Epidemia din China accelerează. Prima alertă din România s-a dovedit falsă

China se confruntă cu o „situație gravă”, din cauza noului virus.

Bilanțul victimelor provocate de coronavirusul pornit dintr-o piață de animale din Wuhan a ajuns sâmbătă la 41 de morți, toți în China, și peste 1.400 de cazuri de îmbolnăvire în mai multe țări, inclusiv în Europa. În contextul sărbătoririi Anului Nou chinezesc, riscul răspândirii virusului este și mai mare, pentru că foarte mulți cetățeni chinezi călătoresc în afara granițelor.

Primele cazuri au început să apară și în afara Chinei. Hong Kong a raportat cinci cazuri sâmbătă și a decis să anuleze legăturile de transport cu China, precum și festivitățile prilejuite de Anul Nou. De asemenea, școlile vor rămâne închise până pe 17 februarie, acum elevii fiind în vacanță.

În Australia, au apărut patru cazuri de infecție provocată de coronavirusul gripal din Wuhan. Au apărut primele cazuri și în Europa, în Franța. De asemenea, au fost raportate cazuri în Thailanda, Vietnam, Singapore, Japonia, Coreea de Sud, Taiwan, dar și SUA.

Autoritățile din Wuhan au restricționat drastic transporturile, izolând aproape complet orașul. De duminică, autoturismele nu mai au voie să circule prin centrul orașului. Zborurile au fost anulate, iar pe șoselele care ies din oraș s-au înființat puncte de control.

De altfel, întreaga provincie centrală Hubei, cu o populație de aproape 60 de milioane de locuitori, a fost izolată prin restricții de transport. Autoritățile au demarat construcția unui spital de 1.000 de paturi, care va fi gata în doar șase zile, pentru a face față numărului crescând de pacienți. Până sâmbătă, în provincia respectivă au fost raportate aproape 700 de cazuri, din care aproape 60 erau în stare gravă.

Autoritățile din Hubei vor să ridice un spital nou în doar 6 zile.

Noul coronavirus produce simptome asemănătoare pneumoniei, iar autoritățile nu au putut deocamdată stabili care de unde provine. Suspiciunile se îndreaptă către diverse animale - șerpi, lilieci, inițial fiind vorba de fructe de mare - pentru că în piața respectivă din Wuhan se vindeau animale vii și carne în condiții de igienă precare.

Cele mai multe victime ale epidemiei sunt persoane de peste 65 de ani și care prezentau și alte afecțiuni de sănătate.

România, prima alertă: un israelian care a fost în China

Un cetățean israelian care avea simptome de gripă a fost preluat de ambulanță direct de pe Aeroportul Otopeni și dus la Spitalul de boli infecțioase Matei Balș, pentru verificări. Bărbatul vizitase China în urmă cu două-trei luni.

Secretarul de stat Raed Arafat a explicat însă, pentru Mediafax, că a fost o alertă falsă și că nu există suspiciuni de infecție cu coronavirus.

„Comandantul cursei Ryanair de pe ruta Tel Aviv -București a solicitat prezența unei echipe medicale la aterizare, ca urmare a faptului că un pasager prezenta unele simptome de gripă. Aeronava a aterizat la ora 15.51 si, după intervenția serviciului medical al aeroportului, pasagerul a fost preluat de o ambulanță 112 și transferat la Spitalul Matei Balș. Cetățeanul israelian a vizitat China cu trei luni în urmă”, a anunțat Compania Națională de Aeroporturi București (CNAB).

Arafat a explicat însă că israelianul nu putea fi infectat cu virusul din Wuhan, pentru că a trecut prea mult timp de când a vizitat China.

„A fost o alarmă falsă”, a explicat Raed Arafat.

Serviciul de Ambulanță a publicat câteva sfaturi generale pentru public, pentru a reduce riscul de infecție cu coronavirus:

  • Curăță mâinile cu apă și săpun sau cu o soluție pe bază de alcool.
  • Acoperă-ți nasul și gura cu un șervețel sau cu pliul cotului când tușești și strănuți.
  • Evită contactul direct cu persoanele care au simptome de răceală sau gripă.
  • Gătește bine carnea și ouăle.
  • Evită contactul neprotejat cu animalele vii (sălbatice și domestice).