După ce ministrul Apărării din Germania, Boris Pistorius, a declarat luni că înregistrarea apărută în media rusească e parte a războiului informațional dus de Rusia, guvernul SUA transmite la rândul său că Moscova încearcă să creeze dezbinare în rândul aliaților vestici ai Ucrainei.
Într-o declarație oferită luni, consilierul de comunicare pentru Securitate națională al SUA, John Kirby, susține că Rusia încearcă să „semene discordie”, transmite agenția germană de presă (DPA).
„Aceasta este o încercare îndrăzneață, o încercare transparentă a rușilor de a încerca să semene discordie și să încerce să arate divizare și să încerce să facă astfel încât să pară că Occidentul nu este unificat”, a spus John Kirby, conform sursei citate.
De asemenea Moscova încearcă să transmită și că Guvernul german condus de Olaf Scholz nu este unit în acțiunile sale, a adăugat consilierul SUA.
Luni, cancelarul și-a reafirmat poziția de a nu permite livrarea de rachete de croazieră Ucrainei, deși Kievul le-a solicitat, întrucât ar necesita prezența de personal german în timpul operațiunilor de război, lucru pe care îl exclude.
Există presiuni în interiorul guvernului pentru ca Olaf Scholz să își reconsidere poziția, notează agenția de presă.
În presupusa înregistrare publicată vineri de publicația Russia Today ofițeri de aviație germani discută despre posibilitatea trimiterii de rachete Taurus Ucrainei și chiar despre eventualitatea ca acestea să fie utilizate pentru lovirea unui pod din Crimea, regiune ocupată și anexată de Rusia în 2014.
În presupusa înregistrare interlocutorii fac trimitere și la faptul că Marea Britanie are „câțiva militari” pe teren, în condițille în care a trimis rachete Storm Shadow Ucrainei.
„Cooperăm cu toții împreună pentru a încerca să sprijinim Ucraina, iar germanii sunt implicați în asta”, a spus John Kirby.
El a adăugat, pe de altă parte, că „fiecare națiune trebuie să decidă singură ce va face, iar germanii au intensificat (ajutorul, n.r.), în moduri semnificative.”
„Așteptăm cu nerăbdare să continuăm să lucrăm cu cancelarul Scholz și guvernul său, pe măsură ce ei continuă să găsească modalități de a sprijini Ucraina”, a mai menționat John Kirby.
În prezent, Ministerul Apărării din Germania investighează veridicitatea și contextul presupusei înregistrări.
Ministrul german de Interne, Nancy Faeser, a declarat că Germania trebuie să facă mai mult pentru a se apăra de spionajul rus și a spus, conform DPA, că președintele rus Vladimir Putin „dorește să discrediteze statul nostru, să manipuleze formarea opiniei și să împartă societatea noastră.”
„Putin nu va reuși în nimic din toate acestea”, a declarat ministrul german într-o discuție cu grupul media Funke.
Săptămâna viitoare, Comisia de Apărare din Parlamentul Germaniei urma să discute speța într-o sesiune specială, potrivit agenției de presă.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.