Rușii spun că au oprit atacurile forțelor ucrainene
Ministerul rus al apărării susține că toate țintele masivului atac cu rachete de joi au fost „neutralizate”, potrivit CNN.
„Atacul a dus la oprirea producției și întreținerii de echipamente și muniții militare, precum și la încetarea redistribuirii forțelor de rezervă ale Forțelor Armate ale Ucrainei din regiunile vestice ale Ucrainei".
La rândul lor, autoritățile ucrainene au spus că au doborât 54 din cele 69 de rachete de croazieră trase de ruși și că au restabilit capacitatea energetică la câteva ore după atacuri.
Rușii au atacat orașul Herson de 27 de ori
Forțele rusești bombardează fără încetare Hersonul, cu artilerie și rachete, lovind regiunea de 81 de ori joi, după cum a declarat Iaroslav Ianoșevich, șeful administrației militare regionale.
„Inamicul a atacat orașul Herson de 27 de ori. Obuzele inamice au lovit un magazin, instalații de infrastructură esențială, întreprinderi industriale, clădiri private și de apartamente", a declarat Ianoșevich, referindu-se la capitala regională.
Armata ucraineana susține că a doborât în cursul nopţii 16 drone de fabricaţie iraniană
Apărarea aeriană ucraineană a doborât 16 drone Shahed de fabricaţie iraniană în cursul nopţii de joi spre vineri, a anunţat Comandamentul Forţelor Aeriene ale armatei ucrainene, relatează CNN.
Dispozitivele aeriene explozive au fost trimise după ce în cursul zilei Rusia lansase unul dintre cele mai mari atacuri cu rachete împotriva Ucrainei de la începutul războiului.
Dronele de fabricaţie iraniană „au atacat Ucraina din direcţia sud-est şi nord. Pentru a depăşi sistemul de apărare aeriană al Ucrainei, inamicul a încercat să folosească albia râului Nipru", precizează un comunicat al Comandamentului Forţelor Aeriene.
Stoltenberg: „Sprijinul militar pentru Ucraina este cea mai scurtă cale către pace"
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a pledat pentru trimiterea suplimentară de armament către Ucraina, transmite vineri dpa. „Poate părea un paradox, dar sprijinul militar pentru Ucraina este cea mai scurtă cale către pace", a declarat Stoltenberg într-un interviu de sfârşit de an acordat dpa.
Preşedintele rus Vladimir Putin trebuie convins că nu-şi va atinge obiectivul de a prelua controlul asupra Ucrainei, a apreciat el.
Stoltenberg a continuat spunând că, apoi, ar putea exista „o soluţie de pace negociată, care să asigure că Ucraina se impune drept un stat democratic şi independent".
„Fiecare ţară are dreptul să se apere - la fel şi Ucraina", a spus Stoltenberg, adăugând că atacurile ucrainene trebuie privite în context. Care context include atacuri ruse masive asupra infrastructurii civile, menite să-i priveze pe ucraineni de apă, căldură şi electricitate în plină iarnă, a explicat el.