Linkuri accesibilitate

Rusia mută nave militare din Sevastopol, după atacurile ucrainene


Nave de război de Zilei Marinei în Novorossiysk, Rusia, 31 iulie 2022.
Nave de război de Zilei Marinei în Novorossiysk, Rusia, 31 iulie 2022.

Rusia și-a retras cea mai mare parte a flotei Mării Negre de la baza sa principală din Sevastopol (Crimeea), scriu The Wall Street Journal și Newsweek. Transferul către porturi mai sigure ar fi fost provocat de atacurile ucrainene cu rachete și drone asupra bazei navale.

Rusia a mutat inclusiv trei submarine de atac și două fregate din portul Sevastopol către alte porturi din Rusia și Crimeea. Acestea oferă o protecție mai bună în fața atacurilor ucrainene, potrivit oficialilor occidentali și imaginilor din satelit verificate de experții navali, scrie The Wall Street Journal.

Newsweek îl citează pe adjunctul serviciului de informații militare al Ucrainei, Vadim Skibițki. Acesta spune că Moscova a mutat navele la aproximativ 220 de mile distanță de Sevastopol, la Novorossisk, într-o zonă greu accesibilă atacurilor anti-navă ucrainene.

Retragerea din Sevastopol urmează unei serii de lovituri ale Ucrainei din ultimele săptămâni, care au avariat grav navele rusești și sediul flotei.

James Heappey, ministrul de stat britanic pentru forțele armate, a numit dispersarea navelor „înfrângerea funcțională a Flotei Mării Negre” la o conferința NATO de la Varșovia de săptămâna aceasta.

Sediul oficial principal al Flotei Mării Negre este situat în Sevastopol, cel mai mare oraș din Crimeea. Deși Ucraina nu și-a asumat responsabilitatea pentru atacurile cu drone, Mihail Razvojaiev, guvernatorul instalat de Kremlin al Sevastopolului, a declarat că Kievul se află în spatele loviturilor, care ar fi provocat sâmbătă un incendiu mare la un depozit de petrol din zonă, relatează Newsweek.

Mutarea navelor de război reprezintă un regres semnificativ pentru președintele rus Vladimir Putin, notează The Wall Street Journal. Ocuparea militară a Crimeei din 2014 a marcat primul pas în încercarea sa de a prelua controlul asupra Ucrainei.

Efectele militare imediate ale mutării sunt totuși limitate, notează publicația americană. Navele rusești vor putea în continuare să lanseze rachete de croazieră asupra porturilor și infrastructurii ucrainene, spun experții navali pentru WSJ.

Dar retragerea are un important efect de moral oportun pentru Ucraina, în condițiile în care contraofensiva avansează mai lent decât era planificat, iar sprijinul SUA pentru efortul de război al Ucrainei este pus sub semnul întrebării de disputele politice interne.

Imaginile din satelit datate 1 octombrie și furnizate de Planet Labs au arătat că cea mai mare parte a navelor navale au fost mutate la Novorossiysk, un port rusesc la Marea Neagră, a declarat pentru Wall Street Journal Mihail Barabanov, analist senior la Centrul pentru Analiza Strategiilor și Tehnologiilor, un think tank de apărare din Moscova, care a analizat imaginile.

Sediul din Sevastopol al Flotei Ruse de la Marea Neagră a fost incendiat după lovitura ucraineană din 22 septembrie
Sediul din Sevastopol al Flotei Ruse de la Marea Neagră a fost incendiat după lovitura ucraineană din 22 septembrie
Este vorba despre toate cele trei submarine operaționale de atac din clasa Kilo, două fregate cu rachete ghidate și o navă de patrulare. Alte nave, inclusiv o navă mare de debarcare, un număr de nave mici de rachete și noi dragoare au fost mutate în portul Feodosiya, mai la est, de-a lungul Peninsulei Crimeea, a mai spus Barabanov.
Mutarea navelor rusești din Sevastopol poate fi doar o măsură temporară de protecție împotriva altor atacuri ucrainene, scrie Wall Street Journal.
Relocarea acestor nave esențiale înseamnă însă un efort logistic major pe care Rusia nu l-ar fi făcut dacă nu era neapărată nevoie.
Asta demonstrează, scriu jurnaliștii, că Rusia își simte flota amenințată de atacurile Ucrainei.

În același timp, informează Reuters, Rusia vrea să înființeze o bază navală pe coasta Mării Negre, în regiunea separatistă georgiană Abhazia. Reuters îl citează cu această informație pe liderul regiunii, Aslan Bzhania la o zi după ce s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG