„Licenţa generală temporară” va fi prelungită pentru Huawei cu 90 de zile, au spus sursele.
Departamentul de Comerţ american a permis iniţial Huawei să achiziţioneze unele produse fabricate în America la scurt timp după ce compania a fost plasată pe lista neagră, într-o acţiune care viza minimalizarea dificultăţilor clienţilor săi, multe dintre aceste reţele funcţionând în părţile rurale ale Americii.
Extindere va reînnoi un acord care era prevăzut să se finalizeze pe 19 august, permiţându-i companiei chineze să menţină reţelele de telecomunicaţii existente şi să ofere actualizări software pentru telefoanele Huawei.
Statele Unite acordă încă 90 de zile în care Huawei mai poate cumpăra produse de la furnizorii americani
Este a doua oară în ultima perioadă când Statele Unite au anunțat că amână impunerea restricțiilor pentru firmele americane de a vinde tehnologii gigantului chinez Huawei, într-o încercare de a atenua impactul pe care măsura o va avea asupra deținătorilor de telefoane și tablete Huawei, precum și asupra micilor furnizori de servicii, care se bazează pe echipamentele Huawei. În mai Washington-ul a anunțat prima amânare, care a permis și burselor să-și revină, după căderea provocată de anunțul sancțiunilor și decizia companiei Google de a nu mai furniza firmei chineze sistemul de operare Android și o serie de aplicații.
Fără Android, fără Google Maps și Google Play sau Gmail și mai ales fără actualzările care garantează securitatea datelor, Huawei ar putea pierde o mare parte din piața de telefonie mobilă
Google a precizat că telefoanele Huawei aflate în comerț vor continua să fie actualizate cu noi aplicații și mai ales, cu programele de securitate a datelor. Nu și următoarele generații de Huawei. Acestea s-ar putea să nu mai ofere aplicații extrem de populare de la Google cum ar fi Google Play, Maps sau Gmail.
Pe lângă telefoane și tablete, Huawei este unul din cei mai mari producători din lume de echipamente de telecomunicații, care se bazează în mare măsură pe tehnologie americană. Firma chineză anunțase anul trecut că vrea să devină independent din punct tehnologic, până în 2025.
Pe de altă parte, fondatorul companiei Huawei, Ren Zhengfei a declarat în urmă cu două luni că profiturile gigantului chinez din telecomunicații vor fi în următorii ani cu 30 de miliarde de dolari mai mici decât se prognoza, din cauza măsurilor luate împotriva concernului de Statele Unite: „nu am crezut niciodată că voința Statelor Unite de a ataca Huawei va fi așa de mare”.
În Europa, Huawei are cam 13% din piața de telefoane mobilă.
Șeful companiei chineze a recunoscut că vânzările de telefoane mobile Huawei pe plan global ar putea să scadă cu 40%, dar a adăugat că piața chineză este în crește, iar Huawei nu va permite măsuri restrictive care să-i afecteze activitățile de cercetare și dezvoltare. Statele Unite acuză companiile chineze cum este Huawei de spionaj industrial, dar compania chineză neagă asemenea acuzații.
Facebook Forum