Linkuri accesibilitate

Discuții pentru o posibilă extindere a acordului cu cereale la Marea Neagră


 Inițiativa privind cerealele din Ucraina, intermediată între Rusia și Ucraina de ONU și Turcia, în iulie anul trecut, a prevenit o criză alimentară globală care se prefigura după invazia rusească în Ucraina.
Inițiativa privind cerealele din Ucraina, intermediată între Rusia și Ucraina de ONU și Turcia, în iulie anul trecut, a prevenit o criză alimentară globală care se prefigura după invazia rusească în Ucraina.

Oficialii ONU și adjunctul ministrului rus de Externe au început luni negocierilie pentru prelungirea acordului care să permită cerealelor din porturile Ucrainei la Marea Neagră să fie exportate în siguranță, a anunțat misiunea diplomatică rusească la Geneva.

Inițiativa privind cerealele din Ucraina, intermediată între Rusia și Ucraina de Organizația Națiunilor Unite (ONU) și Turcia în iulie anul trecut, și-a propus să prevină o criză alimentară globală care se prefigura după ce forțele rusești invadatoare au blocat transportul cerealelor ucrainene prin porturile țării la Marea Neagră.

Acordul, prelungit cu 120 de zile în noiembrie trecut, a permis Kievului să exporte cereale prin Marea Neagră în timpul invaziei Rusiei, fără ca navele să fie amenințate. Acesta ar trebui reînnoit pe 18 martie, transmite Reuters.

Moscova a semnalat deja că va fi de acord cu o prelungire a acordului doar dacă vor fi ridicate restricțiile împotriva propriilor exporturi. Mai mulți diplomați și înalți oficiali, inclusiv ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, sunt optimiști că acordul va fi reînnoit.

Oficialii ruși spun că, deși exporturile agricole ale țării nu au fost vizate în mod explicit de Occident, sancțiunile asupra industriilor sale de plăți, logistică și asigurări au creat o barieră pentru ca Rusia să nu-și poată exporta propriile cereale și îngrășăminte.

Secretarul general al ONU, António Guterres, și președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, s-au întâlnit miercurea trecută la Kiev. Ei au cerut o prelungire a acordului cu Moscova.

Guterres a spus că este „esențial” ca acordul să fie continuat.

Zelenski a spus, după discuțiile cu Guterres, că inițiativa privind cerealele din Marea Neagră este necesară pentru întreaga lume.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG