Linkuri accesibilitate

România este pe locul 2 în topul creșterii economice din UE


Statele din Estul Europei înregistrează creșteri economice importante, în vreme ce economiile occidentale stagnează
Statele din Estul Europei înregistrează creșteri economice importante, în vreme ce economiile occidentale stagnează

Cel mai bine în Uniunea Europeană se prezintă Ungaria - cu o creştere de 5,1%, urmată de România cu 4,6%, Polonia (cu 41,%) şi Lituania (cu 4%), potrivit Eurostat. Bulgaria a intrat, deasemenea în topul primelor cinci țări din UE cu cea mai mare creștere economică.

Comparativ cu trimestrul I din acest an, Produsul Intern Brut al României în trimestrul al doilea, a fost în termeni reali, mai mare cu 1%. Faţă de acelaşi trimestru din anul 2018, PIB a înregistrat o creştere cu 4,6%. In semestrul I 2019, comparativ cu semestrul I 2018, Produsul Intern Brut a crescut cu 4,8%, iar în trimestrul al doilea lea față de aceeași perioadă a a anului trecut s-a constatat o creştere cu 4,4% pe seria brută şi cu 4,6% pe seria ajustată sezonier, potrivit daterlor Institutului Național de Statistică.

Bulgaria pare la rândul ei să urmeze modelul românesc, iar în trimestrul al doilea al acestui an PIB-ul acestei țări a crescut cu 3,3%, în condițiile în care consumul înseamnă trei sferturi din această creștere.Comerţul exterior are de asemenea o influenţă pozitivă asupra creşterii PIB-ului, iar exportul de mărfuri şi servicii creşte cu 3,3%, iar importul scade cu 5,5%.

Cele mai slabe rezultate în UE sunt înregistrate în Italia (0% creştere), care deja de trei trimestre la rând nu înregistrează nicio creştere economică. Pe locul doi în clasamentul negativ privind creşterea economică este Germania (o creştere de 0,4% din PIB). Economia Germaniei a înregistrat chiar o scădere de 0,1% faţă de trimestrul anterior.


Facebook Forum

XS
SM
MD
LG