Linkuri accesibilitate

Rusia deschide o nouă anchetă penală împotriva lui Alexei Navalnîi


În Rusia a fost deschisă o nouă anchetă penală împotriva opozantului Alexei Navalnîi, acuzat de data aceasta de „fraudă pe scară largă" , ceea ce pune din nou sub semnul întrebării planurile lui Navalnîi de a se întoarce în Rusia.

În acest moment, Navalnîi este în Germania, unde se reface după ce în august a fost otrăvit cu agentul neurotoxic Noviciok, atac pus pe seama Rusiei.

Comitetul de anchetă rus a informat pe 29 decembrie că Alexei Navalnîi este suspectat că ar fi cheltuit în interes personal 356 de milioane de ruble (3,9 milioane euro la cursul actual) din donaţiile strânse de „mai multe" organizaţii neguvernamentale pe care le-a creat.

Autorităţile se referă în special la donaţiile pentru Fondul de luptă împotriva corupţiei, înfiinţat de opozant, şi alte cinci entităţi de apărare a drepturilor omului unde Alexei Navalnîi este „de fapt directorul". Dacă este găsit vinovat, Navalnîi este pasibil de o pedeapsă cu până la 10 ani închisoare.

Alexei Navalnîi a respins ultimele acuzații drept „isteria Kremlinului”, susținând că noua anchetă este legată de otrăvire lui, în Siberia, cu agentul neurotoxic Noviciok, la sfârşitul lui august. „Încearcă să mă trimită în închisoare pentru că nu am murit şi că îi caut pe asasini", a declarat marţi Alexei Navalnîi.

După o anchetă Bellingcat care a arătat implicarea FSB în tentativa de asasinat și cum agenții serviciului secret rus plănuiau de mai mulți ani operațiunea, în Rusia au început mai multe proceduri penale împotriva lui Navalnîi și a apropiaților săi.

Lyubov Sobol, avocata Fundației Anti-Corupție (FBK) condusă de opozantul Aleksei Navalnîi, a declarat în urma eliberării sale din închisoare că acuzațiile aduse împotriva sa sunt „răzbunare” din cauza faptului că Navalnîi a supraviețuit încercării de asasinare. Ea a fost pusă sub acuzare penală pentru că a încercat să vorbească cu un agent FSB implicat în otrăvirire.

Iar luni, serviciul penitenciar din Rusia i-a dat un ultimatum lui Alexei Navalnîi cerându-i să revină imediat din Germania marți dimineață, în caz contrar riscând să fie închis dacă revine după acest termen.

Moscova a respins până acum categoric orice implicare în otrăvirea lui Navalnîi, în august.

În ultimii ani, anchetele lui Navalnîi legate de corupția la nivel înalt au devenit o problemă reală pentru Kremlin, mai ales că multe din filmele sale despre viața de lux a demnitarilor ruși au fost urmărite de milioane de oameni, de fiecare data când au fost încărcate pe YouTube, influențând percepția despre Kremlin și partidul de guvernământ Rusia Unită.

Anul viitor, în Rusia au loc alegeri parlamentare complicate pentru politicienii la putere, după un declin economic în 2020, considerat cel mai sever din ultima decadă. Sa adaugă pandemia de coronavirus și faptul că recent, autoritățile au recunoscut că numărul deceselor legate de Covid-19 ar putea fi de trei ori mai mare decât cel oficial, deși președintele Vladimir Putin susține că Rusia gestionează criza sanitară mai bine decât țările occidentale.

XS
SM
MD
LG