva mai mari la bănci vor trebui să plătească și contribuția la sănătate din 2024, detalii în Hotnews.
  • G4Media: Primul pas pentru reforma teritorială și unificarea localităților a fost făcut. Parlamentul a adoptat legea care permite localităților să formeze consorțiile administrative cerute prin PNRR.

China demantelează protestele

Fără să aibă încă o reacție publică fermă, administrația Biden analizează cât de energic să susțină protestatarii din China, scrie The New York Times, menționând că Joe Biden a insistat în trecut că va atrage atenția asupra abuzurilor comise de guvernele autoritare.

Între timp, pe străzile orașelor chinezești a fost remarcată o prezență intensă a poliției după cele câteva zile de proteste, iar unele adunări au fost înăbușite sau nu s-au concretizat, conform BBC.

Un protestatar chinez este arestat de polițiști în timpul unui protest din Shanghai, China, 27 noiembrie 2022.
Un protestatar chinez este arestat de polițiști în timpul unui protest din Shanghai, China, 27 noiembrie 2022.

Reuters transmite că autoritățile chineze au început anchetarea unora dintre protestatari, precizând că oamenii au fost interogați și li s-au percheziționat telefoanele, iar fotografiile au fost șterse.

CNN a reușit totuși să obțină și verifice imaginile cu jurnalistul BBC Edward Lawrence, care a fost arestat duminică de poliție în Shanghai, în timp ce documenta protestele. Televiziunea britanică a anunțat anterior că acesta a fost „bătut și lovit de poliție”.

O analiză AFP, tradusă de Hotnews, arată că manifestațiile fără precedent din China nu au apărut din neant. Doar anul acesta au fost șapte proteste, de la „Vocile Disperării din Shanghai” la „Podul din Beijing” și confruntările din Canton.

Politico vorbește despre cum tineretul Chinei a uitat Piața Tiananmen, noua generație fiind victima unei „amnezii colective forțate”, care nu știe cât de dispus este regimul chinez statul să zdrobească disidența.

Un prim efect al protestelor: premierul britanic Rishi Sunak a declarat că „epoca de aur” a relațiilor dintre Marea Britanie și China s-a încheiat, transmite BBC.

În final, Politico relatează despre „sincronizarea îngrozitoare” între vizita președintelui Consiliului European cu manifestațiile. Charles Michel este așteptat astăzi în China, pentru discuții cu Xi Jinping, iar diplomații și oficialii europeni doresc ca acesta să-l provoace pe președintele chinez în legătură cu înăbușirea protestelor.

Alte știri:

  • Fostul vicepreședinte Mike Pence și numeroși republicani l-au criticat pe Donald Trump pentru că s-a întâlnit cu naționalistul Nick Fuentes și cu rapperul Ye (Kanye West), ambii având un istoric de remarci antisemite, marcând o rară ruptură de fostul președinte în eșaloanele superioare ale Partidului Republican - Washington Post.
  • Familiile echipei iraniene de fotbal au fost amenințate cu închisoarea și tortura în cazul în care jucătorii „nu se comportă firesc” înainte de meciul cu SUA, de astăzi, de la Cupa Mondială - CNN.
  • Cel mai mare vulcan activ din lume, Mauna Loa din Hawaii, a erupt pentru prima dată în aproape 40 de ani - BBC.

Nu uitați că așteptăm mesajele voastre la adresa de e-mail treiminute@rferl.org sau pe pagina de Facebook.

Pe curând,
George

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG