Linkuri accesibilitate

Roșia Today. Cîțu și Teodorovici, miniștrii paraleli ai finanțelor


Roșia Today „N-am verificat dacă Teodorovici și Cîțu și-au furat iubitele în facultate, deși comportamentul lor de acum sugerează asta, dar credem că nivelul ar trebui ridicat puțin”
Roșia Today „N-am verificat dacă Teodorovici și Cîțu și-au furat iubitele în facultate, deși comportamentul lor de acum sugerează asta, dar credem că nivelul ar trebui ridicat puțin”

E gâlceavă mare între fostul și actualul ministrul de finanțe. Tensiunea este atât de ridicată încât te aștepți oricând ca între cei doi să iasă o păruială. Mai ales că îi ajută și frezele.  

Doi domni relativ tineri, cu nostalgia adolescenței purtată, cu mândrie, pe cap, în coafurile specifice din anii 90, se bălăcăresc azi la televizor, fiecare reproșându-i celuilalt incompetența. Se vorbește pe cifre, dar se fac și glume. Cîțu îl compară pe Teodorovici cu contabilul mafiei, Teodorovici spune că dacă el e Al Capone, atunci Cîțu e șeful FBI. Iată că avem și glume. Exact ce ne lipsea când e vorba de bani, de bugetul țării.

Acestea fiind fapte care se petrec la televizor, deci în văzul lumii, ne întrebăm ce înțeleg oare românii? În primul rând, românii sunt reticenți la plete, în general. Treaba asta vine din lungii ani ai disciplinei comuniste. Iar când pletetele șad pe o persoană desemnată să se ocupe cu finanțele țării, neîncrederea crește. Omul simplu se simte mult mai „safe” când știe că banii sunt pe mâna unui nene cu chelie și ochelari. Dacă la această imagine „neserioasă” mai adaugi și scandaluri, miștouri și alte mici golăneli, atunci lumea de rând va căuta să vadă dacă mai are portofelul în buzunar.

N-am verificat dacă Teodorovici și Cîțu și-au furat iubitele în facultate, deși comportamentul lor de acum sugerează asta, dar credem că nivelul ar trebui ridicat puțin. Din moment în moment ne așteptăm să apară în schemă Bianca Drăgușanu și Victor Slav. Cam acolo suntem. Și toate astea contrastează puternic cu seriozitatea dusă la extrem de Klaus Iohannis, care refuză o dezbatere electorală normală din cauza inferiorității adversarului. Dacă e așa de slabă de ce nu face ceea ce-și dorește atât de mult, să-i dea o lecție istorică ei și PSD-ului, să-i calce în picioare dacă tot sunt „mârlani”, vorba domniei sale. De ce atâta fandoseală? Poporul vrea sânge când e vorba despre conducători. În trecut erau ghilotina sau rugul în piața publică, acum sunt dezbaterile televizate. De ce să nu aibă parte poporul de o asemenea satisfacție care oricum e o dată la cinci ani. Dacă dispare și asta, ce-o să ne amintim noi din campania electorală 2019? Un refuz? Slabă mișcare.

Să revenim. Până când se liniștesc hormonii din cei doi voinici de la finanțe, merită să amintim că ieri leul a atins un minim istoric în fața euro. Nu suntem specialiști în economie, dar bănuim că nu e bine deloc. Dar poate ne vom lămuri într-o seară de noiembrie, când Teodorovici și Cîțu vor participa la un talent show cu numele Miniștrii au talent sau la o emisiune de gătit, specialitatea ciuperci. Căci la preparat și mâncat ciuperci, nimeni nu-i mai tare ca un ministru de finanțe, indiferent din ce partid este.

Acesta este un text satiric, iar opiniile autorilor nu coincid, nepărat, cu poziția Radio Europa Liberă

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG