Linkuri accesibilitate

Pentagonul confirmă: sindromul Havana la un oficial în timpul summitului NATO de la Vilnius


Havana
Havana

Un înalt oficial de la Pentagon care a participat la summitul NATO de anul trecut de la Vilnius, Lituania, a avut simptome similare cu cele raportate de oficialii americani care au suferit de „sindromul Havana”, a confirmat luni Pentagonul.

Sindromul Havana este încă în curs de investigare și se referă la o serie de probleme de sănătate semnalate încă din 2016 de oficiali americani de la Ambasada SUA de la Havana/Cuba, care s-au plâns de dureri de cap, presiuni inexplicabile în cap, dureri de urechi și amețeli.

Despre suferința personalului guvernului american sau a familiilor acestora s-a dezvăluit într-o investigație difuzată de CBS la emisiunea „60 de minute”, care sugerează că Rusia se află în spatele incidentelor, dintre care unul a avut loc în timpul summitului NATO din 2023 de la Vilnius.

„Pot confirma că un oficial înalt al DOD (Departamentul Apărării - n.r.) a avut simptome similare cu cele raportate în incidente anormale de sănătate”, a declarat luni secretarul de presă adjunct Sabrina Singh reporterilor.

Oficialul, care nu a fost identificat, nu făcea parte din delegația oficială a secretarului american al Apărării Lloyd Austin la Vilnius, a spus Singh, dar era acolo „separat, participând la întâlniri care făceau parte din summitul NATO”.

Cu toate acestea, Statele Unite susțin o evaluare veche de un an, conform căreia problemele de sănătate care afectează personalul american din întreaga lume nu sunt rezultatul unei arme mânuite de un adversar american.

Casa Albă, Pentagonul și Departamentul de Stat au susținut luni un raport din martie 2023 al Consiliului Național de Informații care a concluzionat că este „foarte puțin probabil” ca simptomele adverse cunoscute sub numele de „Sindromul Havana” să fie cauzate de agenți inamici, în ciuda unei noi investigații care sugerează că o renumită unitate de informații rusă ar putea fi de vină.

„Comunitatea de informații nu a ajuns la concluzia asta”, a declarat Karine Jean-Pierre, secretar de presă al Casei Albe, apărând concluziile evaluării din 2023.

În februarie, Biroul Directorului de Informații Naționale a constatat că este „puțin probabil” ca un adversar străin să fie responsabil pentru cauzarea bolilor misterioase, dar a remarcat că agențiile de informații americane aveau niveluri diferite de încredere în această evaluare.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, a declarat luni reporterilor că guvernul american are încredere în această evaluare.

„Concluzia generală a comunității de informații din martie 2023 a fost că este puțin probabil ca un adversar străin să fie responsabil de aceste incidente anormale de sănătate”, a spus Miller. „Este ceva investigat pe larg de comunitatea de informații (...). Vom analiza informații noi pe măsură ce apar și vom face evaluări în cadrul Departamentului de Stat și al comunității noastre de informații.”

Dar Jean-Pierre a mai spus că Casa Albă nu a încetat să se ocupe de această problemă, care în unele cazuri a forțat personalul american să se pensioneze.

„Am luat asta foarte în serios”, a spus ea. „Vom face tot ce putem. Vom continua să facem o examinare cuprinzătoare a efectelor pe care le vedem aici și a potențialelor cauze.”

O investigație comună difuzată duminică seara de CBS la emisiunea „60 Minutes”, investigație făcută cu Der Spiegel și The Insider, a dezvăluit că evaluarea serviciilor de informații americane este greșită.

Indicând documente de călătorie, înregistrări ale telefonului mobil, mărturii ale martorilor oculari și interviuri cu mai mulți oficiali americani și victime, cele trei organizații de presă au concluzionat că există o mare probabilitate ca Rusia să fie de vină.

Cel mai important cercetător al incidentelor din Cuba, Mitchell Valdés-Sosa, a declarat pentru Associated Press că investigația difuzată de „60 de minute” nu a oferit nicio bază științifică pentru a susține existența sindromului Havana. Valdés-Sosa, directorul Centrului pentru Neuroscience din Cuba, este purtătorul de cuvânt de facto al Ministerului Sănătății din Cuba, care a organizat interviul.

„Cred că această anchetă jurnalistică nu oferă elemente serioase, mai ales că există o nouă boală cauzată de o energie misterioasă”, a spus el. „Simptomele sunt foarte variate: probleme de echilibru, probleme de somn, amețeli, dificultăți de concentrare și multe boli le pot provoca.”

În trecut, Valdés-Sosa nu a contestat faptul că diplomații se îmbolnăvesc, dar a sugerat că multe dintre cazuri constau în boli obișnuite care au fost puse în mod eronat pe seama presupusului fenomen din cauza gradului ridicat de atenție publică.

cu ajutorul Associated Press și Voice of America

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG