Linkuri accesibilitate

Ziua Z pentru Liviu Dragnea, între amânarea sau anularea procesului în care este condamnat la închisoare


Liviu Dragnea a transmis neoficial că nu merge la procesul de luni, de la Înalta Curte de Casație
Liviu Dragnea a transmis neoficial că nu merge la procesul de luni, de la Înalta Curte de Casație

Două decizii ale CCR, programate astăzi, pot influența soarta procesului aflat pe ultima sută de metri al lui Liviu Dragnea, al angajărilor fictive. Atenția publică este distrasă însă și de extrădarea lui Radu Mazăre din Madagascar, un subiect care ține prime time-ul de la 8 mai.

Liviu Dragnea are, luni, o zi decisivă pentru soarta procesului în care a fost condamnat la trei ani și jumătate de închisoare, în primă instanță, pentru angajarea fictivă a două secretare ale PSD la Direcția pentru Protecția Copilului Teleorman. După informațiile Europei Libere, Dragnea nu intenționează să se prezinte în fața instanței

Este vorba despre două decizii ale CCR, care au consecințe asupra procesului său. Doar respingerea acestora poate determina ajungerea la verdictul final. Amânarea lor sau o hotărâre confuză poate tergiversa sentința în procesul lui Dragnea, care, astfel, se apropie de perscripție. În procedurile de desfășurare a procesului, judecătorii ar putea cere pledoarii finale. Verdictul este o cursă contracronometru. Tergiversarea îl avantajează pe Liviu Dragnea

Ce discută CCR

1 Sesizarea lui Florin Iordache privind legalitatea completurilor de trei judecători, despre care vicepreședintele PSD al Camerei Deputaților susține că nu erau competente, nefiind specializate pe fapte de corupție. Contraargumentul acestei sesizări este că la Înalta Curte, toți judecătorii secției penale sunt specializați în fapte de corupție.

  • O acceptare din partea judecătorilor CCR a acestei sesizări și declararea completurilor de trei judecători ca fiind nelegale închide procesul lui Dragnea. Și al multor altor demnitari. Ar fi necesară reluarea de la capăt a procesului, adică revine la instanța de fond, de trei judecători, care l-au condamnat la trei ani și jumătate de închisoare pentru fapte petrecute între 2006 și 2012. Între timp, este foarte probabil să intervină prescripția.
  • Respingerea sesizării lasă procesul lui Dragnea să se desfășoare.

2. A doua sesizare vine de la PNL, care spune că Florin Iordache nu avea dreptul de a sesiza judecătorii CCR de vreme ce nu este președinte al deputaților. Acest argument a fost invocat și de președinta Curții Supreme, Cristina Tarcea în dezbaterea primei sesizări .Iordache a făcut sesizarea în timp ce era delegat de Liviu Dragnea, internat în spital pentru probleme la coloană. Nu există documente publice medicale în acest sens.

  • Acceptarea solicitării PNL are ca efect nulitatea sesizării lui Florin Iordache.

De ce se mai poate agăța Liviu Dragnea

1. Chiar dacă CCR soluționează ambele sesizări astăzi, în proces mai există și alte solicitări de pronunțare a judecătorilor Curții Constituționale. Sunt două excepții de neconstituționalitate, pe care, la ultimul termen, le-a invocat chiar procurorul DNA. Este vorba despre încercarea de a nu fi închis procesul prin prescrierea faptelor.

  • Excepția de neconstituționalitate care cere părerea CCR în privința momentului de la care începe calcularea termenului de prescripție - 2006 sau 2012? Avocații lui Dragnea vor să curgă prescrierea faptelor din 2006, ceea ce ar determina închiderea procesului.

2. În cazul continuării procesului, care este cea mai probabilă variantă, la 1 iunie se pensionează una dintre judecătoare. Potrivit procedurii, apelul se reia cu un alt judecător, care trebuie să se familiarizeze cu dosarul.

3. Intrarea în vigoare a recentelor modificări ale Codurilor penale, care se află în control de constituționalitate la CCR, atacate și de președintele Iohannis, și de PNL. Între modificări se află prevederi care aduc din nou în discuție prescrierea faptelor, adică închiderea dosarului. Sunt dezincriminate și alte fapte, de care ar beneficia Liviu Dragnea, cum ar fi cea referitare la faptul că avea funcția de președinte de Consiliu Județean.

  • Comisia Europeană a avertizat România că va pune în mișcare articolul 7 al Tratatului UE dacă sunt promulgate modificările la Codurile penale. PSD mizează pe intrarea în vigoare a acestor legi în vară.

4. Dacă este condamnat de completul de cinci judecători, poate folosi căile extraordinare de atac, contestația în anulare sau recurs în interesul legii, dar nu și decizia de la finalul anului trecut a CCR referitoare la alcătuirea completului de cinci.A avut parte de trei completuri în această etapă a procesului. În general, cele două căi de atac se folosesc pentru nerespectarea procedurilor.

Sentința din primă instanță în dosarul angajărilor fictive. Dragnea, trei ani și jumătate, cu executare

Procesul lui Liviu Dragnea a început în ianuarie 2017 pe fond. Liviu Dragnea, alături de fosta sa soție, Bombonica, și de alți 10 inculpați, au fost judecați pentru că în perioada iunie 2006-decembrie 2012, două secretare de la PSD Teleorman, condus de Liviu Dragnea, au fost angajate la Protecția copilului fără să fi mers la serviciu vreodată. Liviu Dragnea a negat acuzația de abuz în serviciu, spunând că nu a știut că acestea nu se prezentau la instituția finanțată din bani publici, la care lucra și soția sa.

Magistraţii de la Curtea Supremă au arătat în motivarea sentinţei la 3 ani şi jumătate de închisoare că, prin influenţă şi putere, Dragnea a determinat-o pe fosta directoare a Direcţiei pentru Protecţia Copilului Teleorman, Floarea Alesu să săvârşească infracţiunea de abuz în serviciu. „Funcţiile deţinute de inculpatul Dragnea Liviu în perioada infracţională, de preşedinte, atât al Consiliului (…) cât şi al organizaţiei judeţene a P.S.D (...), îi confereau acestuia autoritate, putere şi influenţă, realizând contextul favorabil iniţierii şi desfăşurării activităţii infracţionale”, se arată în motivare.

„Modul în care inculpata Alesu Floarea a acţionat, (...) fără a se opune şi fără a cere explicaţii, ci, pur şi simplu, a pus în practică solicitarea acestuia, reprezintă reflecţia exercitării cu succes de către inculpat a influenţei şi autorităţii de care dispunea”, au arătat judecătorii în decizia din primă instanță, din 21 iunie. Apelul a fost invocat a doua zi de Liviu Dragnea și de procurorii DNA.

CCR își schimbă o treime din componență, nu și raportul de putere

Deciziile de luni ale CCR ar putea fi ultimele în această componență. De săptămâna viitoare intră în vigoare mandatele a trei noi judecători, între care doi sunt apropiați de PSD - procurorul Gheorghe Stan, de la Secția specială de investigare a magistraților, și magistratul Cristian Deliorga, de la Constanța, un apropiat, și el, al PSD.

Opoziția a atacat la CCR nominalizarea lui Stan și a lui Deliorga, invocând lipsa lor de experiență și cariera de anvergură.

Raportul de putere din interiorul CCR este net în favoarea PSD. Doar trei judecători, din nouă, nu au fost numiți de PSD și UDMR.

Radu Mazăre schimbă agenda presei

Extrădarea lui Radu Mazăre concurează evenimentele datei de 20 mai în privința deciziilor CCR și a evoluției procesului lui Liviu Dragnea. Din data de 8 mai, ziua anunțului că a intrat în custodia poliției malgașe, aducerea lui Mazăre a ținut știrile din prime time cu ochii pe acest eveniment. Se pare că fostul primar PSD, care a fugit de condamnarea la nouă ani de închisoare și de alte procese în curs, va ajunge în seara lui 20 mai mai în România. IGPR a anunțat că l-a preluat pe Mazăre și a precizat acesta nu va traversa aeroportul, după ce pe facebook se anunțase un miting intitulat satiric „Bun venit fiu rătăcitor”.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG