Linkuri accesibilitate

3 minute | Ucraina fără muniție, Grecia legalizează căsătoriile gay, America în boxa acuzaților


În Grecia, susținătorii drepturilor minorităților sexuale au sărbătorit în strada adoptarea legislației care permite căsătoriile între persoanele de același sex.
În Grecia, susținătorii drepturilor minorităților sexuale au sărbătorit în strada adoptarea legislației care permite căsătoriile între persoanele de același sex.

Orașul ucrainean Avdiivka riscă să fie cucerit de Rusia pentru că apărătorii nu mai au muniție. Șeful NATO face din nou apel la republicanii din Congresul american să deblocheze banii pentru Ucraina, iar Volodimir Zelenski pleacă la Paris și Berlin în căutare de ajutor.

Direct sau indirect, majoritatea marilor evenimente din justiția americană din ultimele 24 de ore au legătură cu Donal Trump.
Direct sau indirect, majoritatea marilor evenimente din justiția americană din ultimele 24 de ore au legătură cu Donal Trump.

Bun găsit,

Iată principalele știri:

  • Statele Unite avertizează că orașul ucrainean Avdiivka, din estul țării, riscă să fie cucerit de forțele Rusiei în condițiile în care apărătorii ucraineni rămân fără muniție pentru artilerie.
  • Parlamentul Greciei a adoptat legislația care permite căsătoriile între persoane de același sex în ciuda opoziției puternice din parte Bisericii Ortodoxe.
  • În SUA, un informator al Biroului Federal de Investigații (FBI) este pus sub acuzare pentru că a mințit cu privire la afacerile familiei președintelui Joe Biden.

Lupta pentru Avdiivka

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat la finalul întâlnirii de ieri cu miniștrii Apărării din statele membre că blocajul din Congresul SUA — unde republicani apropiați fostului președinte Donald Trump se opun adoptării ajutorului de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina — are deja efecte asupra sprijinului pe care NATO în poate acorda Kievului în războiul declanșat de Vladimir Putin acum aproape doi ani.

Stoltenberg spune că are încredere că ajutorul va fi aprobat, notează The Guardian, dar, între timp, forțele Rusiei avansează în jurul orașului Avdiivka, de la nord de Donețk, în estul țării. The Guardian citează un oficial NATO potrivit căruia militarii ucraineni se confruntă cu o criză a obuzelor de artilerie.

Avdiivka e aproape de a cădea în mâinile rușilor, a avertizat la Washington reprezentantul Consiliului Național de Securitate de la Casa Albă, John Kirby, potrivit BBC. Pentru a putea continua lupta cu Rusia, o forță militară net superioară, cu o abundență de muniție de artilerie, Ucraina depinde de SUA și aliații occidentali, notează publicația.

Avdiivka, 17 martie 2023.
Avdiivka, 17 martie 2023.

În Congres, în umbra influenței lui Trump, cei care sprijină Ucraina caută soluții sau chiar imploră, potrivit The New York Times. Republicanul French Hill i-a implorat pe colegii lui să nu mai complice alocarea de fonduri vitale pentru ca războiul Rusiei să nu treacă și dincolo de granițele Ucrainei.

În Europa, Volodimir Zelenski, merge azi la Berlin și Paris în căutare de ajutor, scrie Reuters.

Îngrijorările din SUA nu se opresc aici. CNN scrie despre schimbările de abordare a politicii externe la Phenian și riscurile reprezentate de ambițiile Coreei de Nord, în timp ce The Washington Post descrie asaltul forțelor israeliene asupra Spitalului Nasser din Khan Yunis, Gaza. Un pacient a fost ucis, unul rănit.

Editorialistul publicației, Ishaan Tharoor, scrie că, în timp ce forțele israeliene continuă să vizeze orașul Rafah din Fâșia Gaza, „Netanyahu sfidează întreaga lume”. El a respins din nou o soluție cu două state.

Grecia – Biserica Ortodoxă și drepturile minorităților sexuale

Grecia devine prima țară creștin ortodoxă care legalizează căsătoriile între persoane de același sex, titrează The Guardian. Parlamentarii au votat legea propusă de guvernul de centru-dreapta, care permite și ca familiile gay să adopte copii, în ciuda opoziției categorice a Bisericii Ortodoxe a Greciei.

Premierul Kiriakos Mitsotakis a cerut ajutorul partidelor de opoziție pentru ca legislația să fie votată, transmite BBC, în condițiile în care zeci de parlamentari din partidul său s-au opus. Votul a fost de 176 „pentru” și 76 „împotrivă”.

Protest din 11 februarie, în Atena, față de intenția de legalizare a căsătoriilor gay.
Protest din 11 februarie, în Atena, față de intenția de legalizare a căsătoriilor gay.

Votul a fost un exemplu rar, în legislativul grec, de unitate între parlamentarii de la diferite partide, notează Politico. După promulgare, Grecia va deveni a 37-a țară din lume care legalizează căsătoriile între persoane de același sex.

Premierul Mitsotakis a descris decizia drept un moment de cotitură pentru respectarea drepturilor omului în Grecia, o țară „progresivă, democratică, dedicată cu pasiune valorilor europene”, a transmis acesta potrivit France24.

Justiția în SUA

Anchete, mărturii, procese, acuzații — presa de peste Ocean abundă în această dimineață în articole care au legătură cu Justiția.

FBI acuză un informator că a mințit în legătură cu afacerile familiei Biden, scrie The Washington Post. Nu e orice fel de minciună, ci una legată direct de acuzații cu o miză politică majoră. Declarațiile mincinoase au fost folosite de membri republicani ai Congresului pentru a construi un caz de corupție împotriva familiei președintelui Joe Biden.

Informațiile false vizau presupuse legături între fiul președintelui, Hunter Biden, și o companie ucraineană din domeniul energiei, explică NPR. Informatorul a pretins că firma din Ucraina le-ar fi dat celor doi Biden câte 5 milioane de dolari.

Așa numitul „scandal Ucraina” are însă ramificații mai largi, devenit subiect chiar și pentru Enciclopedia Britannica – Donald Trump încerca în 2019 să îl convingă pe președintele Ucrainei să înceapă o investigație împotriva contracandidatului său la președinție – Joe Biden. Solicitarea viza compania din domeniul energiei la care Hunter Biden a fost o vreme membru al Consiliului de Administrație (detalii într-o relatare Reuters de la acea vreme).

Tot în SUA, subiect principal de analiză și vizionare live a fost procesul care o vizează pe procuroarea Fani Willis — detalii în Washington Post, The New York Times (cu o relatare demnă de un premiu a reporterului Richard Fausset), CNN, dar și la BBC.

Fani Willis supervizează cazul în care Donald Trump e acuzat că a încercat să schimbe rezultatul votului la alegerile prezidențiale din 2020 în statul american Georgia. Echipa lui Trump speră să obțină înlăturarea ei din proces pe baza acuzațiilor care vizează o relație cu un coleg procuror.

În fine, via un tribunal din New York, o premieră: primul proces penal împotriva unui fost președinte al SUA. Un judecător din Manhattan a respins ieri argumentele apărării și a decis că procesul împotriva lui Donald Trump, care e și favorit în cursa pentru alegerea unui candidat republican la alegerile prezidențiale de anul acesta, poate începe pe 25 martie, transmite Fox News.

Cazul vizează încercarea lui Trump de a ascunde plăți de 130.000 de dolari către o fostă vedetă porno, cunoscută sub numele de Stormy Daniels. Înaintea alegerilor din 2016, Trump ar fi încercat să îi cumpere tăcerea cu privire la o presupusă relație pe care a avut-o cu aceasta în 2006. Pe BBC, live text și linkuri spre articole cu numeroase detalii despre acest caz și despre restul proceselor în care este implicat Donald Trump.

Alte știri:

  • Războaiele din Ucraina și din Gaza vor domina discuțiile liderilor globali la Conferința de Securitate de la München, care începe azi.
  • În România, liderii PSD și PNL ar urma să aibă azi noi discuții menite să clarifice calendarul alegerilor din 2024 și parametrii colaborării electorale.
  • Administrația SUA confirmă că Rusia încearcă să producă o armă anti-satelit, dar spune că aceasta nu reprezintă o amenințare imediată – Agerpres.

Așteptăm mesajele tale la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Un weekend minunat,
Carmen

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG