Linkuri accesibilitate

3 minute | Crește frustrarea lui Vladimir Putin, în timp ce pregătește blocada Kievului. Rușii stau la cozi


Oficialii americani spun că președintele rus, Vladimir Putin, devine tot mai frustrat din cauza invaziei care nu merge așa cum plănuise.
Oficialii americani spun că președintele rus, Vladimir Putin, devine tot mai frustrat din cauza invaziei care nu merge așa cum plănuise.

Cel puțin 500.000 de persoane au părăsit Ucraina, iar numărul este așteptat să crească, pe măsură ce o coloană de zeci de kilometri formată din vehicule rusești se apropie de Kiev. Între timp, planul lui Putin privind invazia se îndepărtează pe zi ce trece de realitate.

Bun găsit,

Iată principalele știri:

  • Cel puțin 520.000 de ucraineni au fugit din calea războiului, iar numărul crește „de la oră la oră”, arată datele ONU.
  • Curtea Penală Internațională de la Haga a anunțat că va lansa o anchetă privind posibile crime de război sau crime împotriva umanității în Ucraina.
  • Un convoi masiv de vehicule militare rusești, care se întinde pe mai mult de 64 de kilometri, se îndreaptă spre Kiev. Coloana militară este de cel puțin două ori mai mare decât estimările anterioare.

Blocada Kievului

Aproximativ o jumătate de milion de refugiați au fugit din Ucraina de la începutul invaziei rusești, potrivit Agenției ONU pentru refugiați. Cei mai mulți dintre ei au intrat în Polonia, în timp ce alții au plecat în Ungaria, Moldova, România și Slovacia, scrie The New York Times.

Pentru mulți ucraineni, țările vecine sunt considerate doar de tranzit, într-un articol publicat de Reuters fiind citate autoritățile române, potrivit cărora aproximativ jumătate dintre cei care au intrat în țară până în prezent au plecat deja spre alte țări europene.

ONU mai spune că numărul celor care fug din Ucraina nu pare să se oprească, asta și în condițiile în care se pregătește un nou asalt asupra Kievului.

O imagine din satelit arată un convoi militar lângă Invankiv, localitate aflată în apropiere de Kiev, pe 28 februarie 2022.
O imagine din satelit arată un convoi militar lângă Invankiv, localitate aflată în apropiere de Kiev, pe 28 februarie 2022.

Un convoi militar rusesc a fost fotografiat din satelit, la nord de capitala ucraineană. Coloana de vehicule militare se întinde pe o distanță de aproximativ 64 kilometri, dublu față de estimările anterioare din timpul zilei, a transmis compania Maxar citată de Reuters.

Potrivit companiei americane, Moscova a desfășurat forțe terestre suplimentare și unități de elicoptere de atac la sol în sudul Belarusului, la mai puțin de 32 km la nord de granița cu Ucraina.

În același timp, este semnalată o tentativă de preluare a centralei electrice aflată la nord-est de Kiev, asemănătoare multiplelor tentative de întrerupere a alimentării cu energie electrică la Harkov și Mariupol.

Iar, dacă Ungaria nu permite transferul de armament către Ucraina pe teritoriul său de teama unui atac al Rusiei, Turcia a avertizat luni seară toate navele de război „riverane sau nu la Marea Neagră” să nu treacă prin Bosfor și Strâmtoarea Dardanele.

În acest context, președintele ucrainean a cerut luni ca un tribunal internațional să investigheze Rusia pentru crime de război. „Trupele rusești au bombardat Harkovul cu rachete. Aceasta este, fără nicio îndoială, o crimă militară. Un oraș pașnic. Cartiere rezidențiale pașnice. Nici măcar un singur obiect militar la vedere”, a spus Zelenski, într-un videoclip postat pe pagina sa de Facebook.

El a semnat luni și cererea de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană în procedură de urgență, motivând că soldații ucraineni nu luptă doar pentru țara lor, invadată de Rusia, ci pentru toată Europa.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în timpul semnării cererii de aderare a Ucrainei la UE. Alături de el se află președintele Radei de la Kiev, Ruslan Ștefanciuc (stânga), și premierul Ucrainei, Denis Şmihal.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în timpul semnării cererii de aderare a Ucrainei la UE. Alături de el se află președintele Radei de la Kiev, Ruslan Ștefanciuc (stânga), și premierul Ucrainei, Denis Şmihal.

De altfel, președinții a opt state UE au cerut discuții imediate privind aderarea Ucrainei.

„Noi, președinții statelor membre ale UE: Republica Bulgaria, Republica Cehă, Republica Estonia, Republica Letonia, Republica Lituania, Republica Polonă, Republica Slovacă și Republica Slovenia, credem cu tărie că Ucraina merită să primească imediat o perspectivă de aderare la UE”, se arată într-o scrisoare publicată luni, potrivit Reuters.

Un anunț asemănător a fost făcut marți dimineață și de președintele României. Klaus Iohannis a menționat însă că România sprijină „pe deplin” și aderarea Republicii Moldova și a Georgiei la UE.

Frustrare la Kremlin

Senatorul american Chris Murphy a scris pe Twitter, în urma unui briefing restrâns al guvernului american, că invazia rusă este în întârziere ca urmare a rezistenței locale acerbe și a multiplelor defecțiuni ale echipamentelor și logisticii rusești. „Lupta pentru Kiev va fi lungă și sângeroasă”, spune el.

Iar frustrarea lui Vladimir Putin crește, spun actuali și foști oficiali americani pe baza rapoartelor primite de la agențiile de informații americane, relatează NBC News. Potrivit acestora, singura opțiune a liderului rus este dublarea violenței.

„Este vorba de cineva care, în mod clar, a fost luat prin surprindere de amploarea rezistenței ucrainene. (...) S-a izolat, nu a fost foarte mult la Kremlin”, a declarat senatorul democrat Mark Warner, președintele Comisiei de informații a Senatului.

Atât de încrezător era Vladimir Putin încât pe site-ul RIA a fost publicat din greșeală un editorial în care autorul sărbătorea „victoria Rusiei asupra Ucrainei” și îl felicita pe liderul de la Kremlin pentru „victoria sa în lupta cu Vestul”, relatează Der Spiegel.

Efecte în lanț ale sancțiunilor

În tot acest timp, sancțiunile occidentale afectează economia Rusiei, iar cetățenii acestei țări se confruntă cu neliniștile unui război costisitor, arată o analiză a The New York Times.

Cotidianul american relatează că „timp de două decenii, rușii au cules binefacerile capitalismului și ale globalizării: zboruri ieftine, credite ipotecare accesibile, o multitudine de gadgeturi și mașini importate din Vest”.

„Dar aceste avantaje ale vieții moderne au dispărut brusc, fiind înlocuite de o criză de anxietate, deoarece sancțiunile impuse de Occident ca represalii pentru invazia Moscovei în Ucraina au zdruncinat bazele sistemului financiar rusesc”, arată NYT.

Moneda națională a Rusiei a pierdut luni un sfert din valoare, iar tranzacțiile bursiere la Moscova au fost închise. Mai mult, Aeroflot și-a anulat toate zborurile către Europa după ce țările au interzis avioanelor rusești să le folosească spațiul aerian.

Ca urmare, rușii din toată țara s-au grăbit să retragă numerar de la bancomate, în timp ce cozi lungi s-au format și la metroul din Moscova, pentru că Apple Pay și Google Pay au încetat să mai funcționeze la turnicheți, în urma sancțiunilor americane impuse băncilor ruse.

Bomboana de pe colivă: țările occidentale au restricționat accesul Băncii Centrale a Rusiei la o mare parte din rezervele sale valutare de 643 de miliarde de dolari, fiind anulate astfel eforturile Kremlinului de a atenua impactul unor potențiale sancțiuni și făcând dificilă susținerea rublei.

Baza militară din orașul Ohtîrka, regiunea Sumî, a fost distrusă de un atac aerian, iar cel puțin 70 de soldați au fost uciși, potrivit forțelor terestre ucrainene. 28 februarie 2022.
Baza militară din orașul Ohtîrka, regiunea Sumî, a fost distrusă de un atac aerian, iar cel puțin 70 de soldați au fost uciși, potrivit forțelor terestre ucrainene. 28 februarie 2022.

Iar pe măsură ce guvernul SUA și aliații europeni au impus luni noi sancțiuni radicale menite să paralizeze economia Rusiei, retragerea companiilor occidentale din această țară este așteptată să se accelereze, transmite Reuters.

Alte știri

  • ANPC a controlat operatorii economici care deţin benzinăriile Lukoil şi Gazprom, precum şi lanţul de magazine Berezka. Au fost date amenzi în valoare de 1,4 milioane de lei şi au fost închise temporar 35 de puncte de lucru.
  • Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, consideră că România este pregătită să devină membru deplin al spațiului Schengen și speră ca acest lucru să se întâmple în curând.
  • Cele mai mare site-uri de tranzacționare a criptomonedelor, precum Binance și Kraken, spun că nu vor bloca toate conturile rusești, ci doar cele supuse sancțiunilor, în ciuda cererii Ucrainei.

Dacă aveți sugestii sau recomandări de subiecte ne puteți scrie la adresa de e-mail treiminute@rferl.org.

Toate cele bune,

George

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG