„O rușine”, „O incompetentă”. Atacuri, informații false, avort, economie, Ucraina și Vladimir Putin în prima dezbatere Harris –Trump

Donald Trump (stânga) și Kamala Harris în dezbaterea ABC News din 10 septembrie, moderată de David Muir și Linsey Davis.

În Philadelphia, SUA, a avut loc dezbaterea electorală între candidații la președinția SUA, Kamala Harris, din partea Partidului Democrat, și Donald Trump, din partea Partidului Republican. Dezbaterea a fost presărată de schimburi de replici energice legate de avort, economie și politică externă.

Actualizare ora 05:45, ora României. Dezbaterea electorală de la ABC News între candidații la președinția SUA s-a încheiat.

În luările de cuvânt din finalul dezbaterii, Kamala Harris a transmis mesajul de speranță al campaniei sale, faptul că ea privește spre viitor, în timp ce Donald Trump vizează trecutul.

A menționat dreptul la avort, respectarea veteranilor, trecutul ei ca procuror, ca reprezentant al poporului.

Donald Trump a insistat că Harris a avut trei ani la dispoziție să facă ce promite acum.

El a folosit timpul alocat ultimei intervenții pentru a o critica pe Harris și administrația Biden.

*Articolul inițial:

Dezbaterea e considerată un adevărat test pentru Kamala Harris, devenită candidat abia recent, la final de iulie, după ce președintele Joe Biden a anunțat că renunță la candidatura pentru un nou mandat. Ea a reușit să aducă un suflu de încredere în Partidul Democrat, dar e departe de a fi devenit și un favorit clar în sondaje.

De cealaltă parte, Donald Trump continuă să mobilizeze mase mari de alegători, dar campania sa a părut afectată de intrarea lui Harris în cursă, de unele gafe ale celui pe care l-a ales drept potențial vicepreședinte, dar și de luări de poziție neclare în privința unor teme cheie precum dreptul la avort sau politicile sociale.

Dezbaterea se desfășoară după reguli stricte.

Cei doi candidați au intrat pe scena dezbaterii, unde au pregătite podiumuri. Kamala Harris a mers direct la Donald Trump, iar cei doi și-au dat mâna.

Economia

Prima temă a dezbaterii a fost economia. Kamala Harris a răspuns prima, cu o mențiune a planului său pentru clasa de mijloc, pentru tinerele familii. Kamala Harris pare emoționată, dar nu a ezitat în răspuns.

Ea l-a criticat pe Donald Trump pentru planul de a-i scuti de taxe pe cei bogați.

În răspunsul său, Donald Trump a spus că va impune tarife mari pentru alte țări și a menționat China. A introdus în răspuns și efectele imigrației asupra economiei SUA. Imigranții lăsați în țară de Kamala Harris și Joe Biden au distrus economia, a spus el.

Donald Trump este sigur pe el chiar dacă schimbă subiectul sau nu răspunde în mod concret la întrebări.

A menționat deja de două ori, pe larg, taxele pentru China și a lăudat deciziile economice ale mandatului său.

Kamala Harris a amintit deficitul lăsat de administrația Trump și a spus că, de fapt, acesta ar fi vândut tehnologie americană Chinei. „Taiwan a făcut asta”, a răspuns Trump.

Îți mai recomandăm Acțiunile producătorilor de cipuri scad și mai mult după declarațiile lui Trump privind apărarea Taiwanului

Donald Trump a menționat la începutul dezbaterii răspunsul administrației sale la pandemia de Covid. Ulterior, Kamala Harris a citat o postare în care Trump îi mulțumea președintelui Chinei în contextul pandemiei.

Kamala Harris „este marxistă”, a răspuns Donald Trump.

Avortul

A doua temă a dezbaterii a fost dreptul la avort, limitat în SUA printr-o decizie a Curții Constituționale, care are trei membri numiți de Donald Trump,

Donald Trump a spus că a redat statelor americane dreptul de a decide ele însele cu privire la avort, Kamala Harris a criticat efectele devastatoare pentru femei și familii.

Îți mai recomandăm SUA: Curtea Supremă revocă dreptul la avort al femeilor şi permite statelor să-l interzică

Donald Trump a avut răspunsuri ezitante în ultima perioadă cu privire la avort și a fost rugat să le clarifice. A răspuns că Partidul Democrat, Kamala Harris și cel pe care l-a ales ca potențial vicepreședinte, Tim Walz, ar dori să permită avortul și în luna a noua a sarcinii.

Moderatorul a precizat că nu există state americane în care este legal să ucizi copii după naștere după ce Donald Trump a spus că ar fi așa.

Kamala Harris a insistat cu privire la dramele pe care le trăiesc femeile al căror drept la avort a fost drastic limitat de politicile lui Donald Trump și ale apropiaților săi.

Imigrație

În Springfield, Ohio, a spus Donald Trump, imigranții mănâncă animalele de companie ale locuitorilor. Moderatorul David Muir a precizat că administratorul orașului a declarat că nu există vreo dovadă că s-ar întâmpla așa ceva.

Donald Trump a răspuns că el a auzit o astfel de mărturie la televizor.

Dezbaterea e urmărită de susținătorii celor doi candidați la sedii de partid sau chiar baruri.

Kamala Harris a atacat subiectul imigrației spunând că e singura de pe scenă care a urmărit penal contrabandiști. L-a condamnat pe Donald Trump pentru că a blocat adoptarea în Congres a legislației cu privire la securitatea granițelor.

Externe

Probabil unul dintre cele mai puternice atacuri ale Kamalei Harris a fost cel în care a spus că liderii lumii râd de Donald Trump.

Trump a răspuns că premierul Viktor Orbán îl laudă.

Îți mai recomandăm Viktor Orbán l-a vizitat pe Donald Trump la reședința lui din Florida

Întrebați despre conflictul din Gaza, Harris a menționat soluția celor două sate, Donald Trump a spus că dacă era președinte nu exista războiul actual din Fâșia Gaza și nici cel din Ucraina. Harris urăște Israelul și îi urăște pe arabi, a spus Trump.

Așa ceva nu e adevărat și Donald Trump o știe, a spus Harris. Trump admiră dictatorii și vrea să fie dictator, a adăugat ea: „Ei își doresc ca Donald Trump să fie președinte pentru că îl pot manipula”.

Donald Trump a fost întrebat dacă vrea ca Ucraina să câștige războiul. A răspuns că vrea ca războiul să se termine. Ca președinte, ar vorbi cu Vladimir Putin și cu Volodimir Zelenski, a spus el, criticându-l pe Joe Biden.

Kamala Harris a răspuns amintindu-i lui Donald Trump că ea e contracandidatul la alegerile din noiembrie, nu Joe Biden.

Ea a spus că aliații SUA sunt recunoscători că Trump nu mai e președinte și că SUA ajută Ucraina, ceea ce nu s-ar întâmpla sub conducerea lui Donald Trump.

Your browser doesn’t support HTML5

Harris și Trump se contrează pe tema războiului din Ucraina într-o dezbatere aprinsă

Harris a încercat să explice alegătorilor americani consecințele unei atitudini pasive a SUA în războiul declanșat de Vladimir Putin.

Donald Trump a insistat că a făcut o treabă extraordinară ca lider în cadrul NATO și a determinat țările membre să își sporească contribuțiile financiare.

Îți mai recomandăm Trump a promis că „nu va ajuta niciodată” Europa dacă va fi atacată militar

Harris a spus că Vladimir Putin l-ar controla pe Donald Trump fără probleme, acesta a răspuns că Harris este cel mai prost vicepreședinte pe care l-a avut SUA și că ea nu a reușit să prevină războiul prin negocieri cu Rusia și Ucraina.

Kamala Harris a menționat vizitele făcute în vecinătatea Ucrainei, inclusiv în Polonia și România.

O altă temă de politică externă, lansată de Donald Trump pentru a o critica pe Kamala Harris, a fost cea a retragerii Statelor Unite din Afganistan. Video aici:

Your browser doesn’t support HTML5

Trump și Harris se contrazic în prima lor dezbatere cu privire la retragerea SUA din Afganistan

Proiectul 25

Așa-numitul Project 25 este un document elaborat de conservatori care îl susțin pe Donald Trump.

Este o „agendă politică” conservatoare radicală, care propune măsuri precum aducerea Departamentului de Justiție (DOJ) sub control prezidențial, desființarea Departamentului de Educație, interzicerea medicamentelor pentru avort, abolirea Rezervei Federale.

Kamala Harris a menționat proiectul de două ori în prima parte a dezbaterii, iar Donald Trump a încercat, din nou, să se distanțeze de el.

Alte teme interne:

Arme: Kamala Harris a spus că și ea și Tim Walz, propunerea sa pentru funcția de vicepreședinte, dețin arme și nu intenționează să le interzică.

Obamacare: Donald Trump a spus că va înlocui Obamacare, legislația promovată în timpul mandatului lui Barack Obama prin care milioane de americani au obținut asigurare de sănătate pentru prima oară în viață.

Moderatorii au adus în discuție și afirmațiile lui Donald Trump cu privire la etnia Kamalei Harris. Video aici:

Your browser doesn’t support HTML5

Dezbatere Trump vs. Harris: afirmațiile despre etnia candidatatei democrate

  • A fost prima dezbatere de acest fel pentru Kamala Harris, nu și pentru Donald Trump, care are experiența campaniei din 2016 și a unei obișnuințe de decenii în lumina reflectoarelor.
  • Donald Trump a participat la ultima dezbatere electorală pe 27 iunie, când contracandidatul democrat era încă Joe Biden. Acesta avea să se retragă în urma acestei dezbateri în care s-a prezentat drept un candidat care nu părea să poată face unui nou mandat de patru ani.
  • Biden s-a retras din cursa pentru președinția SUA aproape o lună mai târziu, pe 21 iulie și a declarat că o susține pentru a deveni candidat pe vicepreședinta sa, Kamala Harris. În doar două zile, aceasta își consolidase poziția în partid și a obținut fără emoții candidatura.
  • Donald Trump a devenit candidat al Partidului Republican fără vreo competiție majoră în partid.

Un rezultat important al dezbaterii în favoarea Kamalei Harris: după încheierea acesteia, cântăreața Taylor Swift, cu milioane de fani în SUA, a anunțat că va vota cu Harris și a detaliat, într-o postare pe Instagram, unde are 283 de milioane de urmăritori, motivele pentru care face acest lucru.

*Articol actualizat cu inserturile video

Îți mai recomandăm Dezbaterea Harris-Trump. 90 de minute în care americanii pot să se convingă cine e omul apt să aducă schimbarea

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI