Linkuri accesibilitate

Războiul Cîțu – Orban lasă Agenția pentru Digitalizarea României fără un șef plin de șapte luni


Lupta internă din PNL face ca numirile să fie blocate de premier pentru ca oamenii lui Ludovic Orban să nu ajungă în poziții-cheie. Ludovic Orban (dreapta) și Florin Cîțu (stânga), 2021
Lupta internă din PNL face ca numirile să fie blocate de premier pentru ca oamenii lui Ludovic Orban să nu ajungă în poziții-cheie. Ludovic Orban (dreapta) și Florin Cîțu (stânga), 2021

Digitalizarea reprezintă o prioritate pentru România în următorii ani, susțin liderii Coaliției de guvernare. Cu toate acestea, Agenția pentru Digitalizarea României (ADR) este prinsă în războiul politic pentru conducerea PNL, iar numirea unui șef plin este blocată de premierul Cîțu.

Agenția care ar trebui să realizeze strategia privind digitalizarea României și să implementeze politicile în domeniul transformării digitale și a societății informaționale a ajuns o miză în conflictul intern din PNL. Numirea unui șef plin este blocată de premierul Cîțu, instituția fiind condusă de vicepreședintele Octavian Oprea, care este președinte interimar din ianuarie 2021.

Cum s-a ajuns la această situație tensionată

Biroul Executiv al PNL l-a desemnat pe decanul ASE, Tănase Stamule, să preia conducerea Agenției pentru Digitalizare. Stamule a fost propus pentru funcție de organizația PNL Giurgiu, condusă de europarlamentarul Dan Motreanu. Filiala s-a clasat pe primul loc la alegerile parlamentare ca procent obținut. Și de aici s-a blocat totul. Premierul, cel care trebuia să semneze numirea, a refuzat să facă acest lucru, iar Agenția nu are un șef plin. Florin Cîțu nu a transmis însă oficial conducerii PNL că nu va semna pentru Tănase Stamule.

Taberele din PNL

Blocarea numirii noului șef al Agenției pentru Digitalizare are legătură directă cu războiul intern din PNL. Tănase Stamule face parte din echipa lui Ludovic Orban, ceea ce nu este pe placul premierului. La începutul anului, Florin Cîțu i-a propus lui Stamule să fie secretar general al Guvernului. A renunțat apoi la idee.

Surse din PNL au declarat pentru Europa Liberă că deputatul Dan Vîlceanu, un apropiat al lui Florin Cîțu, încearcă să obțină Agenția pentru Digitalizare pentru un apropiat al său.

Iulian Popescu, membru în filiala condusă de Vîlceanu și fost candidat la funcția de președinte al Consiliului Județean Gorj, a fost numit, în februarie, consilier al premierului Cîțu pe zona de digitalizare. Vîlceanu a renunțat la un post de secretar de stat la Ministerul de Finanțe, pe care-l obținuse la negocierile din PNL, pentru a prelua funcția de consilier în zona de digitalizare. Popescu este în cărți pentru șefia ADR.

Problema este că premierul nu îl poate refuza, încă, pe Tănase Stamule, care a fost propus de Dan Motreanu, liderul celei mai performante organizații PNL. Europarlamentarul nu și-a exprimat o poziție în privința candidatului pe care-l va susține la Congresul din 25 septembrie, iar Florin Cîțu nu dorește să-l ostilizeze pe Motreanu.

Împărțirea funcțiilor de secretar de stat și șefi de Agenții s-a realizat la Vila Lac, în ianuarie. În funcție de scorul obținut la alegeri, organizațiile au precizat ce funcție de secretar de stat doresc și ce agenție. Filiala Giurgiu a ales secretarul de stat de la Ministerul Dezvoltării și ADR.

De ce a fost respins Stamule

Oficial, nu există nici o explicație pentru care Florin Cîțu nu a semnat ca Tănase Stamule să devină șeful Agenției pentru Digitalizarea României. Surse guvernamentale au indicat însă trei motive: Stamule are anumite probleme când a fost verificat, face parte din echipa Orban și există anumite suspiciuni legate de jocurile de interese cu alte state.

Toate numele propuse de PNL pentru funcții guvernamentale au fost verificate de instituțiile statului, la cererea premierului.

„Decizia e la premier, nu vreau să îi comentez deciziile. Premierul nu mi-a spus nimic. Nu cred că până la Congresul PNL se vor face noi numiri, suntem într-o logică a Congresului. PNL a considerat că Agenția pentru Digitalizare are nevoie de un șef plin, mai departe este decizia premierului. Toate instituțiile României ar trebui să funcționeze cu președinți sau directori plini”, a declarat Tănase Stamule pentru Europa Liberă.

Decanul ASE a precizat că înainte să se facă propunerile în Biroul Executiv al PNL a existat o verificare a persoanelor propuse.

Stamule, suspect cinci ani într-un dosar DNA

Surse guvernamentale au precizat pentru Europa Liberă că în cazul lui Stamule sunt și anumite probleme legate de justiție. Propunerea PNL pentru funcția de președinte al Agenției pentru Digitalizarea România a avut cinci ani calitatea de suspect într-un dosar.

Surse din PNL au afirmat pentru Europa Liberă că dosarul la care fac referire cei din tabăra Cîțu a fost închis în octombrie 2020 pentru că nu există fapta. Potrivit surselor citate, calitatea de suspect au avut-o toți consilierii locali ai PNL, iar dosarul a fost disjuns dintr-un dosar care l-a vizat pe fostul primar al Sectorului 1, Andrei Chiliman. Liberalul a fost consilier local la Primăria Sectorului 1 între 2012 și 2016.

„Stamule a mai fost chemat în calitate de martor în anumite dosare”, au relatat surse conducerea PNL pentru Europa Liberă.

În Cabinetul Orban, Tănase Stamule a fost consilier pe probleme economice al premierului.

Digitalizarea blocată și de războiul PNL – USR PLUS

Autoritatea pentru Digitalizarea României nu este singurul exemplu în care lupta politicienilor afectează luarea unor măsuri concrete.

Hotărârea de guvern pentru funcționarea ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării a apărut în luna aprilie, la aproape patru luni după câștigarea alegerilor parlamentare de actuala Coaliție.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

XS
SM
MD
LG