Adepții teoriei conspirației s-au strâns pentru a doua seară consecutivă în Piața Victoriei din Capitală pentru a protesta împotriva a ceea ce ei numesc o „manipulare a informațiilor despre boală, pentru a îngrădi drepturi și libertăți". Printre ei se remarcă personaje cunoscute pentru promovarea propagandei rusești sau aflate în cercurile care se opun vaccinării.
Numărul celor prezenți a trecut cu puțin de o sută de persoane, iar scopul manifestației este în continuare lipsit de claritate. Unii strigă împotriva vaccinurilor, iar alții împotriva statului acasă, în timp ce alte persoane cer demisia guvernului sau a președintelui. Printre steaguri flutură și cel al dacilor liberi.
Unii dintre cei care au promovat protestul nu cred în existența virusului, susținând că este o conspirație mondială, iar promovarea evenimentului s-a făcut pe o pagină de Facebook, sub titlul „În stradă, pentru adevăr, libertate și pedepsirea infractorilor”.
Organizatorul protestului este un cont nou de Facebook, creat în 6 mai, al unei mișcări numite Frontul Civic Unit.
Printre cei care susțin protestul se află persoane precum Iulian Capsali, Dan Chitic și Iosefina Pascal, promovate intens de site-ul rusesc Sputnik sau de pagina ActiveNews care publică frecvent articole violent anti-occidentale.
Prin chemarea la protest, organizatorii cer dovezi ale existenței „cazurilor de c0r0navirus (sic!) care stau la baza statisticilor oficiale precum și dovezi cu privire la veridicitatea deceselor de C0V1D-I9”, precum și „pedepsirea tuturor făptuitorilor care au încălcat legile și constituția prin instituirea decretului stării de urgență și a tuturor măsurilor ulterioare acestuia, cu complicitatea Parlamentului”.
Cu o zi în urmă, la protest au participat și Adrian Severin, fost europarlamentar condamnat în urmă cu 4 ani pentru trafic de influenţă şi luare de mită, și actorul Bogdan Stanoevici, candidat la alegerile prezidenţiale și fost director al Circului Metropolitan.
La protestul de sâmbătă a susținut că va participa și afaceristul Viorel Cataramă care s-a făcut remarcat prin dorința de a se infecta voluntar cu SARS-CoV-2, pentru a demonstra că nu va „păți” nimic, precum și că „a fost o mare eroare (...) falimentarea României și suprimarea drepturilor și libertăților noastre fundamentale”.
El este cercetat penal de procurorii de la Judecătoria Urziceni după ce a anunțat că a fost în localitatea Bărbulești, din județul Ialomița, unde au fost raportate peste 70 de cazuri de coronavirus. În ciuda prezenței în focarul de la Bărbulești, testul pentru COVID-19 făcut de Cataramă a ieșit negativ.
În plus, și Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), condusă de George Simion, i-a chemat la proteste de stradă, sâmbătă şi duminică, pe toţi cetăţenii nemulţumiţi de modul în care Guvernul Orban şi preşedintele Klaus Iohannis au gestionat criza de sănătate publică generată de virusul SARS-Cov-2 „prin încălcarea Constituţiei, a drepturilor şi libertăţilor, prin cenzura presei şi achiziţii de echipamente sanitare la preţuri nejustificat de mari".
Reacția Jandarmeriei
Jandarmeria, care vineri pleda mai degrabă pentru dialog decât pentru o intervenție în forță sau pentru sancțiuni, a publicat sâmbătă un nou apel, pe contul de Facebook, în care îndeamnă la responsabilitate și recomandă oamenilor să nu participe la astfel de adunări, care le pot pune sănătatea în pericol:
„Fiți responsabili!
Ca urmare a mesajelor din mediul online care îndeamnă la manifestații publice și nerespectarea măsurilor de prevenire a răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2, Jandarmeria București face următoarele precizări:
Pe timpul stării de alertă, organizarea și desfășurarea de mitinguri, demonstrații sau orice alte întruniri sunt interzise.
Pentru sănătatea dumneavoastră și protecția celorlalți cetățeni, vă recomandăm să nu participați la astfel de evenimente.
Sănătatea și siguranța dumneavoastră sunt prioritatea noastră!
Jandarmeria Română, cu siguranță, pentru fiecare!”
Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Alexandru Iocob, spunea cu o zi înainte că mitingul „este cel mai neplăcut scenariu”, în contextul epidemiei.
„Jandarmeria București se află în cel mai neplăcut scenariu. Ei dau impresia că nu înțeleg recomandările noastre. Nu au mijloace de protecție, nu păstrează distanța și trebuie să le explicăm cât de importante sunt pentru sănătatea lor. Chiar dacă încercăm să avem un dialog rezonabil, sănătatea jandarmilor este pusă în pericol pentru că trebuie să gestionăm o adunare de persoane care nu este cel mai plăcut lucru în acest moment. Am abordat soluția dialogului”, spunea Alexandru Iacob.
Replica autorităților
Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul de Interne și coordonatorul Departamentului pentru Situații de Urgență, a numit aceste manifestații drept „riscante pentru societate" și a avertizat că pot duce la pierderea a tot ce au reușit autoritățile să salveze până în prezent.
„Au apărut astfel de demonstranţi şi în Germania şi în alte părţi. Oameni care s-au ghidat după reţelele de socializare, după manipulare şi dezinformare. După oameni care veneau şi ziceau că ei pot dovedi că e o conspiraţie mondială şi nu există virus. Din păcate, ştirea zilei este că există virus, că este periculos şi că, dacă ne jucăm cu această situaţie, se întoarce împotriva noastră. Tot ce am muncit împreună o să pierdem în următoarea perioadă şi mai ales la toamnă, dacă nu respectăm regulile", a afirmat Arafat într-un interviu acordat pentru Europa FM.
El le-a transmis protestatarilor că nu dorește vreunei persoane să se infecteze cu COVID-19 şi să ajungă să testeze cum este cu această boală.
„Sau să aibă vreun apropiat care să păţească treaba asta. Abia atunci o să înţeleagă că nu este de glumit. Ei fac pentru că toată lumea se simte protejată şi sănătoasă. De ce vrem să ne testăm rezistenţa până la ultimul moment, să vedem apoi că am păţit-o?", a întrebat Raed Arafat.
O reacție a avut și primarul general al municipiului București, Gabriela Firea:
„Dragi prieteni virtuali, cum apreciați adunările publice în această perioadă de răspândire a noului virus? Dovadă de : 1. responsabilitate sau 2. iresponsabilitate?”.
Întreaga lume s-a oprit din loc. Am făcut cu toții sacrificii pentru evitarea contaminării pe scară largă. Nu v-ați întâlnit cu familia și prietenii. Ați lucrat de acasă. Se pare că eforturile tuturor sunt zădărnicite. Suntem în plină pandemie. Nu s-a descoperit vaccinul și tratamentul minune. Ne dorim să repornim economia, pentru a preveni pe cât posibil o prăbușire economică. Între timp, recomandările epidemiologilor sunt ignorate. Mă întreb, încotro ne îndreptăm”, a scris Firea pe Facebook.
Proteste similare împotriva restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus au avut loc și în state vestice, dar cu mențiunea că ele au început chiar în timp ce respectivele state se aflau sub carantină, spre deosebire de România unde prima zi de protest a coincis cu prima zi de după starea de urgență și un momentul în care țara e într-un vid legislativ, iar amenzi nu pot fi acordate.