Linkuri accesibilitate

Turcia va adopta o lege a agentului străin pentru reprimarea criticilor președintelui Erdoğan


Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan, la summitul BRICS din Kazan, Rusia, 24 octombrie 2024.
Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan, la summitul BRICS din Kazan, Rusia, 24 octombrie 2024.

Turcia, țară membră NATO, va adopta în această săptămână o lege privind influența străină care ar putea dăuna interesului național.

Anunțul a provocat îngijorare în rândul societății civile și a grupurilor media, care se tem că legea va fi de fapt un bun pretext pentru a zdrobi disidența, în contextul în care președintele Recep Tayyip Erdoğan a făcut numeroase demersuri până în prezent pentru reprimarea libertății de exprimare.

Legislația, așa cum o spune proiectul de lege, îi vizează pe cei care lucrează împotriva „securității statului sau a intereselor sale politice interne sau externe” sub influența sau ordinele unei țări sau organizații străine.

Votul ar putea avea loc chiar în această săptămână, scrie Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ).

Parlamentul turc
Parlamentul turc

Guvernul turc a introdus legea pentru prima dată în parlament în mai, dar a amânat-o până săptămâna trecută din cauza criticilor aduse de partidele de opoziţie şi de societatea civilă.

Proiectul de lege introduce o nouă infracțiune „contra securității sau intereselor politice ale statului” și prevede o pedeapsă cu închisoarea de la trei la șapte ani pentru săvârșirea unei infracțiuni „contra securității sau intereselor politice interne sau externe ale statului, în conformitate cu prevederile strategice, interesele sau instrucțiunile unui stat sau organizație străină.”

Ministrul turc al Justiției, Yılmaz Tunç, a declarat săptămâna trecută că legea vizează combaterea spionajului și că nu va fi folosită pentru a pedepsi „pe oricine face cercetări în Turcia”.

Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor îi îndeamnă pe membrii parlamentului Turciei să voteze împotriva „legii agenților de influență” străini atunci când se va vota în Marea Adunare Națională săptămâna aceasta.

„Din păcate, Turcia pare să urmeze tendința regională de a stabili un instrument judiciar pentru demonizarea și cenzura jurnaliștilor și cercetătorilor independenți care lucrează cu parteneri străini sau primesc finanțare străină”, a declarat Özgür Öğret, reprezentantul CPJ pentru Turcia.

„În ciuda asigurărilor oferite de oficialii guvernamentali, există numeroase exemple de încălcări grave ale libertății presei în țările vecine care au adoptat legi similare în ultimii ani. Membrii Marii Adunări Naționale a Turciei ar trebui să voteze împotriva acestei legi pentru a nu păta istoricul deja problematic al țării în privința libertății presei”, spune expertul.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG