Linkuri accesibilitate

Roșia Today: Rectificarea bugetară, pentru unii mumă, pentru alţii ciumă. Prioritate au primarii. Ei scot oamenii la vot, nu Educaţia


Dacă nu poate să facă treabă din cauza căldurii, guvernul rectifică. Rectifică bugetul. Așa că bugetul s-a modificat pe ici pe colo, prin părțile esențiale. Sau s-a modificat fără să se schimbe în esenţă nimic. De ce?

Fiindcă oricum nu sunt bani destui care să rezolve problemele istorice ale acestei tări: şcoala, strada şi spitalul. Mai mult, de la astea se iau banii care se rectifică.

Nu o să luăm la puricat cu creionul în mână aritmetica noului buget. Știm doar că cel mai mult pierde Educația: peste un miliard de lei. Frumos! Elegant!

​De când aștepta doamna Dăncilă să taie de la înfumurații ăștia de profesori, care au chinuit-o toată viața cu gramatica lor, cu virgulele dintre subiect și predicat, cu diferenţa dintre “care” şi “pe care” sau cu acordul în număr dintre subiect și predicat. Acordul în număr se face între doamna premier, care are banii în vârful pixului și colegii de guvernare. Iar numărul este mare: un miliard luat de la gura învățământului.

Bănuiesc că Veorica a cerut să taie cu mâna ei în dreptul Ministerului Educației. A așteptat acest moment din clasa a zecea, probabil, când un măgar de profesor de analiză matematică i-a explicat că 2+2 nu fac opt. Un idiot! Dar uite că anii au trecut, amărâtul ăla se zbate cu o pensie de mizerie, caftindu-se la coadă la tigăi cu preţ redus, cu ocazia deschiderii vreunui supermarket din Videle, în timp ce Viorica poate să vorbească bilingv cu mai marii lumii, aruncându-i de la obraz prim-ministrului israelian, de pildă, un „He, he!” în engleză, ebraică și română în același timp.

O sumă destul de mare s-a mai luat și de la Ministerul Crecetării și Inovării. Parcă o aud de doamna Vasilica: „Ia, mai lăsați-mă și cu cercetătorii și inovatorii ăștia! Ce cercetează ei? Eu am dat o grămadă de bani și la laserul ăla de la Măgurele! Măcar să le facă la copii niște săbii cu rază, cum avea Vader în Răzbiul Stelelor! Făceam niște puşti fericiți! Dar așa, ne vine factura de regularizare la acest laser mai mare ca la Enel.”

Doamna Dăncilă a mai tăiat și de la Agricultură, dar asta chiar nu pare o problemă. Petre Daea poate vorbi direct cu Dumnezeu, dă Cel de Sus o ploaie mai tare, cu soare în același timp, și zbang s-a triplat producția de floarea-soarelui, de porumb de toamnă, de zmeură, de lână și, în general de tot. Doar să nu prăduiască toată această creștere record nenorociții de cormorani.

Dar ia ghiciți unde a plusat cu bani doamna Vio? La Servicii. Bine, la asta ne așteptam, nu e o noutate. S-a plusat masiv la fondurile care vor ajunge la primării. După revoluția din administrația locală, cei mai mulți edili se plâng că nu mai au bani nici de salarii. Salariile pe care le-au mărit aiurea din pix, pentru rudele care sunt de obicei angajate în primării. Ideea pesedistă este simplă și aceeași de când există pe lume primari, votanți și alegeri.

Înainte de alegeri asistăm la o explozie de podețe, cișmele sau semi-asfaltări de drumuri comunale. În mai puțin de un an, asfaltul de pe poteci va fi spălate de ploi, iar podețele vor fi luate de prima viitură. Dar ce mai contează? Primarul, același din 1988 s-a ales a nu știu câta oară. De multe ori din banii de podeț se cumpără direct găleți, făină, mălai sau ulei, cunoscute în gastronomia daco-getică și sub denumirea de șpagă electorală. Pân' la urmă și podețele alea sunt o risipă. Altfel uleiul și mălaiul ajung imediat în stomacul electoratului. E drept, de multe ori mălaiul e schimbat pe bani și ajunge în burta alegătorului rural sub formă de țuică. Important este că omul se alege cu ceva, fie și cu o durere de cap, care poate să țină și patru ani, cât este un cilcu electoral.

Și pân' la urmă s-o spunem p-aia dreaptă: dacă banii rămâneau la Ministerul Educației, se renova cu ei școala din sat? Se făceau grupuri sanitare conectate la reteaua de canalizare? NU. De ce? Fiindcă nu există reţea de canalizare. Este doar reţea de internet. Şi, din păcate, americanii nu au inventat toaleta online. Nişte nesimţiţi. Iar pînă se va face canalizare în toate comunele ţării, multe rectificări bugetare se vor mai infăptui cu acelaşi rezultat.

Acesta este un text satiric, iar opiniile autorului nu coincid, neapărat, cu poziția Radio Europa Liberă.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG