Linkuri accesibilitate

3 minute | Băncile centrale cresc dobânda, UE spune că nu e „naivă”, Guvernul nu dă banii la timp pentru refugiații ucraineni


Președintele Consiliului Rezervei Federale, Jerome Powell, ține o conferință de presă despre cea mai recentă decizie de politică a Fed din SUA, de a majora dobânda de referință.
Președintele Consiliului Rezervei Federale, Jerome Powell, ține o conferință de presă despre cea mai recentă decizie de politică a Fed din SUA, de a majora dobânda de referință.

Băncile Centrale iau măsuri care să țină prețurile sub control, dar încetinesc economia. Europa nu e „naivă” în față relației China-Rusia, dar parcă nu și-ar strica nici relațiile cu Beijing. În România, Guvernul îi face pe români să plătească din buzunar cheltuielile cu refugiații ucraineni.  

Bun găsit,

Iată principalele știri:

  • Banca Centrală din Statele Unite a majorat dobânda de referință cu scopul de a stabiliza prețurile. Banca a avertizat, de asemenea, că falimentele recente ale băncilor ar putea să afecteze economia pe luni de zile de acum înainte.
  • Președintele Franței, Emmanuel Macron, rezistă în fața criticilor primite pentru legea pensiilor și anunță că reforma e obligatorie, chiar dacă dificilă.
  • Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, avertizează că România va pierde miliarde de euro dacă nu reformează sistemul de pensii și salarii din sectorul bugetar.

Băncile Centrale trebuie să aleagă între inflație și încetinirea economiei


Banca Centrală a SUA a majorat cu 0,25% rata dobânzii pentru a controla inflația, anunță BBC. Măsura vine în ciuda temerilor că această mișcare ar putea afecta și mai puternic sistemul bancar, deja lovit de falimentele Silicon Valley Bank și Signature Bank.

El Pais remarcă însă că Rezerva Federală a semnalat și sfârșitul seriei agresive de majorări ale dobânzilor. Măsura SUA ar putea fi urmată de una similară în Marea Britanie, scrie Reuters, după o creștere surprinzătoare a inflației în Regatul Unit.

Illustration shows destroyed SVB (Silicon Valley Bank) logo
Illustration shows destroyed SVB (Silicon Valley Bank) logo

Au fost câteva săptămâni proaste pentru băncile din SUA și Europa. Într-un interviu Der Spiegel, șeful Eurogrup, Paschal Donohoe, trece în revistă pericolele serioase cu care se confruntă zona euro, dar explică și de ce rămâne încrezător în rezistența Europei.

Relația Rusia – China e o provocare majoră pentru diplomația occidentală


Semnificațiile vizitei președintelui Chinei, Xi Jinping, la Moscova sunt analizate de The Guardian, care notează că, deși călătoria lui Xi Jinping nu a impresionat Occidentul, președintele Chinei vorbește de fapt pentru chinezi când susține că, în timp ce SUA răspund militar la probleme, China folosește dialogul.

În timp ce doi autocrați se laudă reciproc la mese bogate, cu prepelițe, căprioară, somon alb siberian și șerbet de rodie, China și Rusia pun bazele unui pact anti-occidental. SUA are în brațe o provocare serioasă de politică externă, concluzionează CNN.

Președintele rus, Vladimir Putin, și președintele chinez, Xi Jinping, participă la o recepție la Moscova
Președintele rus, Vladimir Putin, și președintele chinez, Xi Jinping, participă la o recepție la Moscova

La rândul ei, UE „nu este naivă” în privința legăturilor din ce în ce mai strânse între Rusia și China, spune președintele Consiliului European, Charles Michel, citat de Euronews, care notează că oficialul e de părere că Uniunea Europeană ar trebui să păstreze dialogul cu China.

În același timp Deutsche Welle scrie că solidaritatea Chinei cu Rusia i-a nemulțumit pe oficialii de la Bruxelles, îngrijorați că Beijingul ar putea da arme Moscovei. Publicația continuă cu o analiză despre semnele rele pentru diplomație aduse de sprijinul puternic pe care China îl oferă Rusiei.

Legat de diplomație, Reuters consemnează declarația ministrului de externe al Austriei, care afirmă că, orice s-ar spune, Rusia va rămâne importantă în Europa. Relația cu China e importantă și pentru Kiev, în ciuda vizitei de la Moscova a lui Xi Jinping. The Guardian observă că președintele Zelenski e atent și dornic să nu irite Beijingul, având în vedere influența pe care o are asupra Moscovei.

În altă ordine de idei, NYT descrie vizita de moral a președintelui ucrainean pe sângerosul front din estul Ucrainei, în momentul în care președintele Xi Jinping părăsea Moscova.

În Ucraina, atacurile Rusiei cu rachete și drone s-au intensificat, scrie AP, ucigând civili și arătând zădărnicia eforturilor de pace. Și, într-adevăr, diplomația pare să aibă tot mai puțin spațiu. Ministrul de Externe al Statelor Unite, Anthony Blinken, a spus senatorilor americani că țările europene ar trebui să-l rețină pe Vladimir Putin și să-l predea Curții Penale Internaționale, dacă președintele rus le vizitează țările.

Disputa pe teme de energie dintre Franța și Germania umbrește summitul de la Bruxelles.
Disputa pe teme de energie dintre Franța și Germania umbrește summitul de la Bruxelles.


Dar problema războiului din Ucraina nu e singura de pe agenda europeană. Die Welt analizează disputa pe teme de energie dintre Franța și Germania, care umbrește summitul de astăzi de la Bruxelles.

Guvernul de coaliție al Germaniei nu se poate opri din ceartă, scrie Politico. Franța este o țară în revoltă. Cele două țări mari ale UE vin cu acest bagaj tumultuos la Bruxelles. Berlinul vrea să schimbe planul de eliminare treptată a mașinilor tradiționale, cu motor cu combustie, în timp ce Parisul este supărat că UE nu ține în Europa investitorii în tehnologie curată.

Guvernul îi pune pe românii care găzduiesc ucraineni să suporte cheltuielile


În România, Guvernul nu i-a plătit de două luni pe românii care găzduiesc refugiați ucraineni. Autoritățile nu dau explicații, scrie Europa Liberă. Mai mult, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, avertizează că România va pierde miliarde de euro dacă nu reformează sistemul de pensii și salarii din sectorul bugetar.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu
Președintele PSD, Marcel Ciolacu

De cealaltă parte, Libertatea îl citează pe președintele PSD, Marcel Ciolacu, care spune că în cazul în care „luăm ad litteram ce ne-am asumat în PNRR, depopulăm MApN, MAI, justiția și serviciile secrete”.

Adevărul reia avertismentul privind lipsa medicilor din România, în timp ce Euronews Romania anunță vizita premierului Nicolae Ciucă în Republica Moldova și proiectul de lege care ar oferi concedii decontate pentru peste 4 milioane de angajați din sectorul privat.

Alte știri:

  • UEFA atrage atenția Federației de Fotbal din Ungaria că folosirea însemnelor referitoare la „Ungaria istorică” va atrage sancțiuni disciplinare. – G4Media
  • Noile ghiduri pentru programele Rabla Clasic şi Rabla Plus au fost publicate în Monitorul Oficial. Din 24 martie încep înscrierile pentru persoane fizice. – News.ro
  • Uniunea Europeană vrea un pact cu Mexic, privind schimbul de date cu caracter personal, pentru a combate traficul de droguri. - El Pais
  • O eroare ChatGPT a permis unor utilizatori să vadă titlurile conversațiilor altor utilizatori. – BBC
  • Șuvițele de păr ale lui Beethoven dezvăluie istoria secretă a familiei și probleme de sănătate. - CNN
  • SUA amenință că interzice TikTok, dar nu e chiar atât de simplu. - NPR
  • Canada înregistrează o creștere record a populației în 2022, datorată imigrației. - CNN
  • Parlamentul Suediei a aprobat proiectul de lege care permite țării să adere la NATO. - Reuters
  • Prințul William a făcut o vizită surpriză trupelor britanice de lângă granița poloneză cu Ucraina. - The Times

Așteptăm mesajele dumneavoastră pe adresa de email treiminute@rferl.org sau pe paginile de Facebook și Instagram.


Pe curând,
Adrian

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG