Linkuri accesibilitate

Rețea de corupție la Curtea Supremă din Ucraina. Președintele instanței, reținut pentru mită de 3 milioane de dolari


Vsevolod Kniaziev conduce Curtea Supremă de pe 1 decembrie 2021
Vsevolod Kniaziev conduce Curtea Supremă de pe 1 decembrie 2021

Președintele Curții Supreme a Ucrainei, Vsevolod Kniaziev, a fost reținut după ce a fost prins primind o mită de aproximativ 3 milioane de dolari, informează publicația ucraineană Ukrainska Pravda care citează forțele de ordine.

Biroul Național Anticorupție (NABU) și Parchetul Specializat Anticorupție (SAPO) au confirmat că au demascat o „schemă de corupție pe scară largă la Curtea Supremă” desfășurată de conducerea instanței și de judecători, scrie The Kyiv Independent.

Autoritățile anticorupție nu au precizat numele suspecților și suma. NABU și SAPO au spus că nu pot oferi mai multe detalii pentru că ancheta este în desfășurare.

Kniaziev conduce Curtea Supremă de pe 1 decembrie 2021.

Postul de știri ucrainean ZN.UA a scris, citând sursa sa din NABU, că Kniaziev primea bani de la oameni care susțin decizia instanței în favoarea miliardarului ucrainean Kostiantin Jevago.

Curtea Supremă a examinat cazul privind deținerea de către Jevago a 40,19% din Poltava Mining and Processing Plant, parte a grupului Ferrexpo, și a decis că Jevago poate să păstreze acțiunile.

Pe 2 februarie, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a raportat că contabilul-șef al fabricii a fost acuzat de evaziune fiscală și fals.

Potrivit anchetei, în 2018-2021, suspectul a introdus informații false în documentele companiei, ceea ce a ajutat-o să evite plata a 2 miliarde grivne (Hr), echivalentul a 54,6 milioane de dolari, chirie la bugetul de stat pentru utilizarea depozitului de minereu de fier. Jevago este proprietarul producătorului de peleți de fier Ferrexpo.

Combaterea corupției este vitală pentru Ucraina după ce a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană, iar Zelenski a lansat o campanie împotriva corupției, în ciuda faptului că țara a fost invadată de Rusia pe 24 februarie 2022.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG