La momentul aprobării Ordonanței de urgență privind liberalizarea programelor naționale de sănătate, secretarul de stat Nelu Tătaru afirma că are „toate avizele”, iar pe pagina de internet a Consiliului Legislativ se face trimitere la un „aviz favorabil cu observații și propuneri”. Fostul premier Victor Ponta publică însă o scrisoare semnată de șeful Consiliului care arată că nu ar fi existat un aviz. Scrisoarea a fost recunoscută de secretarul general al guvernului, care însă spune că toate ordonanțele au fost trimise Consiliului Legislativ în ziua ședinței de guvern sau chiar mai devreme.
Mergând pe firul evenimentelor, în ședința maraton de Guvern din 4 februarie, ultima înaintea votării moțiunii de cenzură, reprezentantul Ministerului Sănătății, secretarul de stat Nelu Tătaru, îl asigura pe prim-ministrul Ludovic Orban că are toate avizele la Ordonanța de urgență privind liberalizarea programelor naționale de sănătate.
„Domnule prim-ministru, vă rugăm să fiți de acord cu includerea pe lista suplimentară a proiectului de ordonanță de urgență a guvernului pentru modificarea și completarea Legii 95/2006, precum și reforma în domeniul sănătății, precum și pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, are toate avizele”, a spus Nelu Tătaru.
Unul dintre cele mai importante avize trebuie să vină de la Consiliul Legislativ, Guvernul fiind obligat de legea 24/2000, care reglementează modul în care sunt aprobate actele normative, să ceară un aviz de la Consiliu.
Guvernul nu a trimis, imediat după ședința care s-a încheiat la miezul nopții, proiectele de ordonanțe adoptate, 25 la număr, la Parlament, așa cum prevede procedura, și nici la Monitorul Oficial.
Îți mai recomandăm Liberalizarea programelor naționale de sănătate către spitalele private. Ce presupune și cine se opunePe lângă acuzația că a legiferat după modelul Guvernului Grindeanu, „noaptea ca hoții”, opoziția a găsit oportunitatea să se lanseze în speculații privind existența sau nu a avizelor necesare adoptării ordonanțelor de urgență.
Punctul culminant este atins în momentul în care liderul Pro România, fostul premier Victor Ponta, care și-a reluat relațiile de prietenie cu PSD odată cu moțiunea de cenzură, a publicat o scrisoare semnată de președintele Consiliului Legislativ, Dragoș Iliescu, și adresată secretarului general al Guvernului.
În scrisoare, Dragoş Iliescu susține că OUG privind reforma în domeniul sănătăţii a fost primită pentru aviz în data 5 februarie, după ședința de Guvern, și în ziua în care Guvernul a fost demis în Parlament.
„O veste foarte bună - Ordonanţă de Urgenţă de distrugere a Sistemului de Sănătate (dată pe furiş, că hoţii, de Orban şi Costache marţi seară) NU poate să între în vigoare! Din fericire prostia şi graba autorilor au stricat proiectul !!!”, a scris Victor Ponta pe contul de Facebook.
Deși discuțiile despre existența sau nu a avizelor de la Consiliul Legislativ pentru toate cele 25 de ordonanțe de urgență, nu doar pentru OUG privind liberalizarea programelor naționale de sănătate, au fost la ordinea zilei, întreținute și de întârzierea publicării documentelor în Monistorul Oficial, oficialii guvernamentali s-au ferit să dea detalii concrete.
Ludovic Orban, premierul demis prin moțiune de cenzură, a declarat, joi, că există o procedură, pe care nu a detaliat-o, prin care cele 25 de ordonanțe de urgență, pe pot fi publicate în Monitorul Oficial și după demitere.
„Cum să nu fie publicate? Există o procedură”, a spus Ludovic Orban.
Orban a declarat că știe opiniile care susțin că, odată demis, Guvernul nu mai poate publica ordonanțele de urgență și, astfel, nu vor intra în vigoare, dar a argumentat că ceea ce este important este „conținutul acestor acte normative, care generează efecte benefice pentru România și realizarea unor obiective fundamentale”.
Guvernul demis este optimist
Secretarul general al Guvernului, Antonel Tănase, a declarat, vineri, că cele 25 de ordonanțe de urgență au fost trimise la Consiliul Legislativ în aceeași zi cu ședința de guvern, iar unele chiar mai devreme.
„Toate ordonanțele de urgență adoptate în ședința din 4 februarie au fost trimise la Consiliul Legislativ în aceeași zi și în 5 februarie înainte de publicarea în Monitorul Oficial a hotărârii Parlamentului de adoptare a moțiunii de cenzură. Până acum, am primit de la Consiliul Legislativ avizele pentru trei ordonanțe de urgență, dintre care una a fost publicată în Monitorul Oficial, iar celelalte două vor pleca astăzi spre Monitor. Restul vor fi trimise pe măsură ce primim avizele”, a declarat secretarul general al Guvernului pentru G4 Media.
Antonel Tănase a confirmat că scrisoarea publicată de Victor Ponta este autentică și spune că Guvernul este „în dialog cu Consiliul Legislativ”.
Dar situația rămâne în continuare neclară. Pe pagina de internet a Consiliului Legislativ este menționat un aviz, dat pe 4 februarie. Adresa din partea solicitantului are nr 33, din 3 februarie, și se referă la proiectul de Ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, precum şi a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate.
Potrivit surse citate, Consiliul Concurenței a emis Avizul nr. 76 / 4 feb. 2020 -Favorabil cu observaţii şi propuneri.
Ministrul Sănătății, Victor Costache, nu a fost la ședința de Guvern din 4 februarie, fiind plecat în Franța. De altfel, ultimul comunicat de presă al Ministerului Sănătății, publicat pe site-ul instituției, se referă la întâlnirea pe care a avut-o, la Paris, cu medici români. Lipsește în continuare un punct de vedere al Ministerului pe subiectul avizului de la Consiliul Legislativ.
Între timp, speculațiile privind soarta și scopul ordonanței privind liberalizarea programelor naționale de sănătate, se înmulțesc. PSD a mai lansat vineri un atac la adresa a ceea ce numește „privatizarea” sistemului de sănătate.