Linkuri accesibilitate

3 minute | Planul lui Iliescu pentru România și sabotajul de pe „tărâmul sfânt” al lui Putin


Ion Iliescu îl ascultă pe Vladimir Putin în timpul întâlnirii lor de la Kremlin, pe 4 iulie 2003. Era prima vizită a unui președinte român în Rusia după opt ani.
Ion Iliescu îl ascultă pe Vladimir Putin în timpul întâlnirii lor de la Kremlin, pe 4 iulie 2003. Era prima vizită a unui președinte român în Rusia după opt ani.

Ucraina lasă de înțeles că a avut un rol în exploziile care au zguduit ieri Crimeea ocupată de ruși. Presa americană scrie pe larg despre înfrângerea lui Liz Cheney în alegerile interne ale Republicanilor. În România, a făcut vâlvă publicarea rechizitoriului din dosarul „Revoluției”.

Bun găsit,

Iată principalele știri ale zilei:

  • Rusia acuză un „sabotaj” după exploziile de la depozitul de muniție din Crimeea, însă Ucraina lasă de înțeles că a avut un rol în atacul de ieri.
  • Preşedintele american Joe Biden a promulgat planul de sute de miliarde de dolari privind clima și sănătatea.
  • Fostul președinte Ion Iliescu a fost trimis din nou în judecată în dosarul „Revoluției”, iar rechizitoriul arată cum „Grupul Iliescu” a vrut înlăturarea de la putere a dictatorului Nicolae Ceaușescu și menținerea relațiilor cu URSS.

„Tărâmul sfânt” al lui Putin

Ucraina sfidează Rusia cu atacuri asupra Crimeei, un „pământ sfânt” pentru Putin, scrie The New York Times, citând un oficial ucrainean de rang înalt care a declarat că o unitate militară de elită a fost responsabilă pentru atacul de ieri asupra unui depozit de muniții.

În plan economic, Gazprom a amenințat Europa că la iarnă va plăti 4.000 de dolari pentru 1.000 de metri cubi de gaze, prețul fiind aproape dublu față de iarna anului trecut, potrivit Reuters.

În acest context, prețul gazelor a ajuns la cel mai ridicat nivel de la începutul lunii martie, scrie Bloomberg, adăugând că prețul de referință al energiei electrice în Europa a depășit pentru prima dată 500 de euro.

După ce cu o zi înainte prețul petrolului a atins minimul ultimelor șase luni, cotațiile au început astăzi să crească din nou, transmite Reuters.

Între timp, ministrul lituanian de Externe a declarat într-un interviu pentru Deutsche Welle că UE ar putea acorda rușilor doar vize „umanitare”, Gabrielius Landsbergis făcând apel țărilor occidentale să livreze Ucrainei mai multe arme.

În țara vecină Estonia, autoritățile au început ieri îndepărtarea monumentelor sovietice, primul scos de pe soclu fiind un tanc din orașul Narva, scrie The Guardian.

Guvernul Estoniei spune că motivul pentru care a decis demontarea monumentelor sovietice este potențialul risc pentru ordinea publică.
Guvernul Estoniei spune că motivul pentru care a decis demontarea monumentelor sovietice este potențialul risc pentru ordinea publică.

Confruntat cu o criză demografică alimentată de scăderea ratei natalității, Vladimir Putin a reînviat premiul din epoca sovietică de „Mamă eroină”, scrie The Moscow Times. Titlul a fost introdus pentru prima dată de Stalin, în 1944, în urma pierderilor masive de populație din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Iar Anne Applebaum face pentru The Atlantic o incursiune în istoria recentă a Republicii Moldova cu titlul „Țara care are de suferit de fiecare dată când Rusia uneltește ceva”.

Le Monde publică un editorial al premierului polonez Mateusz Morawiecki, care spune că războiul din Ucraina a dezvăluit și adevărul despre Europa, acuzând astfel „oligarhia de facto” a Franței și Germaniei asupra Uniunii Europene. Țările membre refuză de ani de zile să asculte avertismentele privind amenințarea rusă, mai spune politicianul polonez.

Partidul lui Trump

Președintele SUA, Joe Biden, a promulgat ieri legea de 700 de miliarde de dolari care vizează combaterea schimbărilor climatice și a costurilor mari cu asistența medicală, crescând în același timp impozitele, în special pentru cei bogați, relatează BBC.

Chiar dacă versiunea finală este mai modestă în comparație cu planul de 3.500 de miliarde de dolari al președintelui american, sursa citată afirmă că pachetul ar putea oferi totuși un impuls democraților, înaintea alegerilor de la jumătatea mandatului.

Această știre a fost însă oarecum umbrită de rezultatul alegerilor interne din Partidul Republican pentru nominalizarea candidatului în statul Wyoming.

Vicepreședinta comisiei care anchetează asaltul de la Capitoliu s-a confruntat cu represalii din partea alegătorilor republicani pentru că s-a pronunțat împotriva fostului președinte Donald Trump.
Vicepreședinta comisiei care anchetează asaltul de la Capitoliu s-a confruntat cu represalii din partea alegătorilor republicani pentru că s-a pronunțat împotriva fostului președinte Donald Trump.

Deși Liz Cheney a votat aproape tot timpul în acord cu agenda lui Trump, potrivit CNN, ea a fost învinsă de avocata Harriet Hageman, o candidată susținută de fostul președinte american.

Însă, respingerea lui Liz Cheney de către republicani vine după ce și-a asumat un rol important în investigarea rolului avut de Donald Trump cu privire la atacul din 6 ianuarie 2021 de la Capitoliu, scrie The Washington Post.

„Voi face tot ce este necesar pentru a mă asigura că Donald Trump nu se va mai apropia niciodată de Biroul Oval”, a spus fiica lui Dick Cheney, după aflarea rezultatului.

Umbrele sovietizării în România

Parchetul General a publicat ieri rechizitoriul din dosarul „Revoluției”, în care fostul președinte Ion Iliescu a fost trimis din nou în judecată pentru infracțiuni contra umanității, arată Europa Liberă.

Alături de el au mai fost trimiși în judecată Gelu Voican, fost vice-premier al Guvernului, și Iosif Rus, fost șef al Aviației Militare.

Rechizitoriul vorbește despre „grupul Iliescu” - format din militari și civili marginalizați într-un fel sau altul în Partidul Comunist - care a vrut înlăturarea de la putere a dictatorului Nicolae Ceaușescu, dar menținerea României în sfera de influenţă a URSS.

Nu există probe relevante ale existenţei teroriştilor în decembrie 1989, titrează Digi24, cu referire la același rechizitoriu publicat de Parchetul General.

Parchetul General spune că gruparea condusă de Ion Iliescu a încercat să preia puterea prin transmiterea de informații eronate și influențarea opiniei publice.
Parchetul General spune că gruparea condusă de Ion Iliescu a încercat să preia puterea prin transmiterea de informații eronate și influențarea opiniei publice.

Revenind în prezent, Europa Liberă pune o întrebare pertinentă: de ce participă un arhiepiscop care l-a lăudat pe Vladimir Putin la sărbătoarea Forțelor Navale Române?

Libertatea publică un articol al scriitorului rus Mihail Șișkin, care spune că Vladimir Putin a apărut ca o recompensă a frustrărilor pentru „generații de sclavi care se identificau cu dimensiunea imperiilor lor”, iar „mândria națională” este folosită în multe țări - inclusiv în România - pentru „mobilizarea înapoierii din noi”.

Iar în discuțiile din coaliția de guvernare cu PSD și PNL de ieri, Kelemen Hunor și-a menținut declarațiile în care l-a apărat pe premierul maghiar Viktor Orbán, relatează Digi24 pe surse.

Aceeași publicație relatează că, la Huedin, reprezentanții Parohiei Reformate din localitate au anunțat că la grădinița proaspăt construită cu finanțarea guvernului maghiar pot veni și copii români, dar predarea se face doar în limba maghiară - aceasta fiind o condiție a finanțatorului.

La Focșani se duce o „bătălie” între fermierii disperați de secetă și specialiștii care lansează rachete antigrindină, scrie Libertatea. „Oamenii spun că nu plouă din cauza noastră”, afirmă unul dintre specialiști.

Panorama publică o analiză despre puterea demografică, politică și economică a fiecărei categorii de vârstă din populația României.

În încheiere, un nou episod din campania „Vacanțe” a Europei Libere, despre cum a ratat litoralul românesc șansa să devină Coasta de Argint a Europei, dar și un rezultat al muncii depuse de colega mea Dora Vulcan: caii sălbatici de la Letea au fost salvați de la moarte.

Alte știri importante:

  • Marea Britanie trece printr-un „vid de putere”, înaintea alegerilor din Partidul Conservator pentru desemnarea premierului, în condițiile în care, după ce a insistat să rămână în funcție, Boris Johnson și-a luat două concedii în ultima lună.
  • Poliomielita s-ar putea să se fi răspândit în New York din aprilie, după depistarea unui caz luna trecută, potrivit unui nou studiu al Centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC). În alte părți din SUA, virusul s-ar fi răspândit de un an.
  • Cuba va permite străinilor să vândă alimente și medicamente pentru prima dată în ultimii 60 de ani, țara fiind confruntată cu cea mai gravă criză economică din ultimele decenii. Măsura reprezintă o schimbare majoră pentru guvernul comunist și anulează politica lui Fidel Castro din anii 1960 de naționalizare a comerțului cu amănuntul.

Pentru sugestii sau propuneri de subiecte pe care ați vrea să le citiți în Europa Liberă, folosiți cu încredere adresa de e-mail treiminute@rferl.org.

Pe mâine,

George

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG