Linkuri accesibilitate

După accidentul grav din Harghita, Roșia Today a stat de vorbă cu președintele Sindicatului Urșilor Carpatini din România 


Un urs carpatin brun, „intervievat” de Roșia Today
Un urs carpatin brun, „intervievat” de Roșia Today

În plină campanie electorală pentru turul doi al alegerilor prezidențiale, discuțiile din spațiul public au fost monopolizate de miniștri și șefi ai unor instituții care n-au mișcat un deget pentru salvarea ursului din județul Harghita lovit de o mașină.

Ulterior s-a văzut că animalul nici măcar nu putea fi salvat, întrucât avea trei dintre picioare fracturate. După eutanasierea ursului, ONG-urile de protecție a animalelor au protestat solicitând pedepsirea vinovaților, astfel că ministrul de Interne Marcel Vela l-a demis pe prefectul de Harghita. Este pentru prima dată în istoria României când un prefect a fost demis, practic, de către un urs. Lucrurile par să se înscrie în acest fel pe un drum firesc.

SUCR, Sindicatul Urșilor Carpatini din România, și-a exprimat nemulțumirea față de măsurile inadecvate luate de guvern în acest caz într-un interviu pe care președintele sindicatului, ursul Istvan Baluba, l-a acordat în exclusivitate reporterilor Roșia Today chiar într-o pădure de lângă Toplița.

Rep. – Spuneți-ne mai întâi de unde sunteți de loc.

Baluba – ca urs m-am născut și trăiesc în pădurile din apropierea orașului Toplița, dar mai merg și la Tușnad, vara. Am aflat cu mâhnire despre fratele nostru accidentat. Este imposibil să te mai miști prin pădure că dau inconștienții cu mașinile peste noi. O să trebuiască să ne punem toți urșii veste reflectorizante ca bicicliștii, să scăpăm cu viață.

Rep. – De ce credeți că autoritățile au intervenit atât de greu, abia după 17 ore?

Baluba – Noi, urșii carpatini, suntem discriminați în România. Dacă ar fi fost lovită o găină, o oaie sau un porc, sunt convins că medicul veterinar din zonă și prefectul și-ar fi făcut datoria. Dar noi, animalele sălbatice, urșii în special, nu avem același tratament. Este oribil. În pădurile din România parcă se trăiește în evul mediu, nu există milă și compasiune, doar delăsare, furt de lemne și interese meschine.

Rep. – Totuși, nu credeți că și confratele dvs a avut o parte din vină? Ce căuta pe carosabil?

Baluba – Din informațiile mele, ursul respectiv a coborât la șosea ca să facă rost de ceva bun de mâncare de la șoferi sau turiști inconștienți. E singura noastră modalitate de a obține ceva bun de-ale gurii. Ne-am săturat să mâncăm doar resturi din tomberoane. Cât să mănânci din gunoaie? PSD-ul ne-a adus in halul ăsta. Că a ajutat doar animalele care-i votează pe ei, iar pe noi, ceilalți, ne-a uitat.

Rep. – Cum v-a venit ideea să vă organizați într-un sindicat al urșilor la nivel național?

Baluba – Vrem ca drepturile noastre să fie respectate. Să nu ajungem vreodată ca mistreții lui Țiriac de la Balc, să vină miliardarii din Europa și să ne ciuruiască mai rău ca pe niște rațe. Plus că vrem să ne implicăm și în politică.

Rep. – În ce sens?!

Baluba – Avem în intenție să candidăm la alegerile locale și generale din 2020, în special în județele împădurite Harghita, Covasna, Suceava, Neamț, Brașov, acolo unde suntem majoritari în raport cu oamenii. Vrem un tratament corect, vrem ca România să fie reprezentată la Bruxelles și de un urs carpatin, să avem un urs comisar european la Mediu. Ar fi mult mai bine pentru toți. Apropo de politică, am primit un telefon de la Cotroceni și o să trimitem și noi un ursuleț la confruntarea lui Iohannis cu prietenii din presă, la sediul SNSPA. Întrebarea pe care i-o va pune reprezentantul nostru este următoarea: De ce n-are ursul coadă?

Rep. – Mulțumim pentru interviu și atenție cum traversați șoselele.

Baluba – Cu plăcere și vă așteptăm la noi în Harghita de Anul Nou, să vedeți cum joacă urșii.

Acesta este un text satiric, iar opiniile autorilor nu coincid, neapărat, cu poziția Radio Europa Liberă

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG