Țările de Jos vor livra între 12 și 18 avioane F-16 pentru a fi utilizate în noul centru european de antrenament F-16 din România, care va fi deschis în curând, a anunțat ministerul olandez al Apărării.
Olandezii au promis, de asemenea, că vor livra Ucrainei aparate de zbor F-16, pentru a le folosi în luptă, alături de angajamente similare din Danemarca, Norvegia și Belgia.
„Cinci aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Regale Olandeze au aterizat marți, 7 noiembrie, în Baza 86 Aeriană Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniță din Fetești. Aeronavele vor deservi Centrul European de Instruire F-16 (European F-16 training center- EFTC), înființat ca urmare a colaborării dintre Ministerul Apărării Naționale, prin Forțele Aeriene Române, și Ministerul Apărării din Țările de Jos, prin Forțele Aeriene Regale, în parteneriat cu Compania Lockheed Martin și cu sprijinul Regatului Danemarcei, stat coordonator alături de Țările de Jos, a Coaliției internaționale F-16”, transmite Ministerul Român al Apărării Naționale.
EFTC va contribui și la formarea piloților români, în contextul în care Armata României se pregătește să primească 32 de aeronave F-16, achiziționate recent din Norvegia, spune MApN.
Pe 30 octombrie, premierul olandez Mark Rutte a anunțat că primul avion de luptă F - 16 fabricat în SUA, pe care Olanda îl donează Ucrainei, va ajunge la centrul de antrenament din România în două săptămâni.
„Mă aștept ca rachetele Patriot să fie livrate în curând, pentru a ajuta Ucraina în iarna viitoare. Și aceeași viteză este valabilă pentru F-16”, a spus Rutte în timpul unei videoconferințe cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.
Danemarca, Norvegia și Belgia au anunțat, de asemenea, că vor oferi Ucrainei avioane F-16.
România, Olanda și compania Lockheed Martin au semnat pe 29 august scrisoarea de intenție pentru înființarea centrului regional de pregătire NATO pentru avioane de luptă F-16. Centrul va avea baza aeriană de la Fetești.
Conform acordului de colaborare, ministerul român al apărării pune la dispoziție Baza 86 Aeriană, facilitățile de instruire și sprijinul națiunii-gazdă. Forțele Aeriene Regale ale Țărilor de Jos pun la dispoziție aeronavele F-16, iar Compania Lockheed Martin asigură instructorii și mentenanța.
Documentul a fost semnat de România - în calitate de țară gazdă, Olanda - ca țară care va furniza avioanele F-16 pentru instruire, și de compania producătoare a aeronavelor Lockheed Martin, la Toledo, în Spania, unde a avut loc reuniunea informală a miniștrilor apărării din Uniunea Europeană.
Forțele aeriene olandeze operează 42 de avioane de luptă F-16, iar la mijlocul lunii august premierul Mark Rutte s-a angajat să doneze o parte dintre ele Ucrainei.