Linkuri accesibilitate

Roșia Today: Ecaterina Andronescu nu se lasă


Ecaterina Andronescu a redescoperit că plagiatul este o problemă
Ecaterina Andronescu a redescoperit că plagiatul este o problemă

Ecaterina Andronescu pare hotărâtă să mai reformeze o dată învățământul românesc. Așa e ea, perfecționistă. Lucrează la reforma asta de-o viață, de când a fost condamnată la funcția de ministru, cu executare. Acum aflăm că se lucrează la examenul de bacalaureat diferențiat.

Să nu mai dea toată lumea același examen, din moment ce oamenii, în general, au preocupări și pregătiri diferite.

Grupul Rosia Today
Grupul Rosia Today

Surse din minister au spus pentru Roșia Today, in exclusivitate, că BAC-ul ideal ar fi cel diferențiat pentru fiecare om în parte: „Să dea la ce știe el mai bine. Eliminăm emoțiile, stresul, mergem pe eficiență maximă. Dar încă nu suntem pregătiți. O luăm încet. Inteligența populației scade de la an la an. Școala, e prea grea.

Trebuie să se țină după scăderea inteligenței, dar e foarte greu. Nivelul trebuie adaptat la oameni. Avem exemplul de succes al televiziunilor. Cu cât un program e mai idiot cu atâta audiența lui este mai mare. Tot o formă de educație e și acolo. Pogramele tv nu obligă privitorul să se educe, ci iși coboară ele nivelul ca sa fie înțelese de cât mai mulți indivizi. Și e bine, lumea e mulțumită. Televiziunea nu are nevoie de public deștept.

Programele deștepte costă. Așa vrem să facem și cu învățământul. Învățământul sofisticat costă. Nu avem destui bani să-l susținem. Trebuie profesori foarte buni, școli foarte bine echipate tehnologic, de unde? Ne descurcăm cu ce avem. Nu știm câte categorii de bacalaureat vor fi în prima fază, dar ați înțeles ideea. Unii vor colora, alții vor face tracțiuni la bară, vor imita animale. BAC-ul va fi în funcție de vocații.

Din studiile făcute pe un eșantion reprezentativ de două milioane de tineri, s-a constatat că mulți au vocația de a nu citi și a nu scrie, deși cu toții vor să facă studii superioare. Ce facem, discriminăm? Un om căruia nu îi plac literele și cifrele de ce nu poate fi intelectual? Sunt nedreptăți pe care le vom corecta.”

Dacă această reformă a învățământului va reuși, România poate deveni țara cu cei mai mulți absolvenți analfabeți din lume. Practic, vom avea doar oameni deștepți, ceea ce oricum știam. Diferența este că ei vor fi și recunoscuți prin diplome. Și daca tot vor fi examene diferite de Bacalaureat, de ce sa nu fie și examene diferite de doctorat? Doctorat cu nivel redus pentru absolvenții cu nivel redus. E dreptul oricărui om să fie doctor în ceva. Introducerea obligativității doctoratului ar fi binevenită deoarece ar elimina mafia doctoratelor și ar desăvârși, în sfârșit, reforma inutilă a învâțământului românesc.

XS
SM
MD
LG