Linkuri accesibilitate

Rusia a închis patru stații de monitorizare a radiațiilor, după accidentul nuclear din Arhanghelsk


Orașul abandonat Prîpeat, de lângă Cernobîl.
Orașul abandonat Prîpeat, de lângă Cernobîl.

O organizație internațională din Viena, care verifică respectarea interdicțiilor privind testele nucleare, a fost respinsă de Rusia când a cerut acces la datele privind radiațiile emise în urma exploziei din regiunea nordică Arhanghelsk. Patru stații de monitorizare rusești au fost închise.

Rusia a respins o solicitare a Organizaţiei Tratatului pentru Interzicerea Totală a Experienţelor Nucleare (CTBTO), de la Viena, motivând că datele privind radiațiile sunt furnizate voluntar, nu obligatoriu, conform Reuters.

Organizația a arătat că luni, două stații rusești de monitorizare aflate cel mai aproape de locul unde a avut loc explozia de la baza navală Nyonoksa, din nordul Rusiei, au fost închise la câteva zile după explozie, iar apoi alte două stații care monitorizează nivelul radiațiilor nu au mai emis date.

Serghei Ryabkov, ministrul adjunct de Externe, a declarat că datele de monitorizare de la cele patru stații erau transmise în mod voluntar și că accidentul produs pe 8 august, în timpul testării unui motor de rachetă, nu este treaba organizației CTBTO.

Marți, una dintre cele patru stații de monitorizare a revenit online, conform CTBTO, și ar încărca deja datele din zilele în care a fost închisă. Oamenii de știință se tem însă că autoritățile ruse le-ar fi putut falsifica, conform Reuters.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG