Linkuri accesibilitate

Greenpeace, indezirabilă în Rusia. „O amenințare la adresa fundamentelor ordinii și securității constituționale”


Procuratura Generală a Rusiei a acuzat Greenpeace că a încercat să „intervină în afacerile interne ale statului” și că s-a angajat în „propagandă anti-rusească” cerând sancțiuni împotriva Moscovei.
Procuratura Generală a Rusiei a acuzat Greenpeace că a încercat să „intervină în afacerile interne ale statului” și că s-a angajat în „propagandă anti-rusească” cerând sancțiuni împotriva Moscovei.

Rusia a declarat vineri organizația de mediu Greenpeace „indezirabilă”, ceea ce înseamnă interzicerea activităților sale în țară. Rusia continuă astfel reprimarea oricărei voci critice împotriva invaziei rusești în Ucraina, începută pe 24 februarie 2022.

Într-o declarație dată publicității vineri, Procuratura Generală a Rusiei a spus că Greenpeace a încercat să „intervină în afacerile interne ale statului” și că s-a angajat în „propagandă anti-rusească” cerând sancțiuni împotriva Moscovei, transmite Reuters.

ONG-ul are activități prin care încearcă să crească gradul de conștientizare cu privire la schimbările climatice, pentru a lupta împotriva incendiilor forestiere și pentru a conserva speciile de animale.

Născută din mișcarea anti-nucleară de la sfârșitul anilor 1960, Greenpeace este una dintre cele mai mari și mai celebre organizații de mediu din lume, care operează în peste 50 de țări, inclusiv Rusia.

Eticheta de „indezirabil” a fost aplicată de Rusia tuturor organizațiilor străine de pe teritoriul țării, de când Rusia a început să folosească această etichetare, în 2015, prin care se interzice funcționarea unei organizații.

Rusia a demarat acțiuni penale împotriva activiștilor Greenpeace în 2013, când aceștia au încercat să escaladeze o platformă petrolieră offshore din Oceanul Arctic care aparține gigantului energetic de stat Gazprom, pentru a protesta împotriva producției de petrol din Arctica.

În acel incident, serviciile de securitate ruse s-au îmbarcat pe barca grupului Arctic Sunrise, înmatriculată în Olanda, și au luat în custodie cei 30 de membri ai echipajului, care au fost investigați pentru piraterie.

Pe 18 septembrie 2013, activiștii Greenpeace au încercat să escaladeze platforma de foraj Prirazlomnaya, pentru a protesta împotriva producției de petrol din Arctica. A doua zi, autoritățile ruse au confiscat nava Greenpeace, Arctic Sunrise, în apele internaționale din Zona Economică Exclusivă a Rusiei, arestând echipajul sub amenințarea armei și remorcând nava spre Murmansk. Echipajul format din 28 de activiști și doi jurnaliști independenți a fost reținut timp de trei luni.

Comitetul de Investigații al Rusiei a deschis o anchetă penală, acuzând activiștii de piraterie, iar apoi de huliganism.

Din moment ce Arctic Sunrise arborase pavilionul olandez, Țările de Jos au depus un dosar la Tribunalul Internațional pentru Dreptul Mării (cazul ITLOS 22) și au obținut un ordin de eliberare a echipajului și a navei în așteptarea unei hotărâri definitive.

În decembrie 2013, Rusia a eliberat echipajul, dar fără vreo legătură cu cazul de la tribunalul internațional, ci în baza unei așa-zise amnistii generale adoptate de Duma de Stat.

Nava Arctic Sunrise a fost eliberată abia peste încă șase luni, în iunie 2014.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG