Linkuri accesibilitate

Ucraina. UE face un pas către folosirea fondurilor rusești înghețate. Nou val de atacuri aeriene. Ucraina va produce mii de drone în 2024


Pe 12 februarie, a fost aprobată o decizie și reglementări la nivelul UE care clarifică obligațiile instituțiilor financiare europene care dețin active și rezerve înghețate ale Băncii Centrale a Rusiei.
Pe 12 februarie, a fost aprobată o decizie și reglementări la nivelul UE care clarifică obligațiile instituțiilor financiare europene care dețin active și rezerve înghețate ale Băncii Centrale a Rusiei.

Uniunea Europeană a adoptat o lege care permite folosirea profiturilor obținute din activele înghețate ale Băncii Centrale Ruse. Este un prim pas către utilizarea banilor pentru finanțarea reconstrucției Ucrainei. Kievul anunță că în 2024 va produce mii de drone cu rază lungă de acțiune.

Uniunea Europeană a adoptat o hotărâre care deschide posibilitatea ca profiturile obținute din fondurile înghețate ale Băncii Centrale Ruse, aflate în afara Rusiei, să fie folosite pentru reconstrucția Ucrainei.

Decizia de marți clarifică statutul juridic al veniturilor din activele rusești înghețate și stabilește reguli clare pentru entitățile care le dețin.

Legea se aplică instituțiilor care dețin mai mult de 1 milion de euro din activele Băncii Centrale a Rusiei. Actul normativ impune băncilor europene și altor instituții care dețin valori rusești să contabilizeze separat profiturile aferente fondurilor supuse sancțiunilor europene.

Mai mult, acestor instituții li se interzice să folosească profiturile generate de activele rusești blocate.

„Această decizie deschide calea pentru ca Consiliul să decidă cu privire la posibila creare a unei contribuții financiare la bugetul UE din aceste venituri nete pentru a sprijini Ucraina și redresarea și reconstrucția acesteia într-o etapă ulterioară”, se arată într-un comunicat al Consiliului European.

Uniunea Europeană și Grupul G7 au înghețat aproximativ 325 de miliarde de dolari din activele băncii centrale rusești ca sancțiune pentru invadarea Ucrainei. Două treimi din aceste fonduri deținute de Rusia sunt în UE.

Ucraina se confruntă cu un alt val de drone și rachete rusești

Armata Rusiei a lansat un alt atac cu drone asupra Ucrainei. Forțele aeriene ucrainene au raportat pe 12 februarie că sistemele de apărare aeriană au distrus 14 dintre cele 17 drone lansate, precum și o rachetă de croazieră Kh-59.

Forțele aeriene au mai spus că armata Rusiei a tras rachete sol-aer cu rază lungă de acțiune S-300, dar nu a spus câte sau dacă au atins vreo țintă.

Guvernatorul regiunii Harkov, din nord-estul Ucrainei, Oleh Sîniehubov, guvernatorul regiunii Harkov din nord-estul Ucrainei, a declarat la sfârșitul zilei de 11 februarie că Rusia a atacat regiunea cu rachete lansate din regiunea Belgorod a Rusiei, care se învecinează cu Ucraina.

Serhii Lisak, guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, a declarat la sfârșitul zilei de 11 februarie că Rusia a atacat orașul Pavlograd din regiune cu drone. Nu au fost victime, dar unele părți ale orașului au pierdut curentul electric.

Intensificarea atacurilor rusești cu drone vine în momentul în care președintele ucrainean Volodimir Zelenski continuă remanierea cabinetului său de război, la doi ani de la începerea războiului.

Citește aici, pe larg, despre modificările la vârful Armatei ucrainene făcute de președintele Volodimir Zelenski.

Ucraina va produce mii de drone cu rază lungă de acțiune în 2024

Ucraina va produce mii de drone cu rază lungă de acțiune capabile să atace profund în Rusia în 2024 și are deja până la 10 companii care produc drone care pot ajunge la Moscova și Sankt Petersburg, a declarat ministrul Digitalizării din Ucraina, Mihailo Fedorov.

Potrivit Reuters, ministrul a dezvăluit noi detalii despre acest sector, după o serie de atacuri cu drone ucrainene asupra instalațiilor petroliere rusești în ultimele săptămâni.

„Categoria dronelor kamikaze cu rază lungă este în creștere, cu o rază de acțiune de 300, 500, 700 și 1.000 de kilometri. În urmă cu doi ani, această categorie nu exista... deloc”, a spus el pentru Reuters.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG