Linkuri accesibilitate

Kremlinul acuză SUA de „atacuri teroriste” în Rusia


 Nikolai Patrușev, fost șef al FSB din 1999 până în 2008, înainte de a fi secretar al Consiliului de Securitate, prieten cu Putin din perioada școlii, spune că SUA s-ar afla în spatele atacurilor de pe teritoriul Rusiei în care au murit propagandiștii lui Putin.
Nikolai Patrușev, fost șef al FSB din 1999 până în 2008, înainte de a fi secretar al Consiliului de Securitate, prieten cu Putin din perioada școlii, spune că SUA s-ar afla în spatele atacurilor de pe teritoriul Rusiei în care au murit propagandiștii lui Putin.

Unul din oamenii de încredere ai președintelui rus Vladimir Putin a declarat vineri că Statele Unite s-au coordonat cu Ucraina pentru a ucide doi naționaliști pro-război și pentru atacuri asupra infrastructurii naționale în efortul de a submina stabilitatea Rusiei, transmite Reuters.

Secretarul consiliului de securitate rus, Nikolai Patrușev, a susținut că SUA au fost implicate în uciderea unui blogger militar pro-război, care a murit într-o explozie cu bombă la Sankt Petersburg în aprilie, și în atentatul cu mașina-capcană a unui scriitor și politician naționalist la începutul lunii mai.

După ce Rusia a invadat Ucraina în februarie anul trecut în ceea ce a numit „o operațiune militară specială”, Kremlinul a acuzat Occidentul că a declanșat un război „prin procură” împotriva acesteia.

Vladlen Tatarski, al cărui nume real era Maxim Fomin, a fost ucis într-o cafenea după ce a primit cadou un bust care conținea explozibili. O tânără, Daria Trepova, a fost acuzată că s-a aflat în spatele atentatului și se află în arest.

Zahar Prilepin, un blogger și scriitor pro-război, a fost rănit când o mașină-capcană a explodat în urmă cu două săptămâni. El a suferit răni grave la picioare, potrivit informațiilor oficiale rusești.

Daria Dughina, fiica ideologului lui Putin, a fost ucisă într-o mașină-capcană în august.

De asemenea, Rusia a acuzat Ucraina că a atacat Podul Crimeei în octombrie anul trecut și a acuzat Occidentul că se află în spatele exploziilor de la gazoductele Nord Stream în septembrie.

„Atacurile teroriste comise în Rusia sunt însoțite de o campanie de informare pregătită în prealabil la Washington și Londra, menită să destabilizeze situația socio-politică și să submineze fundamentele constituționale și suveranitatea Rusiei”, a spus Patrușev, citat de agenția rusă de stat TASS.

Statele Unite și aliații săi, care au considerat invazia ca pe o acaparare de teritorii în stil imperial, care nu trebuie să reușească, spun că își doresc doar ca Ucraina să învingă Rusia invadatoare.

Moscova spune că Occidentul luptă deja împotriva Rusiei, care crede că se bazează pe sprijinul diplomatic al Chinei.

Statele Unite și Marea Britanie au negat că ar avea vreo legătură cu sabotarea conductelor Nord Stream.

Ucraina nu și-a revendicat niciodată responsabilitatea pentru atacul asupra Podului Crimeea, unul dintre proiectele de infrastructură de suflet ale liderului de la Kremlin, ridicat după ce a anexat ilegal Peninsula Crimeea în 2014.

Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev, a spus că toate atacurile „au fost planificate și efectuate cu coordonarea serviciilor speciale ale SUA”.

Cine este Patrușev, autorul acuzațiilor

Fost spion sovietic care îl cunoaște pe Putin încă din anii '70, actualul secretar al Consiliului de Securitate de la Kremlin, Nikolai Patrușev i-a acuzat pe „anglo-saxoni” că au sabotat pe Nord Stream în ceea ce el a numit un atac terorist.

Părerile și declarațiile lui Patrușev oferă o perspectivă asupra felului de a gândi de la nivelurile superioare ale Kremlinului, potrivit diplomaților occidentali.

Agențiile de informații americane cred că anumite părți ale guvernului ucrainean au autorizat atentatul cu mașină-bombă de lângă Moscova din august, așa cum a scris New York Times în octombrie trecut. În atac a fost ucisă fiica lui Dughin, ea însăși o propagandistă pro-război.

Nikolai Patrușev, 71 de ani, fost coleg de școală cu Putin, este un fost ofițer KGB și fostul șef al continuatoarei FSB, conservator dur. El face parte din cercul restrâns al protectorilor lui Putin.

Acest cerc restrâns, care-i include pe secretarul Consiliului de Securitate Nikolai Patrușev, pe directorul Serviciului Federal de Securitate (FSB) Viktor Bortnikov, pe ministrul Apărării Serghei Şoigu, pe şeful Serviciului de Informaţii Externe (SVR) Serghei Narîșkin şi pe şeful Comitetului de Investigaţii Alexandr Bastrîkin, s-a tot restrâns din 2014 încoace, pe măsură ce decepția lui Putin față de Occident a crescut, spun analiștii.

Născut în orașul natal al lui Putin, Leningrad (care a revenit la denumirea Sankt Petersburg), a ocupat funcția de șef al FSB din 1999 până în 2008, înainte de a fi secretar al Consiliului de Securitate.

Se pare că el se află și în spatele noii Strategii de Securitate Națională care a fost lansată în urmă cu doi ani, înainte de invadarea totală a Ucrainei, și care duce criticile împotriva Occidentului pe un nou nivel, susținând că „suveranitatea culturală” a Rusiei este în pericol și că „valorile sale tradiționale” sunt „sub atacul activ al Statelor Unite și al aliaților săi”.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG