Autorităţile propun ca aeroporturile internaționale din România să fie dotate cu termo-scannere, pentru a fi depistate persoanele cu febră, iar cinci spitale din București, Iași, Cluj și Timișoara vor trata eventuale cazuri de infecții cu noul coronavirus identificat recent în China, din cauza căruia au murit deja 9 persoane.
Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, medicul Alexandru Rafila, a spus că „e foarte probabil” ca Organizația Mondială a Sănătății să declare infecția ca urgență de sănătate la nivel global.
„S-a stabilit achiziţia de reactivi şi pilotarea diagnosticului de laborator în cazul apariţiei unor cazuri suspecte şi,, bineînţeles există un set de măsuri de alertare a autorităţilor de sănătate publică şi a tuturor unităţilor sanitare, inclusiv a medicilor de familie, privind definiţia de caz, încât să fie informaţi dacă vin în contact cu o persoană care este suspectă şi care, trebuie să spunem foarte clar în acest moment, a călătorit sau a avut contact cu o persoană care a călătorit în China”, a spus Rafila.
Spitalele de boli infecțioase Matei Balş și Victor Babeş din București, precum şi cele din Iaşi, Cluj şi Timişoara vor trata eventuale cazuri de pacienți diagnosticați cu noul coronavirus.
„Discutăm de o probabilitate redusă, dar cu siguranţă nu putem să excludem apariţia unui caz şi în România şi în Uniunea Europeană, în general”, a afirmat Alexandru Rafila.
Medicul Adrian Streinu-Cercel, de la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș, a spus că, dacă vor apărea cazuri, pacienţii vor fi izolaţi în mod obligatoriu și vor sta câte unul în rezervă.
„Acestea sunt condiţii obligatorii la început de eveniment epidemiologic (...) Avem experienţa de pe vremea SARS-ului, avem experienţa cu pandemia, experienţă slavă Domnului, din păcate România are, ca atare nu reinventăm roata”, a spus Streinu-Cercel.
Un grup de lucru pentru monitorizarea şi managementul posibilelor infecţii cu coronavirus, constituit din reprezentanţi ai Ministerului Sănătății, Ministerului de Interne şi specialişti în domeniu, s-a întrunit deja, a anunțat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Nelu Tătaru.
„Acest grup de lucru se va întâlni săptămânal şi de câte ori este nevoie”, a precizat Tătaru.
Secretarul de stat a mai spus că vor fi constituite echipe care să asigure permanenţa serviciilor medicale pe aeroporturile internaţionale.
Cumpărarea de reactivi este necesară pentru că este vorba de un nou virus, cu o structură genetică diferită.
„Primerii sunt puşi la dispoziţie de către OMS printr-o companie din Germania, de unde îi achiziţionăm şi noi. Este o singură filieră, ca să nu îşi pună lumea problema că am luat din altă parte, şi este standardizată. Lucrăm standardizat, vom avea un diagnostic cât se poate de clar şi de certitudine şi acest lucru îl face Balş”, a afirmat Adrian Streinu-Cercel.
Ministrul Sănătății, Victor Costache, le-a cerut experților în sănătate publică un set de măsuri pentru situația în care noul coronavirus va apărea și în România. În plus, vrea un plan de acțiune suplimentar pentru limitarea îmbolnăvirilor de gripă.
Organizația Mondială a Sănătății se întrunește, miercuri, într-un comitet de urgență, pentru a decide dacă noul virus identificat în China, care se poate transmite de la o persoană la alta, ar trebui declarat o urgență globală de sănătate.
Între timp, numărul deceselor provocate de acest coronavirus a ajuns la nouă, cu 440 de cazuri confirmate, potrivit Reuters. Peste 2.000 de persoane care au intrat în contact cu persoane infectate au fost plasate în carantină.
SUA au raportat primul caz de virus, la un bărbat de 30 de ani care s-a întors săptămâna trecută din China. Bărbatul a fost internat în apropiere de Seattle.
SUA se adaugă astfel altor 4 state care au raportat cazuri de îmbolnăviri cu noul coronavirus, China, Thailanda, Japonia și Coreea de Sud.