Linkuri accesibilitate

Fost premier rus: Moscova s-a aflat în spatele atacului de la Kremlin


Primul șef de guvern al președintelui Putin, Kasionov, crede că așa-zisul atac cu drone de miercuri de la Kremlin este o operațiune pusă în scenă chiar de Moscova.
Primul șef de guvern al președintelui Putin, Kasionov, crede că așa-zisul atac cu drone de miercuri de la Kremlin este o operațiune pusă în scenă chiar de Moscova.

Fostul premier rus Mihail Kasianov susține că Moscova s-a aflat în spatele atacului de la Kremlin.

Primul șef de guvern al președintelui Putin, Kasionov, crede că așa-zisul atac cu drone de miercuri de la Kremlin este o operațiune pusă în scenă chiar de Moscova.

El a declarat pentru Sky News că Rusia a organizat atacul pentru a încuraja cât mai mulți ruși să se alăture armatei țării.

„Putin are nevoie de asta înainte de Ziua Victoriei”, a spus Kasianov, referindu-se la Ziua Victoriei, care sărbătorește victoria sovieticilor asupra naziștilor.

Kasianov a părăsit Rusia anul trecut și este extrem de critic față de acțiunile Kremlinului în Ucraina, în ciuda faptului că a ocupat postul de șef de guvern în timpul primului mandat al lui Putin.

El consideră interesant faptul că Moscova este dispusă să dea vina pe Ucraina pentru presupusul atac cu drone, pentru că astfel ar recunoaște că dronele ucrainene ar putea ajunge până la Kremlin.

El a avertizat că ar trebui să „ne aşteptăm la ceva mai mult” de la Moscova în zilele următoare, adică la o altă provocare.

Pe rețelele de socializare au circulat imagini cu un mic nor de fum care se ridică deasupra Kremlinului la primele ore ale zilei de miercuri.

Mihail Mihailovici Kasianov este un economist și om politic rus, care a îndeplinit funcția de prim-ministru al Federației Ruse în perioada 7 mai 2000 – 24 februarie 2004.

Kremlinul a spus că așa-zisul atac cu drone este o „acțiune teroristă planificată” a Kievului.

Medvedev a spus că presupusul atac cu drone de noaptea trecută, despre care a spus că a fost comandat de Kiev pentru uciderea președintelui rus, Vladimir Putin, nu lasă Moscovei alte opțiuni decât „eliminarea” președintelui ucrainean Volodimir Zelenski și a „clicii” sale de la Kiev.

Vicepreședintele consiliului de securitate este un aliat al lui Vladimir Putin, pe care l-a ajutat să mențină controlul asupra Rusiei alternând cu el posturile de președinte și premier pentru a se conforma Constituției rusești de la acea vreme.

Zelenski a negat că Kievul s-a aflat în spatele incidentului, despre care Kremlinul a spus că a fost un atentat la viața președintelui Vladimir Putin, dar care nu doar că nu a provocat victime, dar nici nu l-a găsit acasă pe locatarul șef.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a răspuns acuzațiilor Rusiei că Ucraina s-ar afla în spatele unui atac cu drone asupra Kremlinului, care se presupune că s-ar circumscrie intenției de a-l ucide pe locatarul de la Kremlin.

Într-o conferință de presă la Helsinki, Zelenski a spus: „Nu atacăm Putin sau Moscova, ne luptăm pe teritoriul nostru”.

După ce purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a susținut joi că SUA se află în spatele incidentului, pentru că „deciziile cu privire la astfel de atacuri teroriste sunt luate la Washington” și că Kievul „doar pune în aplicare aceste decizii”, SUA a negat orice implicare.

„Nu am avut nimic de-a face cu asta”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională John Kirby.

Kirby a spus că Washingtonul nu sprijină și nu acceptă atacurile Ucrainei în afara granițelor sale. „Am fost clari cu ei în mod public și am fost și în privat: că nu le încurajăm și nici nu le dăm posibilitatea să lovească în afara Ucrainei”, a spus Kirby.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG