Linkuri accesibilitate

România își închide porțile. Zborurile din Italia - suspendate, carantină obligatorie pentru toți călătorii din 4 țări


Pe aeroporturile din România s-au luat măsuri de triaj pentru călătorii care vin din zonele afectate de coronavirus.
Pe aeroporturile din România s-au luat măsuri de triaj pentru călătorii care vin din zonele afectate de coronavirus.

Comitetul național pentru situații de urgență a decis să suspende traficul aerian din România către Italia și din Italia către România, începând cu miezul nopții și până pe 23 martie. Toți românii care sosesc dinspre Italia, Iran, China sau Coreea de Sud, pe cale aeriană sau pe cale terestră, vor intra obligatoriu în carantină. Operatorii aerieni nu mai au voie să îmbarce cetățeni străini care vor să vină din aceste patru țări către România, cu avionul, cu escală sau direct. Dacă totuși străinii vor să vină în România cu avionul, intră automat în carantină, pe teritoriul românesc.

Ministrul interimar al Afacerilor Interne, Marcel Vela, a mai anunțat în această noapte că toți operatorii aerieni au obligația să îi anunțe pe cetățenii români care vin din Italia, China, Iran sau Coreea de Sud, cu zboruri care au escală, că „vor intra în carantină pe teritoriul României” și îi vor pune să semneze o declarație că își asumă această obligație, la îmbarcarea în avion.

Operatorii aerieni mai au obligația să nu permită îmbarcarea călătorilor străini din Italia, Iran, Coreea de Sud sau China în zboruri cu escală, către România.

„Se permite accesul în România al cetățenilor străini care vin din Italia, China Iran și Coreea de Sud prin toate punctele de frontieră, sub măsura obligatorie a carantinei”, a mai precizat Marcel Vela.

Măsuri drastice au fost anunțate și pentru cei care sosesc în România pe cale terestră, fluvială sau maritimă, din aceste patru țări care sunt cele mai afectate de coronavirus la nivel mondial.

Cei care sosesc în România din Italia, China, Iran sau Coreea de Sud prin puncte terestre de trecere a frontierei „sunt obligați să intre în carantină pe raza județului de graniță sau izolare la domiciliu. Aceștia își vor asuma responsabilitatea prin completarea unei declarații pe proprie răspundere”, a mai explicat ministrul Vela.

El a avertizat că cetățenii care fac declarații false cu privire la ruta de deplasare către România sunt pasibili de închisoare, sub acuzația de fals în declarații.

Măsurile nu vor fi aplicate transporturilor de marfă de minimum 3,5 tone.

Toate aceste măsuri intră în vigoare din această noapte și sunt valabile până pe 31 martie, cu posibilitatea de a fi prelungite.

Italia, punctul fierbinte al coronavirusului în Europa

Compania WizzAir a anunțat, duminică, suspendarea tuturor zborurilor spre Treviso și Bergamo până pe 3 aprilie, ca urmare a măsurilor de gestionare a epidemiei de coronavirus care au dus la blocarea nordului Italiei. La rândul său, compania Blue Air a anulat zborurile spre și dinspre Milano, dar doar pentru zilele de 8 și 9 martie.

Raed Arafat le-a recomandat duminică oamenilor să nu vină în ţară dacă se află în zonele afectate de noul coronavirus. Mai mulți lideri politici au făcut în aceste zile apel la românii aflați în Italia să evite călătoriile înapoi în România, pentru a preveni răspândirea coronavirusului.

„Cetățenii să evite călătoriile în zonele afectate, iar cetățenii români aflați în zonele afectate să evite deplasarea. Dacă ei se află în zonele afectate și venind aici la părinți, bunici, la persoane în vârstă și aducând aici riscul infectării, nu fac decât să pună în pericol viața lor. De aceea recomandăm evitarea la maxim a deplasării din zonele afectate către țară”, a subliniat Arafat.

Prim-ministrul italian, Giuseppe Conte, a anunțat sâmbătă noaptea că se impune carantină pentru tot nordul Italiei. Astfel, cel puțin 16 milioane de persoane sunt acum blocate în regiunea Lombardia.

Italia este cea mai afectată țară din Europa de noul coronavirus. Guvernul de la Roma ia măsuri drastice și a impus carantină pentru 15 regiuni din nordul țării.

Premierul Conte a declarat că provinciile afectate sunt Modena, Parma, Piacenza, Reggio Emilia, Rimini, Pesaro și Urbino, Alessandria, Asti, Novara, Verbano Cusio Ossola, Vercelli, Padova, Treviso și Veneția.

Secretarul de stat Raed Arafat a anunțat duminică mai multe măsuri de prevenție împotriva răspândirii coronavirusului. Printre acestea - interzicerea activităților care presupun adunarea a mai mult de 1.000 de persoane sau jucarea meciurilor de fotbal fără spectatori.

„Măsura vizează atât evenimentele publice, cât și cele private desfășurate în interior și evenimentele în aer liber. E o măsură preventivă, dar necesară”, a declarat Raed Arafat.

5 lucruri despre coronavirusul din China
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:20 0:00

Federația Română de Fotbal a anunțat tot duminică suspendarea accesului spectatorilor la meciuri, la fel și Liga Profesionistă de Fotbal, pentru meciurile din Liga I.

„S-a aprobat procedura şi criteriile de suspendare a cursurilor şcolare în unităţile de învăţământ în contextul confirmării unui caz sau mai multor cazuri de infecţie cu coronavirus”, a anunțat Raed Arafat.

Alte măsuri vizează:

  • oprirea stagiilor de practică în spitale și interzicerea accesului studenților.
  • interzicerea accesului rudelor pacienților în spitale.
  • jucarea meciurilor de fotbal fără spectatori.
5 lucruri despre „ignoranța” românilor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:09 0:00

XS
SM
MD
LG