Oficiali SUA: Rusia, 70% pregătită pentru invadarea completă a Ucrainei

Lansatoarele de rachete ruse în Belarus, în cadrul unui exercițiu militar. Imagine transmisă de Ministerul rus al Apărării în 4 februarie.

Reprezentanții Casei Albe au informat membri ai Congresului SUA că, potrivit estimărilor Administrației, Rusia ar fi mobilizat 70% din forțele militare de care ar avea nevoie pentru a invada Ucraina.

Potrivit The New York Times, în timpul unei discuții de șase ore cu ușile închise, membrii Congresului SUA au aflat, joi, că forțele lui Vladimir Putin ar putea să captureze capitala Ucrainei, Kiev, și să îl înlăture de la putere pe președintele Zelenski în doar câteva zile.

Vladimir Putin nu ar fi luat o decizie finală în acest sens, dar imagini din satelit, comunicații între forțele ruse și mișcări specifice de trupe arată că „a pregătit ce ar putea deveni cea mai mare operațiune militară terestră din Europa din 1945 până în prezent”.

Îți mai recomandăm Reportaj | Călătorie în regiunea Cernăuți/Ucraina: „atenții” la vamă, nepăsare în sate, sărăcie în orașe

O invadare a Ucrainei ar provoca până la 50.000 de victime în cazul civililor și ar duce la o criză majoră a migrației în Europa, cu milioane de ucraineni încercând să părăsească țara, scrie Reuters.

Presa internațională remarcă că oficialii Administrației SUA nu au prezentat dovezile pentru argumentarea acestor estimări, dar au precizat că frigul așteptat în a doua jumătate a lunii februarie, care va îngheța terenul, va permite Moscovei să aducă chiar mai multe echipamente în apropierea Ucrainei.

Îți mai recomandăm Analiză | Ce poate face Ucraina pentru a detensiona relația cu Rusia

În prezent, circa 100.000 de militari ruși sunt dislocați la granița Rusia cu Ucraina. Mobilizarea de trupe a început la sfârșitul anului trecut, provocând îngrijorarea Occidentului.

Ulterior, Rusia a explicat că nu ar intenționa să atace, dar a cerut garanții de securitate din partea SUA și NATO. Cerințele sunt considerate inacceptabile de Occident.

Îți mai recomandăm Rusia cere NATO să-și retragă forțele din România. MAE: „O astfel de solicitare este inadmisibilă”

Eforturile diplomatice de diminuare a tensiunilor nu au reușit să facă acest lucru până în prezent- Occidentul cere retragerea forțelor de la granița Ucrainei, dar aceast lucru nu s-a întâmplat. Mai mult, Moscova a continua mobilizările în Belarus, unde se află circa 30.000 de militari ruși care participă la un exerciți militar foarte aproape de granița dintre Belarus și Rusia.

Sâmbătă, Rusia a trimis două bombardiere cu rază lungă de acțiune și capacitate nucleară în patrulare în spațiul aerian al Belarusului, transmite Politico.

Imagine din 5 februarie, cu cele două bombardiere Tu-22M3 trimise în misiune de patrulare în spațiul aerian al Belarusului.

În plan diplomatic, Vladimir Putin a transmis, vineri, de la Beijing, într-o declarație comună Rusia-China, că expansiunea NATO trebuie să se oprească. Occidentul își reia demersurile luni, când președintele Franței, Emmanuel Macron se va afla la Moscova.

Într-o discuție telefonică avută sâmbătă cu premierul Marii Britanii, Boris Johnson, cei doi au discutat despre importanța transmiterii unui mesaj de unitate a NATO. Potrivit The Guardian, Macron ar urma să transmită și că Occidentul pledează pentru o soluție diplomatică a tensiunilor.

Între timp, primele forțe din cele 2.000 cu care SUA suplimentează apărarea Europei de Est au început să sosească, vineri, la Baza Wiesbaden din Germania.

Îți mai recomandăm Primii dintre cei 2.000 de soldați cu care SUA întăresc apărarea Europei de Est au ajuns în Germania