Linkuri accesibilitate

Israelul, de acord cu vânzarea sistemelor anti-drone iraniene folosite de Rusia în Ucraina


 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în timpul unui discurs nocturn, lângă una dintre dronele iraniene kamikaze, Shahed-136, pe care Rusia le folosește în războiul din Ucraina - Kiev, 27 octombrie 2022
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în timpul unui discurs nocturn, lângă una dintre dronele iraniene kamikaze, Shahed-136, pe care Rusia le folosește în războiul din Ucraina - Kiev, 27 octombrie 2022

După îndelungi ezitări, guvernul israelian a aprobat acordarea de licențe de export pentru vânzarea de sisteme anti-dronă către Ucraina, pentru a ajuta la protejarea împotriva atacurilor rusești cu drone iraniene, relatează site-ul de știri Walla, preluat de Times of Israel.

Publicația, care citează oficiali israelieni și ucraineni, scrie că licențele au fost acordate companiilor Elbit și Rafael, o delegație ucraineană vizitând recent Israelul pentru o prezentare a sistemului, care poate doborî drone ce pot interfera cu frecvențele.

Încă nu a fost semnat niciun acord.

„Ceea ce avem cea mai mare nevoie în acest moment sunt sistemele de apărare împotriva rachetelor balistice. Există un decalaj pe care nu putem să-l acoperim”, a declarat un oficial ucrainean pentru site-ul de știri israelian.

Oficialii israelieni citați neagă că ar exista o schimbare politică pe subiect. Ei spun că sistemele sunt defensive și nu ar dăuna soldaților ruși.

Un oficial israelian a spus că unul din motivele pentru care a fost acceptată furnizarea sistemelor a fost acela de a vedea cum se comporta împotriva dronelor iraniene.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG