Linkuri accesibilitate

Muniție din India ajunge în Ucraina, stârnind furia Rusiei


Președintele rus Vladimir Putin (dreapta), la întâlnirea cu premierul indian Narendra Modi. Moscova, iulie 2024.
Președintele rus Vladimir Putin (dreapta), la întâlnirea cu premierul indian Narendra Modi. Moscova, iulie 2024.

Obuze de artilerie vândute de producătorii de arme indieni au fost redirecționate de clienți europeni către Ucraina, iar New Delhi nu a intervenit pentru a opri comerțul, în ciuda protestelor Moscovei, relatează în exclusivitate Reuters.

Transferul de muniție pentru a sprijini apărarea Ucrainei împotriva Rusiei are loc de mai bine de un an, scrie agenția de presă. Reglementările indiene privind exportul de arme limitează utilizarea armelor la cumpărătorul declarat, care riscă ca vânzările viitoare să fie oprite dacă acesta face transferuri neautorizate.

Kremlinul a ridicat problema în cel puțin două ocazii, inclusiv în timpul unei întâlniri din iulie între ministrul rus de externe Serghei Lavrov și omologul său indian, au declarat trei oficiali indieni.

În ianuarie 2024, purtătorul de cuvânt al ministerului indian de Externe, Randhir Jaiswal, a declarat într-o conferință de presă că India nu a trimis sau vândut obuze de artilerie Ucrainei.

Două surse din guvernul indian și două din industria de apărare au declarat pentru Reuters că Delhi a produs doar o cantitate foarte mică din muniția folosită de Ucraina, un oficial estimând că a fost sub 1% din totalul armelor importate de Kiev de la război. Nu e clar dacă munițiile au fost revândute sau donate Kievului de către clienții europeni.

Printre țările europene care trimit muniție indiană în Ucraina se numără Italia și Republica Cehă, care conduce o inițiativă de a furniza Kievului obuze de artilerie din afara Uniunii Europene.

Un oficial indian a spus că Delhi monitorizează situația. Dar, împreună cu un director din industria de apărare cu cunoștințe directe despre transferuri, el a afirmat că India nu a luat nicio măsură pentru a limita aprovizionarea către Europa.

Delhi și Washington, principalul susținător al securității Ucrainei, și-au consolidat recent cooperarea diplomatică și de apărare pe fondul ascensiunii Chinei.

India are, de asemenea, legături bune cu Rusia, principalul său furnizor de arme de zeci de ani, iar prim-ministrul Narendra Modi a refuzat să se alăture regimului de sancțiuni condus de Occident împotriva Moscovei.

Dar Delhi, mult timp cel mai mare importator de arme din lume, vede războiul îndelungat din Europa ca pe o oportunitate de a-și dezvolta sectorul de export de arme, potrivit surselor indiene.

India a exportat puțin peste 3 miliarde de dolari de arme între 2018 și 2023, potrivit datelor compilate de organizația Stockholm International Peace Research Institute.

Înregistrările vamale disponibile comercial arată că, în cei doi ani dinaintea invaziei din februarie 2022, trei mari producători indieni de muniție - Yantra, Munitions India și Kalyani Strategic Systems - au exportat doar 2,8 milioane de dolari în componente de muniție în Italia și Republica Cehă, precum și în Spania și Slovenia, unde contractorii din domeniul apărării au investit masiv în lanțurile de aprovizionare pentru Ucraina.

Între februarie 2022 și iulie 2024, cifra a crescut la 135,25 milioane de dolari, arată datele, inclusiv munițiile finalizate, pe care India a început să le exporte către cele patru națiuni.

Rusia, care furnizează peste 60% din importurile de arme din Delhi, este un partener valoros pentru India. În iulie, Modi a ales Moscova pentru prima sa călătorie internațională bilaterală de când a fost ales pentru un al treilea mandat.

La o altă întâlnire din acea lună în Kazahstan între diplomatul indian Subrahmanyam Jaishankar și Lavrov, ministrul rus l-a presat pe omologul său cu privire la muniția indiană folosită de ucraineni și s-a plâns că unele au fost fabricate de companii indiene de stat, potrivit unui oficial indian cu cunoștințe directe despre întâlnire.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG