Linkuri accesibilitate

Salvatorii încearcă să scoată cadavrul unei femei dintre dărâmăturile Casei Centrale de Cultură, lovită de rachetele rusești, la Chuhuiv, în regiunea Harkov, Ucraina, 26 iulie.
Salvatorii încearcă să scoată cadavrul unei femei dintre dărâmăturile Casei Centrale de Cultură, lovită de rachetele rusești, la Chuhuiv, în regiunea Harkov, Ucraina, 26 iulie.

Războiul din Ucraina | Rușii au închis cel mai mare pod peste Nipru, bombardat de ucraineni. Exerciții militare „strategice” în estul Rusiei

Țările din UE au ajuns la un acord asupra planului de reducere a consumului de gaze, iar la Istanbul a fost inaugurat centrul de coordonare pentru exporturile de cereale ucrainene. Rusia continuă să bombardeze masiv regiunile din sudul Ucrainei, în special Harkovul.

Principalele informații ale zilei

18:42 27.7.2022

Centrul de coordonare comun (CCC) însărcinat cu controlul exporturilor de cereale ucrainene prin Marea Neagră a fost inaugurat miercuri la Istanbul, conform acordurilor semnate pe 22 iulie, transmite AFP.

În virtutea acestor acorduri, valabile timp de 120 de zile între Rusia, Ucraina, Turcia şi Naţiunile Unite, CCC va fi însărcinat cu efectuarea de inspecţii de nave la plecare şi la sosirea la Istanbul, în scopul garantării faptului că ele nu transportă altceva în afară de cereale.

Ucraina şi Rusia au semnat vineri, cu Turcia şi ONU, acorduri privind exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră, blocate din cauza conflictului armat între cele două ţări.

18:12 27.7.2022

Lavrov neagă criza alimentară

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a negat, miercuri, că Rusia este răspunzătoare de creşterea la nivel mondial a preţurilor la alimente ca urmare a invaziei în Ucraina. El a respins „aşa-numita criză alimentară”, la finalul vizitei sale în Africa, relatează The Associated Press.

Serghei Lavrov a acuzat Statele Unite şi ţările europene că au crescut preţurile prin aplicarea unor politici ecologice ”nechibzuite” şi chiar prin stocarea alimentelor în timpul pandemiei de Covid-19.

„Situaţia din Ucraina a afectat în plus negativ pieţele alimentare, dar nu din cauza operaţiunii speciale ruse, ci mai degrabă din cauza reacţiei absolut inadecvate a Occidentului, care a anunţat sancţiuni”, a spus Lavrov.

Ţările occidentale, la rândul lor, au subliniat în repetate rânduri că alimentele sunt scutite de sancţiunile impuse Rusiei şi au învinovăţit Moscova pentru criza globală.

Lavrov a spus că acordul inovator de săptămâna trecută de a oferi coridoare sigure prin Marea Neagră pentru tonele de cereale blocate în Ucraina ”ar fi putut fi anunţat cu mult, cu mult timp în urmă dacă nu ar fi fost vorba de încăpăţânarea Occidentului de a insista că are întotdeauna dreptate”.

El a precizat că navele ruseşti şi turceşti vor escorta navele care au fost blocate în porturile ucrainene prin Marea Neagră odată ce Ucraina îşi va demina coasta.

16:58 27.7.2022

Trei porturi maritime ucrainene și-au reluat activitatea

Trei porturi maritime ucrainene desemnate prin Acordul de la Istanbul să exporte cereale şi-au „reluat activitatea”, în pofida faptului că mai sunt de depus eforturi în vederea asigurării securităţii convoaielor, anunţă miercuri Marina ucraineană, relatează AFP.

„În cadrul semnării unui acord prvind deblocarea porturilor ucrainene în exportul de cereale, porturile Odesa, Ciornomorsk şi Pivdenne şi-au reluat activitatea”, anunţă într-o postare pe Telegram Marina ucraineană.

„Ieşirea şi intrarea navelor în porturile maritime se vor face prin formarea unui convoi care va însoţi nava din frunte. Însă acest lucru va fi precedat de o muncă grea a hidrografilor, care urmează să stabilească căile sigure”, potrivit oficialilor ucraineni.

16:54 27.7.2022

Mircea Geoană: Diferenţa de moral dintre trupele ruse şi cele ucrainene, absolut zdrobitoare în favoarea ucrainenilor

Diferenţa de moral al trupelor ruseşti şi a celor ucrainene este absolut zdrobitoare în favoarea ucrainenilor, a declarat, miercuri, în timpul unei vizite la sediul Batalionului 51 Operaţii Speciale „Vulturii" din Târgu Mureş, secretarul general adjunct al Alianţei Nord Atlantice (NATO), Mircea Geoană.

Potrivit acestuia, armata ucraineană este "mult mai agilă, mult mai suplă, mult mai adaptată războiului modern" şi a reuşit, după declanşarea conflictului cu Rusia, în 2014, să devină "o armată modernă, de tip occidental, de tip NATO".

„Armata Federaţiei Ruse este în continuare o armată de tip post-sovietic, cu tot ce înseamnă echipamente, comandă şi control, doctrină militară şi filosofie militară, în timp ce armata ucraineană, cu sprijinul nostru, după 2014, după invazia şi anexarea ilegală a Crimeei, este o armată modernă, de tip occidental, de tip NATO, de unde şi diferenţa de calitate a modului în care execută operaţii de război cele două părţi. Asta nu înseamnă că Federaţia Rusă nu are în continuare capabilităţi importante, nu are în continuare elemente care să fie preocupante pentru Ucraina şi pentru noi, dar, dacă ne uităm la modul în care cele două tipuri de sisteme militare funcţionează, Ucraina este mult mai agilă, mult mai suplă, mult mai adaptată războiului modern", a spus Geoană.

El s-a referit şi la moralul celor două forţe combatante.

„Şi mai este un lucru care depăşeşte tipul de armament, tipul de muniţie, cât de precis loveşte artileria unei părţi sau celeilalte părţi. Este elementul intangibil al moralului trupelor şi al moralului populaţiei. Într-un fel îţi aperi ţara şi te lupţi pentru ţara ta şi într-un alt fel te duci într-o aventură militară într-o ţară în care nu înţelegi de ce ai fost trimis acolo. Diferenţa de moral al trupelor ruseşti şi a celor ucrainene este absolut zdrobitoare în favoarea ucrainenilor. Asta nu înseamnă că războiul nu este complicat, că nu este durată şi că nu vedem elemente politice care să indice terminarea prea rapidă, aşa cum ne-am dori, a acestui război", a adăugat secretarul general adjunct al NATO.

Mircea Geoană a dat asigurări că alianţa militară pe care o reprezintă va continua să susţină, din toate punctele de vedere, Ucraina.

„Vom continua să îi ajutăm. Este şi interesul nostru şi credem că bravura şi sacrificiul ucrainenilor vor primi din partea noastră sprijin militar, financiar, economic, moral, politic, aşa cum se întâmplă de-o manieră ireproşabilă în acest moment", a afirmat Geoană.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG