Cu doar câteva ore înainte de votul la moțiunea de cenzură, pe care a inițiat-o împotriva guvernul Orban în plină pandemie de coronavirus și cu o lună înainte de alegerile locale, președintele PSD Marcel Ciolacu a transmis un mesaj partenerilor săi politici, făcând apel la „seriozitatea” lor și cerându-le să voteze moțiunea.
„Parlamentarii PSD vor vota mâine moțiunea de cenzură! Guvernul Orban trebuie să plece, a produs deja mult prea mult rău. Mă aștept ca și partenerii noștri să fie serioși și parlamentarii lor să voteze pentru demiterea acestui guvern. Declarațiile privind blaturi sau înțelegeri oculte sunt neserioase și nu țin loc de vot”, a scris Marcel Ciolacu, pe pagina sa de Facebook, dând astfel curs temerilor că aceasta ar putea să nu treacă.
Interpelat de unul dintre comentatorii săi la postare, el a explicat că a spus doar că parlamentarii PSD vor vota moțiunea „dar singuri nu avem voturile.”
Îți mai recomandăm PSD depune astăzi moțiunea de cenzură împotriva Guvernului OrbanDe aceea, spune liderul PSD, „este important ca cei care s-au bătut luni de zile cu pumnul în piept că trebuie dărâmat acest Guvern să demonstreze mâine că și fac ceva pentru asta. Adică să voteze! Dvs înțelegeți ce vreți”.
Pentru a nu mai fi niciun dubiu la cine s-a referit Marcel Ciolacu, liderul deputaților PSD, Alfred Simonis a lansat un atac virulent la adresa președintelui Pro România, Victor Ponta.
„Ponta minte! Pentru a-și acoperi propriul blat și incapacitatea de a-și controla proprii parlamentarii. Să anunți cu o zi înainte că moțiunea pică demonstrează doar că vrei să demobilizezi parlamentarii PRO România. Ponta deja a reușit să facă asta. Primul parlamentar care a anunțat că nu votează moțiunea este domnul Ilea de la PRO România Cluj. În final, poate Ponta înțelege că avem nevoie de alte mesaje pentru ca moțiunea să treacă!”, a scris Simonis pe pagina sa de Facebook.
Și Ponta acuză blat, dar între PSD și PNL
Și liderul Pro România, Victor Ponta, a acuzat un blat, dar între PSD și PNL.
„Din păcate este BLAT din nou - la fel ca în Martie când toți (cu excepția parlamentarilor PRO Romania) au votat acest Guvern Orban PNL 2! PRO România are 24 de parlamentari (3 senatori și 21 deputați) / TOȚI vor fi prezenți mâine la moțiune - TOȚI vor vota PENTRU moțiunea de cenzură și pentru demiterea Guvernului Orban PNL! Dar : 1. JO NAPOT KIVANOK PNL / UDMR a făcut blat cu PNL și nu va vota moțiunea. 2. “Conservele” securiste din PSD ( Braila, Dolj &Co) s-au asigurat însă că pleacă câte un Parlamentar pe zi către PNL / așa cum au ajutat la învestirea Guvernului Orban 1 în Noiembrie, așa cum l-au prostit pe Ciolacu să voteze Guvernul Orban 2 în Martie) = BLAT !!! 3. Parlamentarii de la Minorități și neafiliati au constatat, spre uimirea lor, că nimeni nu i-a contactat să voteze pentru Moțiune - și au înțeles mesajul că NU trebuie să treacă!”, a scris Ponta pe pagina sa de Facebook.
La interpelările comentatorilor săi de pe pagină, Ponta s-a arătat extrem de iritat de suspiciunile că ar putea „trăda” spunând că „noi sigur votăm toți la vedere”.
Îți mai recomandăm PSD se teme de trădare. Ciolacu: „Infractorul Barbu invită parlamentarii la Guvern”. Replica lui Barbu: „Ciolacu vâslea pentru Dragnea”Cine susține și cine nu moțiunea de cenzură
UDMR a anunțat prin vocea liderului său, Kelemen Hunor, că va stabili în ziua votului dacă va susţine sau nu moţiunea de cenzură.
El a declarat marțea trecută, la Adevărul Live că există „1.000 de motive” pentru demiterea guvernului dar și că intrarea UDMR la guvernare ar fi o „variantă fezabilă”.
De asemenea, el a mai spus că nu a negociat nici cu PSD și nici cu PNL poziționarea față de votul la moțiunea de cenzură.
„Noi ştiam de intenţia PSD-ului de a depune moţiunea de cenzură, am vorbit cu Marcel Ciolacu undeva în iulie şi am spus că noi nu vom semna moţiunea de cenzură, dar alte discuţii nu au fost pentru susţinerea moţiunii de cenzură, cum nu a existat nici o discuţie cu PNL. Am vorbit la telefon săptămâna trecută cu premierul Orban, probabil că ne vom întâlni la un moment dat, cum mă voi întâlni şi cu Ciolacu şi cu alt lider, nu e nicio problemă, aşa e în politică”, a explicat liderul UDMR.
Dan Barna, copreședinte al alianței USR PLUS, a anunțat, duminică, că parlamentarii săi nu vor participa la votul moțiunii.
„Tentativa PSD de a provoca o criză politică cu trei luni înaintea alegerilor la termen e o dovadă de iresponsabilitate pe care nu intenționăm să o încurajăm în niciun fel”, a scris Dan Barna pe pagina sa de Facebook.
„Argumentul pentru instalarea actualului guvern a fost acela că țara are nevoie de un executiv cu puteri depline care să se lupte cu pandemia și criza generată de aceasta. La vremea aceea inclusiv PSD părea să fie de acord. Ba, mai mult, parlamentarii PSD au votat pentru cabinetul Orban 3. Ce s-a schimbat relevant acum? Are România alte priorități? Am scăpat de Covid, duduie economia și e momentul să ne jucăm de-a criza politică? Noi suntem de părere că nu. Mai e foarte puțin până la deschiderea oficială a școlilor. Cum va contribui o criză politică la o mai bună organizare a anului școlar în condiții de pandemie?”, a conchis Barna.
Nici PMP nu va participa la votul moțiunii, pentru a nu valida, astfel, „demersul iresponsabil” al PSD.
„Nu e nimic nou sub soare. Se pare că domnul Ciolacu nu vrea să dezmintă linia politică a PSD, pe care susținea că nu o va promova, aceea de a semăna haos cu orice preț. Acum câteva săptămâni spunea că impresia pe care o are este că țara este într-un haos pe care nici PSD-ul nu ar putea să-l genereze, dar iată, cu pași rapizi, după Congres, își menține această linie politică. I-am transmis domnului președinte Ciolacu că PMP nu va susține o asemenea aventură politică. Este inadmisibil, nu putem accepta un asemenea joc și dincolo de orice reproș pe care îl putem aduce actualului Cabinet legat de modul cum a fost gestionată criza, cum s-au luat anumite măsuri, este prea mult să împingem țara într-un haos politic care va produce și mai multă dezordine și mai mult dezechilibru, atât în plan economic, cât și în ceea ce privește combaterea pandemiei (...). PMP nu susține acest demers iresponsabil al PSD. Nici un parlamentar din Partidul Mișcarea Populară nu va fi prezent la această moțiune de cenzură. Aceasta este decizia pe care noi am luat-o”, a declarat Tomac la RFI.
PSD nu e sigur nici de votul tuturor parlamentarilor săi. Președintele PSD Marcel Ciolacu spunea săptămâna trecută că mai mulți colegi din partid i-au relatat că secretarul general al Guvernului, „infractorul Costel Barbu”, i-ar invita „la cafele”, la Palatul Victoria, pe parlamentarii PSD pentru a negocia votul la moțiune. Ciolacu a amenințat cu încă o moțiune de cenzură, pe care PSD ar fi dispus să o inițieze și în viitoarea sesiune parlamentară. Or, acest tip de declarație pornește de la premisa că actuala moțiune ar fi sortită eșecului.
De altfel, PSD continuă să piardă parlamentari, ori pe bază de troc politic ori chiar de coronavirus.
Deputatul PSD de Arad, Adrian Todor a fost trimis în carantină 14 zile, fiind contact al unei persoane confirmate cu coronavirus, motiv pentru care va lipsi de la votul moțiunii, susțin surse din partid, pentru Digi24.ro.
Calcule la limită
Pentru ca moțiunea să treacă, PSD are nevoie de 233 de voturi. PSD are 138 de deputați și 71 de senatori, în total 193, fără unul, intrat în carantină. Probleme ar putea avea PSD și cu asigurarea cvorumului după ce PNL, USR și PMP au anunțat că nu vor participa la ședință. Pro România, dacă nu defectează nimeni, poate aduce 24 de voturi, PPUSL 9 și ALDE 7. Adică 232, la limită.
În aceste condiții, mingea este în terenul minorităților naționale, de unde conducerea PSD speră să obține câteva voturi, departe de predicția lui Marcel Ciolacu, care spune că moțiunea va fi adoptată cu 250 de voturi, dar, totuși, va trece. Cu condiția să nu piardă susținerea propriilor săi parlamentari și ca Ponta să și-i poată ține sub control pe ai săi.
Și PNL poartă negocieri în acest timp, pentru a extrage parlamentari, cel puțin de la momentul votului, exact de la PSD și de la Pro România, prin negocieri pe care PNL le-a mai purtat și când a dat jos guvernul Dăncilă.