Linkuri accesibilitate

Colaborare Moscova - Beijing la un „nou nivel”. Acorduri economice bilaterale


Cooperarea pragmatică dintre China și Rusia a arătat o tendință de dezvoltare „bună”, iar amploarea investițiilor dintre cele două țări înregistrează o îmbunătățire continuă, i-a spus premierul chinez Li Qiang omologului său rus Mihail Misuștin, aflat în vizită la Beijing.
Cooperarea pragmatică dintre China și Rusia a arătat o tendință de dezvoltare „bună”, iar amploarea investițiilor dintre cele două țări înregistrează o îmbunătățire continuă, i-a spus premierul chinez Li Qiang omologului său rus Mihail Misuștin, aflat în vizită la Beijing.

China este dispusă să colaboreze cu Rusia în diverse domenii și pentru a duce colaborarea lor „pragmatică” la un „nou nivel”, a spus premierul chinez Li Qiang în timpul vizitei la Beijing a omologului său rus, Mihail Mișustin, relatează Reuters.

Cooperarea pragmatică dintre China și Rusia a arătat o tendință de dezvoltare „bună”, iar amploarea investițiilor dintre cele două înregistrează, de asemenea, o îmbunătățire continuă, i-a spus Li prim-ministrului rus Mihail Misuștin în timpul unei întâlniri la Beijing.

Premierul rus a semnat miercuri un set de acorduri cu China în timpul unei călătorii la Beijing, descriind relațiile bilaterale la un nivel fără precedent, în ciuda criticilor la adresa relației lor în Occident, pe măsură ce războiul din Ucraina se prelungește.

Mișustin este cel mai înalt oficial rus care a vizitat Beijingul de când Moscova a trimis mii de militari în Ucraina în februarie 2022. El a avut discuții cu președintele chinez Xi Jinping și premierul Li Qiang.

„Astăzi, relațiile dintre Rusia și China sunt la un nivel înalt fără precedent”, i-a spus Mișustin lui Li în cadrul întâlnirii lor.

„Se caracterizează prin respectul reciproc față de interesele celuilalt, dorința de a răspunde în comun provocărilor, care este asociată cu turbulențe crescute pe arena internațională și presiunea sancțiunilor ilegitime din partea Occidentului”, a spus el.

„După cum spun prietenii noștri chinezi, uniți putem muta munții din loc”, a adăugat Mișustin.

Cu războiul din Ucraina în al doilea an și Rusia simțind din ce în ce mai mult greutatea sancțiunilor occidentale, Moscova se bazează pe Beijing pentru sprijin, mult mai mult decât China pe Rusia, hrănindu-se cu cererea chineză de petrol și gaze.

Presiunea din Occident nu a dat semne de slăbiciune, declarațiile de weekend ale Grupului celor Șapte au izolat cele două țări pe o serie de probleme, începând cu războiul din Ucraina.

G7 a fost de acord să înăsprească sancțiunile împotriva Moscovei și a cerut Chinei să preseze Rusia să-și retragă forțele din Ucraina.

Memorandumurile semnate includ un acord pentru aprofundarea cooperării investiționale în domeniul serviciilor comerciale, un pact privind exportul de produse agricole în China și altul privind cooperarea sportivă.

Livrările de energie ale Rusiei către China sunt estimate să crească cu 40% în acest an, iar cele două țări discută despre furnizarea de echipamente tehnologice către Rusia, transmite agenția de presă Interfax, preluată de Reuters.

„În vreme ce sancțiunile împotriva Rusiei oferă noi oportunități Chinei, nu este deloc surprinzător că China ar fi bucuroasă să se implice activ, dacă nu în mod proactiv, cu Rusia din punct de vedere economic, atâta timp cât orice relații pe care le stabilesc nu vor declanșa sancțiuni secundare împotriva Chinei”, spune Steve Tsang, director al Institutului Chinez al Școlii de Studii Orientale și Africane (SOAS) din Londra.

„Politica Chinei față de războiul din Ucraina este una de „declarare a neutralității, sprijinirea lui Putin și nici un preț”, iar vizita o reafirmă, în special elementul de sprijin pentru Putin”, a spus Tsang.

Xi a vizitat Rusia în martie și a purtat discuții cu „prietenul drag” președintele Vladimir Putin, după ce s-a angajat într-un parteneriat „fără limite” chiar înainte de atacul Rusiei din 2022 asupra Ucrainei, pe care Moscova îl numește „operațiune militară specială” pentru „denazificarea” vecinului său. .

Beijingul a respins încercările occidentale de a-i lega parteneriatul cu Moscova de Ucraina, insistând că relația sa nu încalcă normele internaționale, iar China are dreptul de a alege cu ce țară să colaboreze și cooperarea lor nu vizează nicio țară terță.

China și Rusia ar trebui să găsească modalități de „îmbunătățire a nivelului cooperării economice, comerciale și investiționale”, i-a spus Xi lui Mișustin, energia fiind un domeniu în care ar putea extinde colaborarea.

Aprofundarea legăturilor cu China este un curs strategic pentru Moscova, a declarat secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev, care a purtat luni discuții cu Chen Wenqing, membru al Biroului Politic al Partidului Comunist Chinez, care supraveghează poliția, afacerile juridice și informațiile.

Beijingul s-a abținut să denunțe în mod deschis invadarea Ucrainei de către Rusia. Dar din februarie, Xi a promovat un plan de pace, care a fost întâmpinat cu scepticism de Occident și primit cu prudență de Kiev.

Săptămâna trecută, reprezentantul special al Chinei pentru afaceri eurasiatice, Li Hui, a vizitat Ucraina și s-a întâlnit cu președintele Volodimi Zelenski într-un turneu european pe care Beijingul l-a prezentat ca efort de promovare a discuțiilor d e său de a promova discuțiile de pace și o înțelegere politică.

Li Hui urmează să viziteze Rusia vineri.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG