Bine v-am regăsit,
Iată principalele știri:
- 18 persoane au fost rănite în atacul asupra orașului port Nikolaev. Odesa a fost vizată de atacuri pentru a treia noapte consecutiv.
- Vladimir Putin nu va merge la summitul BRICS din Africa de Sud, în condițiile în care Curtea Penală Internațională a emis pe numele lui un mandat internațional.
- Guvernul va adopta săptămâna viitoare măsurile fiscale care să acopere gaura de la bugetul de stat.
Rusia blochează cu bombe exporturile ucrainene de cereale pe Marea Neagră
Rusia lovește porturile de cereale, scrie New York Times. Ucraina acuză Moscova că vizează în mod special instalațiile pentru exportul de alimente. Rusia amenință că va considera navele care se îndreaptă spre Ucraina prin Marea Neagră drept ținte militare.
Statele Unite confirmă că Rusia ar putea ataca navele civile cu cereale din Marea Neagră, notează Bloomberg, menționând că Rusia plasează tot mai multe mine marine în apropierea porturilor ucrainene.
18 răniți în atacul asupra orașului-port Nikolaev, titrează de dimineață The Guardian, în timp ce Odesa e vizată de atacuri pentru a treia noapte consecutiv.
Prețul grâului explodează după ce Rusia a declarat că va trata navele care se îndreaptă spre porturile ucrainene ca potențiale ținte militare, informează BBC.
În aceste condiții, Ucraina a anunțat miercuri că stabilește o rută temporară de transport maritim prin România, relatează Europa Liberă.
Un alt risc pândește Ucraina, scrie Euronews: o epidemie de rujeolă s-ar putea răspândi în țară odată cu întoarcerea la școală a sute de mii de copii nevaccinați.
Putin a încheiat un acord cu liderul Wagner „pentru a-și salva pielea", scrie CNN, citându-l pe șeful MI6, Richard Moore. Cu toate acestea, rezultatele așa-numitei rebeliuni din 24 iunie a grupării Wagner sunt greu de interpretat spune Richard Moore:
„Dacă te uiți la comportamentul lui Putin în acea zi", spune șeful serviciului britanic de informații externe, „Prigojn a început ca un trădător la micul dejun, a fost iertat la cină și apoi, câteva zile mai târziu, a fost invitat la ceai.”
Pe de altă parte, Washington Post remarcă revenirea publică a lui Evgheni Prigojin. Acesta apare într-un mesaj video care pare să îl plaseze în Belarus și în care spune că gruparea Wagner s-ar putea întoarce să lupte în Ucraina la un moment dat, în viitor.
Putin va lipsi de la summitul BRICS din Africa de Sud
Minele sunt cel mai puternic obstacol în fața contraofensivei ucrainene, scrie Wall Street Journal. Rusia a construit unele dintre cele mai extinse fortificații defensive în lunile în care occidentul antrena și echipa forțele Kievului.
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, se plânge că aliații nu s-au mișcat mai repede și au dat timp Rusiei timp să mineze o zonă mai mare decât California.
Washington Post anunță că Vladimir Putin va lipsi de la summitul BRICS din Africa de Sud. Curtea Penală Internațională (CPI) a emis un mandat de arestare pe numele lui, pentru rolul jucat în deportarea copiilor ucraineni din teritoriile ocupate. Africa de Sud este membru CPI și s-ar fi aflat într-o mare dilema dacă Putin ar fi mers la summit: să îl rețină sau nu pe Vladimir Putin?
În continuare e neclar de ce un soldat american a fugit în Coreea de Nord, scrie CNN. Informațiile sunt puține, iar autoritățile americane încă pun cap la cap datele pe care le au. Armata americană a încercat să contacteze direct guvernul nord-coreean pentru a rezolva problema, dar nu au primit încă niciun răspuns.
Furia francezilor a dus la îndepărtarea unei economiste americane de top, Fiona Scott Morton, dintr-un post important al UE, scrie Politico. Emanuel Macron s-a arătat foarte nemulțumit de faptul că pentru funcția respectivă nu a fost găsit un expert european.
În urma disputei, Scott Morton a anunțat că renunță la funcție. Scandalul a deschis întrebări majore cu privire la politica Comisiei Europene privind naționalitatea: în cele din urmă, lipsa pașaportului UE al lui Scott Morton, nu potențialele probleme de conflict de interese, i-au diminuat șansele, adaugă Politico.
Confruntându-se cu un viitor secetos, Spania apelează la soluții medievale și la "înțelepciunea antică", relatează NYT. Acequias, o rețea de canale de irigații creată de mauri în urmă cu peste 1.000 de ani, este excavată de fermieri și repusă în funcționare.
Guvernul caută bani pentru a acoperi gaura bugetară
Hotnews scrie despre variantele puse pe masă de PSD și PNL pentru a acoperi gaura bugetară. Cu toate că unele propuneri au obținut consensul, altele îi divizează pe social-democrați și liberali.
Într-un editorial, G4Media oferă o interpretare a întâlnirii private dintre Marcel Ciolacu și Viktor Orban: interesul lui Ciolacu de a avea bune relații cu omologul de la Budapesta este legată de aderarea României la Schengen.
La rândul său, Euronews Romania publică un interviu cu președintele UDMR, Kelemen Hunor, unul dintre mediatorii întâlnirii Ciolacu – Orban. Kelemen Hunor afirmă că România are șanse să intre în Schengen în a doua parte a anului 2024 și că e în interesul Ungariei ca spațiul Schengen să se extindă.
Spotmedia analizează numirile la ministerele Muncii și Familiei, după demisiile cauzate de scandalul azilelor groazei. Ioana Ene Dogioiu afirmă că, în afara unui mai mare echilibru de gen în guvernul Ciolacu, competențele Simonei Bucura Oprescu și ale Nataliei Intotero pentru portofoliile primite nu există.
Iar Libertatea publică un reportaj din localitatea Băicoi, unde canicula aduce un alt pericol: gunoaiele poluează aerul pe care îl respiră oamenii.
Alte știri:
- Un bărbat înarmat a ucis două persoane la Auckland, cu câteva ore înainte de ceremonia de deschidere a Cupei Mondiale feminine. - BBC
- China avertizează SUA că va reacționa la măsurile de restrângere a investițiilor și de control al exporturilor de tehnologie către China. - FT
- Ambasada Suediei la Bagdad a fost incendiată de o mulțime înfuriată de episoadele de ardere a Coranului în Suedia. - Reuters
Așteptăm mesajele voastre la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.
Nu ratați, la Europa Liberă, interviul one2one, realizat de Anca Grădinaru. Invitatul ultimei ediții este fotoreporterul Vadim Ghirdă, care a documentat prima parte a invaziei Rusiei în Ucraina, inclusiv masacrul de la Bucea.
Toate cele bune,
Adrian