Linkuri accesibilitate

Sute de funcționari civili germani din Rusia, nevoiți să părăsească țara. Moscova vrea reducerea numărului de diplomați germani


Sute de funcționari civili germani care lucrează în sectorul educației și culturii vor trebui să părăsească Rusia. Foto: Ambasada Germaniei la Moscova
Sute de funcționari civili germani care lucrează în sectorul educației și culturii vor trebui să părăsească Rusia. Foto: Ambasada Germaniei la Moscova

Sute de funcționari civili germani care lucrează în sectorul educației și culturii vor trebui să părăsească Rusia în urma unei cereri venite din partea Moscovei, a declarat o sursă guvernamentală germană pentru AFP.

Cererea vine contextul dorinței Rusiei de a forța Germania să reducă personalul diplomatic și prezența sa în instituțiile publice precum Institutul Cultural Goethe și școala germană din Moscova până la începutul lunii iunie, a precizat sursa.

Informațiile confirmă relatările ziarului german Sueddeutsche Zeitung, care a descris situația drept o "declarație diplomatică de război din partea Moscovei".

"Este o decizie unilaterală, nejustificată și neînțeleasă", a declarat Ministerul german de Externe într-un comunicat.

Germania, care era un partener economic apropiat al Rusiei înainte de invadarea Ucrainei, s-a distanțat de Moscova și a susținut financiar și militar Kievul.

De la începutul conflictului din Ucraina, spionajul rusesc în Germania s-a intensificat până la un nivel neegalat în ultimii ani, conform serviciilor de securitate germane citate de AFP.

La mijlocul lunii aprilie, Germania a expulzat un grup de diplomați ruși "pentru a reduce prezența serviciilor de informații", ceea ce a dus la o măsură similară din partea Rusiei, care a expulzat aproximativ 20 de angajați ai ambasadei germane.

Ministerul de Externe de la Moscova a stabilit în aprilie un plafon pentru numărul de diplomați germani și reprezentanți ai organizațiilor publice care au voie să rămână în Rusia.

Ministerul de Externe german nu a oferit un număr exact al persoanelor afectate, dar o sursă guvernamentală a afirmat că informațiile Sueddeutsche Zeitung care vorbesc despre sute de persoane este "corect".

Autoritățile germane au încercat în ultimele săptămâni să convingă oficialii ruși să revină asupra deciziei, dar fără succes, potrivit cotidianului german.

În primăvara anului 2022, Germania a expulzat aproximativ 40 de diplomați ruși pe care Berlinul i-a considerat o amenințare la adresa securității sale.

În octombrie trecut, șeful agenției de securitate cibernetică a Germaniei, Arne Schoenbohm, a fost demis după ce presa a dezvăluit legăturile sale cu o companie de consultanță în securitate cibernetică, bănuită că are legături cu serviciile de informații ruse.

Luna următoare, un ofițer rezervist german a primit o pedeapsă cu închisoarea cu suspendare de un an și nouă luni pentru spionaj în favoarea Rusiei.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG