Nicolae Ciucă, propus pentru Ministerul Apărării, este singurul ministru din guvernul Orban II care a primit un aviz favorabil în comisiile de specialitate. PSD s-a abținut de la vot în cazul lui Ciucă, dar și-a impus punctul de vedere în privința celorlalți trei miniștri audiați astăzi.
Florin Cîțu, propus pentru Finanțe, Marcel Vela, varianta pentru Interne, și Costel Alexe, nominalizat la Mediu, au primit aviz negativ în Parlament. Votul în plenul reunit urmează să fie dat pe 24 februarie, iar mâine și poimâine sunt programați pentru audiere ceilalți miniștri.
UPDATE 3 Ministrul nominalizat pentru Interne, Marcel Vela, a primit un aviz negativ din partea comisiilor din Parlament. Vela le-a mulțumit parlamentarilor, subliniind că știe că votul este unul politic. Au fost 10 voturi „pentru”, patru abțineri și 15 voturi „împotrivă”.
Ministrul interimar le-a spus colegilor că polițistul național este mai slab echipat decât polițistul local.
„Polițistul român e ruda săraca a autorității locale din comună, după preot. Polițistul local e mai bine îmbrăcat și cu o mașină mai scumpă. Trebuie să avem grijă să îi motivăm financiar. Să schimbă denumirea în Poliția Națională, că el are o autoritate mai mare decât polițistul local. Eu nu pot propune ca ministru de Interne să desființăm Poliția Locală. Poliția locală trebuie regândită, ce atribuții are ea. Primarii sunt mulțumiți de Poliția Locală, dar are dreptul să angajeze doar un polițist local la mia de locuitori. Sunt necesare măsuri de a proteja imobilele unde se desfășoară actul educațional, MAI nu are capacitatea de a acoperi toate școlile, nu avem oameni. Am o idee pentru fiecare imobil autoritățile locale pot să mai angajeze un polițist local strict pentru paza străzii”, a spus Vela în timpul audierilor.
UPDATE 3 Costel Alexe, propunerea pentru ministerul Mediului, a primit aviz negativ din partea comisiilor de specialitate. Au fost 17 „împotrivă" și un 15 voturi „pentru".
UPDATE 2 Ministrul propus pentru ministerul de Finanțe a primit un aviz negativ, fiind 18 voturi pentru și 18 împotrivă. Audierea a durat peste 150 de minute. În favoarea ministrului au votat cei de la PNL, UDMR și ProRomânia.
Senatorul PSD, Eugen Teodorovici, l-a acuzat pe Florin Cîțu că a plătit anticipat rachetele Patriot.
„Pentru mine contează țara asta, nu contează Rusia, America. Îmi invocați un contract comercial în defavoarea interesului național, mă costă milioane niște fiare, nu puteam să plătesc în februarie niște rachete?", a declarat Teodorovici.
UPDATE 1 Ministrul propus pentru Finanțe, Florin Cîțu, a fost întrebat în mai multe rânduri în comisiile reunite de buget-finanțe dacă își dorește să fie ministru, ținând cont de declarațiile premierului interimar Ludovic Orban referitoare la anticipate. Audierea a fost marcată de atacurile PSD și USR la adresa lui Florin Cîțu. S-au folosit cuvinte dure precum blat, panaramă și mascaradă.
Președintele Comisiei de buget din Senat, Viorel Arcaș (PSD), l-a rugat pe ministrul propus pentru Finanțe să spună dacă își dorește cu adevărat să fie ministru de Finanțe. „Nu știu dacă vă doriți un nou mandat”, a spus senatorul PSD.
Florin Cîțu s-a lăudat că a „ucis” OUG 114, a eliminat split TVA, supraimpozitarea contractelor part-time, dar și supraacciza la carburanți. Ministrul a ținut să sublinieze că a preluat mandatul când exista o diferență de aproape 19 miliarde între veniturile estimate și cele încasate.
„Suntem într-o procedură unică, de neînvestitură. Dumnealui nu dorește să fie învestit, e important să ne spună domnul ministru ce a făcut în cele trei luni în care a stat la ministerul de Finanțe. Domnul senator Cîțu, vremelnic ministru de finanțe, nu dorește să participe la audieri în Senat”, a intervenit senatorul PSD, Daniel Zamfir.
Ministrul a explicat că România nu se împrumută scump de pe piețele internaționale și că dobânzile sunt mai mici decât pentru împrumuturile luate anul trecut.
USR îl atacă pe ministrul propus de PNL pentru Finanțe
Deputata Cosette Chichirău l-a criticat pe ministrul propus pentru Finanțe căruia i-a reproșat un blat cu PSD.
- „Ați tocat PSD că face promisiuni electorale, dar aveți aceeași tactică, de aceea suntem aici pentru că nu ați dorit alegeri în două tururi. Un blat politic, aici votăm un blat politic, când veți face blatul pentru cetățeni? Noi ne-am oferit să intrăm la guvernare chiar acum și am propus și un prim-ministru. Cum să votez să stric blatul politic, domnule Cîțu?”, a susținut Chichirău.
Răspunsul lui Florin Cîțu a venit imediat.
„Dorim anticipate și alegeri în două tururi, am dorit alegeri în două tururi, dar am picat în Parlament din acest motiv. E nedrept să spuneți că la buget nu au fost adoptate amendamentele dumneavoastră. Amendamentele USR au fost în mare parte aprobate”, a declarat Cîțu.
Deputatul Claudiu Năsui de la USR l-a atacat și el pe ministrul de Finanțe, principalul reproș fiind legat de majorarea deficitului.
„Am fost un admirator al dumneavoastră, când ați ajuns la Finanțe nu ați mai făcut lucrurile pe care le-ați spus. Acest deficit va avea consecințe foarte mari asupra României”, a fost poziția lui Năsui.
„Eu sunt principalul frustrat că nu pot face un program liberal după ce am găsit o gaură de 19 de miliarde de lei”, a fost răspunsul lui Cîțu.
„E trist că pentru prima dată România a depășit deficitul de 3% sub un guvern liberal”, a revenit cu o critică Năsui.
- PSD: Ce se întâmplă aici e o „panaramă“
„Ceea ce se întâmplă în acest spațiu s-ar defini în spațiul european ca o mascaradă, în Balcani s-ar numi caraghioslâc, iar în România ca o panaramă. Cum să ceri aviz pozitiv când nu dorești să ajungi ministru", a intervenit președintele Comisiei de buget din Camera Deputaților, Sorin Lazăr.
UPDATE Sfaturile lui Orban pentru audierea miniștrilor. “Atenție la întrebările PSD și USR, nu fiți aroganți, vorbiți mult despre realizări”
Premierul interimar a avut o ședință cu miniștrii înaintea audierilor, în care le-a cerut acestora să nu fie aroganți, să fie bine pregătiți, să nu intre în polemică, dar să fie atenți la întrebările venite din partea reprezentanților PSD și USR. Despre ultimii, Ludovic Orban a spus că s-ar putea să fie „viitorii parteneri de guvernare".
Liberalii nu doresc ca guvernul Orban II să primească votul de învestitură în Parlament pentru a se ajunge la anticipate, dar PNL este extrem de atent la imaginea pe care o vor lăsa miniștrii după audierile din comisiile de specialitate.
De aceea, premierul interimar Ludovic Orban i-a chemat pe cei nominalizați pentru a stabili strategia pe care o vor folosi. Surse din conducerea PNL au declarat pentru Europa Liberă că Ludovic Orban i-a sfătuit pe miniștrii propuși să vorbească cât mai mult despre realizările din cele trei luni de guvernare, iar parlamentarii liberali să pună cât mai multe întrebări pentru a bloca întrebările venite din partea reprezentanților PSD.
Liderul de grup din Camera Deputaților, Florin Roman, a intervenit și le-a cerut colegilor să-i apere pe miniștrii propuși. Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a fost avertizat de premierul Orban că este posibil să primească atacuri chiar din partea viitorilor parteneri de guvernare de la USR.
Miniștrii Costache (Sănătate), V. Alexandru (Muncă), Ștefan Ion (Dezvoltare) au fost atenționați că vor deveni țintele celor de la PSD. Ludovic Orban l-a inclus pe această listă și pe ministrul Culturii, atrăgându-i atenția că se află pe lista neagră a celor din PSD.
Timp de trei zile, miniștrii propuși să facă parte din Cabinetul Orban II vor fi audiați în comisiile de specialitate, premierul desemnat, Ludovic Orban, le-a cerut să fie „la înălțime", să facă bilanțul reușitelor din cele trei luni de guvernare, chiar dacă obiectivul final este ca noul Cabinet să pice în Parlament pentru a declanșa procedura alegerilor anticipate.
Primul audiat luni, începând cu ora 12.00, este Florin Cîțu, pentru Ministerul Finanțelor. La audierea din octombrie 2019, Cîțu a primit aviz negativ în comisii.
Potrivit programului aprobat de Parlament, luni mai sunt audiați Costel Alexe, ministrul propus pentru Mediu - ora 13,00, Nicolae Ciucă - propus la Apărare – ora 14,00 şi Marcel Vela – propus să conducă în continuare Ministerul de Interne – ora 15,00.
Marţi vor fi audiați 7 miniștri, începând cu ora 9.00 : Virgil Popescu – Economie, Ion Ştefan – Dezvoltare, Ionuţ Stroe – Tineret şi Sport, Cătălin Predoiu – Justiţie, Monica Anisie - Educaţie, Bogdan Aurescu - Afaceri Externe şi Bogdan Gheorghiu – Cultură.
În ultima zi de audieri, pe 19 februarie, sunt programați, de la ora 9.00: Adrian Oros – Agricultură, Victor Costache – Sănătate, Marcel Boloş – Fonduri Europene, Violeta Alexandru – Muncă şi Lucian Bode - Transporturi.
Ion Ștefan și Violeta Alexandru au avut avize negative din partea comisiilor parlamentare la audierile din octombrie 2019, dar au fost păstrați în Guvern, la fel și Florin Cîțu.
Premierul desemnat Ludovic Orban a spus că nu va mai veni la audierile din Parlament, așa cum a făcut în octombrie 2019, să își susțină propunerile de miniștri, dar le-a cerut să fie "la înălţime" și să nu se gândească dacă vor avea aviz favorabil sau negativ.
„Aici vreau să fiți la înălțime. Avem trei luni de mandat, în care am reparat multe din stricăciunile provocate de guvernările habarniste și rău intenționate ale PSD, timp de trei ani de zile. Avem cu ce ne prezenta în fața comisiilor. Nu trebuie să vă pese de votul efectiv, că nu ne judecă pe noi parlamentarii născuți din pixul lui Dragnea (…) Am așteptări mari de la dumneavoastră, pentru că, practic, în trei luni suntem într-o situație în care, chiar avem toate motivele să fim mândri de ce am făcut și acest lucru trebuie să se vadă la audieri și, mai ales, trebuie puşi la punct în special obraznicii care, după ce au făcut praf bugetul, după ce au făcut praf toate sistemele publice, după ce au distrus imaginea României, încearcă acum să ne dea lecții", le-a spus Ludovic Orban miniștrilor propuși la începutul ședinței de Guvern din 13 februarie.
Îți mai recomandăm Baronii bravează cu anticipatele. Revoltă printre parlamentarii PSD: „Ciolacu ne-a mințit că nu sunt anticipate”Florin Cîțu, primul audiat în comisii, a lansat deja o temă de discuție.
„Bomba din audierea mea de mâine. Aflăm de ce PSD a amânat creșterea pensiilor de la 1 ianuarie pentru 1 septembrie atât în 2019, cât și în 2020", a scris Cîțu pe Facebook, duminică seara.
Guvernul Orban II, pregătit să pice la vot în Parlament
Obiectivul declarat al premierului desemnat este ca noul Executiv să nu fie votat în Parlament pentru a îndeplini prima condiție din procedura de dizolvare a Legislativului, astfel încât să fie declanșate alegeri anticipate. A doua condiție este ca și o altă propunere de Guvern să nu fie votată. Și totul în interiorul celor 60 de zile de la depunerea listei cu componența Guvernului Orban II și a programului de guvernare.
Votul în Parlament pentru Guvernul Orban II este programat săptămîna viitoare, pe 24 februarie.
Pe 8 februarie, Ludovic Orban declara că strategia PNL este să nu voteze echipa guvernamentală în plenul Parlamentului, unde liberalii vor fi prezenți doar pentru a asigura cvorumul de ședință.
„Este un sacrificiu pe care îl fac parlamentarii PNL care nu votează o propunere a PNL, e un sacrificiu pe care îl asumăm public pentru că obiectivul fundamental e buna guvernare a României. Buna guvernare a României nu este posibilă decât dacă din nou puterea cetățenilor prin alegeri anticipate. Nu este un vot de respingere, este un vot necesar pentru a permite ca puterea să revină din nou oamenilor”, a explicat Ludovic Orban strategia PNL.
PSD a atacat la CCR desemnarea lui Ludovic Orban pentru funcţia de premier şi a anunţat că ia în calcul să nu participe la vot, dacă până pe 24 februarie CCR nu se pronunță. CCR nu a stabilit încă data dezbaterii sesizării, părţile au avut timp, până în 14 februarie, să transmită punctele de vedere.
La primul vot de învestitură, Cabinetul liberal condus de Ludovic Orban a fost votat de 240 parlamentari. PSD și Pro România au boicotat ședința, dar 6 parlamentari din partidul lui Victor Ponta au anunțat că susțin guvernul lui Orban la vot. Ulterior, au fost sancționați și au plecat din partid.