Congresul se reunește pentru a valida alegerea lui Biden. Trump și susținătorii pun presiune în stradă

Suporterii lui Trump la un protest în Washington D.C. împotriva certificării victoriei lui Biden, 5 ianuarie 2021

Congresul american se reunește miercuri într-o sesiune comună pentru a confirma votul Colegiului Electoral câștigat de democratul Joe Biden, pe fondul efortului extraordinar al președintelui Donald Trump de a răsturna rezultatul alegerilor prezidențiale.

Procesul, în mod obișnuit unul de rutină, s-ar putea transforma într-o confruntare politică nemaivăzută după Războiul Civil. Mai ales că aliații republicani ai președintelui din Camera Reprezentanților și Senat intenționează să conteste rezultatele alegerilor, ținând seama de îndemnul de a „lupta pentru Trump", în timp ce susținătorii acestuia organizează un miting în fața Casei Albe.

Efortul va fi în zadar, iar Trump va fi învins de majoritățile din Congres, pregătite să accepte rezultatele. Iar Jos Biden urmează să fie inaugurat pe 20 ianuarie.

În ciuda presiunii exercitate de președintele Donald Trump pentru a contribui la răsturnarea rezultatelor, vicepreședintele Mike Pence își va respecta atribuțiile de ceremonie și nu va bloca certificarea victoriei lui Joe Biden, arată agenția Reuters.

Trump a crescut presiunea asupra lui Pence pentru a bloca certificarea în Congres a rezultatelor alegerilor din noiembrie într-o încercare continuă de a rămâne la putere, după ce zeci de procese din campania sa de contestare a rezultatului au eșuat în instanțele americane.

Vicepreședintele, altfel un aliat loial în cei patru ani de președinție adesea haotică a lui Trump, nu intenționează acum să intervină și i-a explicat lui Trump că nu are puterea de a face acest lucru, chiar dacă public încearcă să arate sprijin pentru eforturile președintelui republican.

Îți mai recomandăm 11 senatori americani vor să conteste victoria lui Biden. Ce șanse are acțiunea

Pence urmează să prezideze miercuri sesiunea comună a Congresului, pe măsură ce primește rezultatele Colegiului Electoral, stat cu stat, prin care e determinat câștigătorul alegerilor prezidențiale.

Statele americane au certificat deja rezultatele, iar rolul lui Pence este de a „deschide toate certificatele”, în prezența Camerei Reprezentanților și a Senatului, așa cum spune Constituția americană.

Vicepreședintele are puterea de a respinge alegătorii aleși în mod fraudulos”, a scris Trump pe Twitter, în ultima sa sugestie nefondată conform căreia alegerile ar fi fost afectate de o fraudă pe scară largă.

Pence i-a spus marți lui Trump că nu crede că are puterea de a bloca certificarea, potrivit unei surse citate de New York Times.

Mai mulți senatori republicani, precum și zeci de republicani din Camera Reprezentanților, intenționează să obiecteze la certificarea rezultatelor Colegiului Electoral în Congres. Mișcarea nu are însă nicio șansă de a răsturna victoria lui Biden.

Noul Congres al Statelor Unite a fost inagurat duminică, iar noii aleși, cu excepția a doi senatori din statul Georgia care urmează să fie aleși marți, și-au preluat deja mandatele.

În ciuda revendicărilor repetate ale lui Trump de a declara alegerile fraudate, oficialii electorali și propriul său fost procuror general au spus că nu există probleme la scară mare care să schimbe rezultatul. Toate statele și-au certificat rezultatele ca fiind corecte, atât de oficiali republicani, cât și de democrați.

Nu este prima dată când parlamentarii contestă rezultatele. Democrații au făcut-o în 2017 și 2005, dar intensitatea eforturilor lui Trump nu seamănă cu nimic petrecut în timpurile moderne, iar numeroși analiști au avertizat că ar putea duce la o scădere a încrederii americanilor în instituțiile statului.

Îți mai recomandăm Alegeri în pandemie. Retrospectiva politică externă a anului. Bonus: Ce ar trebui să învețe politicienii după mișcarea BLM?

Washington DC, capitala federală a Statelor Unite, a mobilizat Garda Națională pentru a-i asista pe polițiști dacă va fi nevoie în timpul protestelor plănuite de susținătorii lui Donald Trump, înainte și în timpul procedurii de validare în Congres.

Autoritățile locale din DC se tem de posibile violențe care ar putea fi provocate de grupurile de extremă-dreapta susținătoare ale lui Trump, care au anunțat deja că vor fi prezente în oraș pe 6 ianuarie.

Donald Trump a confirmat că va vorbi miercuri la Washington în faţa simpatizanţilor săi, pe care i-a îndemnat să protesteze.

La rândul său, preşedintele ales Joe Biden a indicat că va face declaraţii, după o întâlnire cu echipa sa economică, de la locuinţa sa din Wilmington, statul Delaware.

Susținătorii lui Trump au fost avertizați de autorități să nu vină înarmați, iar mai multe restricții oficiale asupra portului de armă au fost implementate în așteptarea protestelor.

Decizia oficialilor din Washington vine în contextul în care liderul Proud Boys, o grupare de extremă-dreapta care îl susține pe Trump, a fost arestat în capitala federală și acuzat de distrugerea proprietății private și posesie ilegală de muniție.

După validarea victoriei lui Joe Biden în Congres, democratul își va prelua mandatul de președinte al SUA la 20 ianuarie.

(Surse: AFP, BBC, New York Times, Reuters)