Ministerul de Finanțe a anunțat că, în prima etapă, în perioada 1 ianuarie 2024 - 30 iunie 2024, toate firmele din România, indiferent dacă sunt sau nu înregistrate pentru plata TVA au obligaţia să raporteze în sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura toate facturile emise în relaţia business to business (de la firmă la firmă) și în relaţia cu instituţiile publice.
Avocatul Gabriel Biriș, specializat în fiscalitate, spune că primul pas pe care trebuie să îl facă orice firmă, indiferent că are un singur angajat sau câteva zeci, este să se înregistreze în Spațiul Privat Virtual (SPV) la ANAF(Agenția Națională de Administrare Fiscală).
„Toată lumea trebuie să aibă o semnătură electronică certificată. Există furnizori de semnătură electronică. Trebuie să cumperi semnătura electronică și să semnezi electronic facturile”, spune Gabriel Biriș.
Avocatul susține că sistemul electronic de transmitere a facturilor are menirea să reducă evaziunea fiscală și să crească colectarea TVA-ului.
„Nu știu cât va ajuta să reducem frauda de TVA. Până la urmă te gândești de ce acest sistem? De ce a fost nevoie de el? Ca ANAF-ul să aibă informații, să poată să facă analize de risc și să intervină operativ acolo unde sesizează risc de fraudă”, susține Gabriel Biriș.
Acesta arată că, din informațiile pe care le are, ANAF-ul nu are sistemele puse la punct.
„Noi așteptăm cu interes și îngrijorare 1 ianuarie să vedem dacă atunci când o să începem să trimitem facturile în SPV, SPV-ul nu o să se blocheze”, spune Gabriel Biriș în interviul pentru Europa Liberă.
1. Europa Liberă: Ce înseamnă e-Factura? E la fel ca factura pe hârtie?
Gabriel Biriș: Exact. Numai că este un format electronic, e un PDF care trebuie trimis la ANAF prin SPV ( Spațiul Privat Virtual).
În primul rând, noi până la 1 iulie 2024 vom avea un sistem hibrid.
Deci de la 1 ianuarie până la 30 iunie nu există obligația de a transmite facturile prin acest sistem RO e-Factura, dar toate facturile trebuie trimise prin SPV către ANAF.
Deci toți contribuabilii care nu s-au înregistrat în SPV trebuie să se înregistreze obligatoriu cât mai repede după 1 ianuarie.
După 1 iulie 2024, toate facturile vor trebui trimise prin sistemul RO e-Factura către clienți.
Avem două etape. Prima dată trimitem facturile electronic doar la ANAF, iar în cazul în care atât vânzătorul, cât și cumpărătorul sunt deja înregistrați în sistemul RO e-Factura, sistemul trimite factura electronic de la furnizor la client, dar nu obligatoriu, obligatoriu e să fie raportate prin SPV.
De la 1 iulie 2024 însă toate facturile care vor fi emise, vor fi trimise la client prin intermediul sistemului RO e-Factura.
2. Europa Liberă: E valabil pentru toți contribuabili, indiferent că e o firmă mică cu un angajat sau patru angajați?
Gabriel Biriș: Da, pentru toți. Toate facturile emise de toate firmele, de la micro la macro, trebuiesc trimise prin SPV către serverele ANAF.
Într-o primă fază, cred că primele trei luni, nu sunt amenzi pentru netransmitere, dar de la 1 aprilie vor fi amenzi. Și nu sunt mici. Sunt între 2.000 și 10.000 lei.
3. Europa Liberă: Ce trebuie să facă cei care nu și-au pus la punct e-Factura până acum?
Gabriel Biriș: Deocamdată, primul lucru pe care e obligatoriu să îl facă, dacă nu l-au făcut, este să se înscrie în SPV ca să poată să raporteze facturile emise.
În timpul ăsta vor trebui să se înroleze și în sistemul e-Factura, astfel încât de la 1 iulie 2024 să nu aibă sincope în facturare, pentru că, după 1 iulie, clienții nu-și vor mai putea înregistra factura, dacă nu-i trimisă prin sistem. Nu-și mai pot înregistra, că nu-i deductibilă, nu-și deduc TVA-ul, degeaba o înregistrează.
4. Europa Liberă: Ce presupune această înscriere? Ce acte sunt necesare?
Gabriel Biriș: Toată lumea trebuie să aibă o semnătură electronică certificată. Există furnizori de semnătură electronică.
Trebuie să cumperi semnătura electronică și să semnezi electronic facturile. Și este o procedură, nu e foarte complicată, nu presupune mai mult de un drum la ANAF.
5. Europa Liberă: Ce face un PFA ( persoană fizică autorizată) care nu are contabil? Cum procedează?
Gabriel Biriș: Face tot ce făcea și până acuma. În plus, mai trebuie să se înroleze în SPV și în sistemul RO e-Factura.
Până la 1 iulie o să trimită facturile în SPV și o să le trimită la client, la fel ca și până acuma. Dar mai face o trimitere a facturilor prin SPV la ANAF. Iar din iulie 2024, clienții PFA-urilor o să primească facturile prin RO e-Factura.
6. Europa Liberă: Cum se stornează o factură în sistemul e-Factura?
Gabriel Biriș: Cu minus, ce ai trimis cu plus trimiți cu minus.
Să știți că sistemele astea de facturare există în foarte multe state europene, în majoritatea, și există de mulți ani de zile. În 2016 am avut o întâlnire cu șeful Fiscului din Moldova și ei aveau deja de 5 ani acest sistem. De 10 ani are Moldova sistemul ăsta.
7. Europa Liberă: Cum se întâmplă în celelalte state europene?
Gabriel Biriș: În alte state, să știți că sistemul ăsta de facturat este de fapt altceva. Este o aplicație de facturare, adică practic tu când emiți factura, o emiți din aplicația gestionată de Fisc.
În acest fel capacitatea de reacție este mult mai mare, pentru că aplicația nu e doar de transmis niște date, ea face și niște legături între contribuabili, lucrurile se întâmplă mult mai operativ.
De fapt așa trebuia să fie și la noi pentru că acest sistem RO e-Factura a fost demarat de mine în 2016, când eram secretar de stat, numai că eu le-am gândit ca o aplicație de facturare.
Și ar fi trebuit ca și casele de marcat să fie dintr-o aplicație, să fie emise dintr-o aplicație, adică practic numărul de bon să nu-l dai tu din plaja ta de numere, să-l primești de la ANAF și practic ANAF -ul să poată vadă dacă ceva e în neregulă.
8. Europa Liberă: Cum se va deduce TVA-ul de pe e-Factura?
Gabriel Biriș: Acum în baza facturii îți deduci TVA-ul plătit. De la 1 iulie 2024 nu-ți vei mai putea deduce TVA-ul dacă nu primești factura prin sistemul RO e-Factura.
9. Europa Liberă: Cu cât e estimat să scadă evaziunea fiscală? Se va reduce frauda de TVA?
Gabriel Biriș: Aceasta este o mare schimbare, dar nu știu cât va ajuta să reducem frauda de TVA. Până la urmă te gândești de ce acest sistem? De ce a fost nevoie de el? Ca ANAF-ul să aibă informații, să poată să facă analize de risc și să intervină operativ acolo unde sesizează risc de fraudă.
RO e-Factura ar trebui să ofere în timp real informații cu privire la facturile emise, în așa fel încât ANAF să poată să facă analize de risc ca să intervină operativ acolo unde sesizează risc de fraudă. Și înseamnă că trebuie să aibă capacitatea să prelucreze big data. Din informațiile mele, nu au această capacitate.
Nu știu cu cât ar putea să scadă evaziunea fiscală. Asta ar fi trebuit să ne spună autorii, să ne dea niște studii de impact.
Eu îmi permit să fac o prognoză. Vom introduce sistemul ăsta de raportare și RO e-Factura în 2024. Noi în 2021 am avut pierderi din TVA de 36,7 %. Probabil că în 2023 o să scadă pe undeva pe la 34 %. Dar după ce o să avem sistemul ăsta în 2024, eu nu cred că va scădea sub 30 %.
10. Europa Liberă: E pregătit sistemul de stat din România, în speță ANAF-ul, să preia e-factura?
Gabriel Biriș: Eu am întrebat anul trecut, la o conferință, pe șeful de atunci al ANAF-ului și mi-a zis că e prevăzut în PNRR ca linie de finanțare și că va fi operativ din 2029.
Noi dăm informația la ANAF și nu-mi este clar dacă ANAF-ul o și folosește, că eu cred că n-o folosește.
Din informațiile pe care le am eu acum nu au sistemele puse la punct. Noi așteptăm cu interes și îngrijorare 1 ianuarie să vedem dacă atunci când o să începem să trimitem facturile în SPV, SPV-ul nu o să se blocheze.