Florian Pittiș: „Cornel Chiriac a contribuit teribil de mult la nașterea acelei culturi underground, opusă culturii oficiale”

Pink Floyd, A Sourceful of Secrets, detaliu de pe copertă

Interviul cu Florian Pittiș e urmat de albumul A Sourceful of Secrets prezentat de Cornel Chiriac la Metronom '74.

Continuăm difuzarea seriei de emisiuni din arhiva Europei Libere dedicate lui Cornel Chiriac cu un dialog pe care l-am avut cu regretatul actor și cîntăreț Florian Pittiș pe 15 august 1999.

Your browser doesn’t support HTML5

Florian Pittiș despre Cornel Chiriac


Europa Liberă: La 15 august 1969 începea concertul de la Woodstock. Cred că acesta este un bun pretext pentru a începe să stăm de vorbă despre Cornel Chiriac, despre ce a însemnat Cornel Chiriac pentru spiritul acelor vremuri.

Florian Pittiș: Da, nici nu se putea găsi o dată mai potrivită (și în special în relația mea cu Cornel Chiriac), decât această dată de 15 august, când, așa cum spuneai, a început festivalul de la Woodstock, din 1969. Cornel Chiriac a fost o legendă... Este o legendă... A fost o legendă cât a fost la Europa Liberă, dar a fost o legendă și cât a existat aici, la noi în țară.

De ce spun lucrul ăsta? Pentru că era incredibil pentru noi, iubitorii muzicii rock de calitate, iubitori ai spiritului nou, să ascultăm în emisiunea lui, Metronom, realizată împreună cu Ovidiu Dumitru și Geo Limbășan, ultimele noutăți - dar noutăți de marcă, atenție!. Era un lucru foarte ciudat atunci, în acea perioadă, la sfârșitul anilor '60. Orice formație străină care era dată la Radio București, dintr-o dată pentru noi toți devenea „câh”. Astfel, în acea perioadă să n-auzim de Bee Gees și să n-auzim chiar de Creedence Clearwater Revival.

Florian Pittiș


De ce? Pentru că erau dați de dimineața până seara la Radio București. Ce era atât de... nelalocul lui, în formațiile astea, de erau acceptate de ei să fie date la Radio București? În același timp, Beatles, Rolling Stones, Jimi Hendrix - nu! Ei nu erau dați. Ei bine, într-o astfel de zonă și de atmosferă cum să n-asculți cu sufletul la gură emisiunea lui Cornel Chiriac, când la două săptămâni de la apariția albumului Led Zeppelin II, l-a dat pe postul nostru național de radio, în ciuda tuturor lucrurilor. I-adevărat că de-atunci nu l-am mai auzit în alte emisiuni, dar acolo, la acel Metronom am auzit fantasticul Led Zeppelin II. Ei, asta nu-i de ici de colo, cum să nu-ți creezi legendă, când era cât se poate de clar că dintre cei trei, elementul motor a fost Cornel Chiriac.

(N.red: din păcate, Florin Pittiș se înșeală. Albumul „Led Zeppelin II” a fost lansat în octombrie 1969, iar Cornel Chiriac lucra la radio Europa Liberă din iunie 1969, deci nu avea cum să prezinte acest album la radio București).

Mai apoi, ne-am cunoscut din întâmplare, la ceea ce se numea Ateneul Tineretului, jucând la flippere. Întâlnirea noastră s-a repetat de mai multe ori acolo și el avea o simpatie pentru mine... Normal că eu aveam admirație, nu numai simpatie pentru Cornel Chiriac... Pe vremea aia nici nu-mi trecea prin cap să mă ocup și să scriu despre muzică, eram numai un iubitor de muzică, atât și nimic mai mult. Ne duceam acolo la Ateneul Tineretului, pentru că atunci realizam emisiunile cu Bocăneț, cu Anda Călugăreanu și Dan Tufaru, și noi căutam muzică să avem material pentru acele emisiuni.

Și acolo ne-am întâlnit, acolo am mai stat de vorbă mai mult și chiar acolo l-am văzut cu două zile înainte de plecarea lui definitivă în străinătate, când mi-a spus că ne pregătește o surpriză - o mare surpriză. Și într-adevăr a fost o surpriză, cum să spun... dureroasă, că nu mai era el fizic lângă noi, dar extraordinară, pentru că emisiunile pe care le-a realizat acolo la Europa Liberă au fost emisiuni exemplare.

Și astăzi, de exemplu, încă dau de exemplu tuturor, acea antologie totală Beatles, pe care a realizat-o chiar atunci în acea perioadă, când n-avea la dispoziție toate materialele informative existente astăzi, n-avea computere la dispoziție, capacitatea lui de sinteză, analiza fenomenului Beatles sunt cutremurătoare... Doamne, dacă ar mai exista acele benzi ar fi lecție absolută pentru toți cei care realizează programe muzicale la posturile de radio.

Europa Liberă: Florian Pittiș, îl ascultai pe Cornel Chiriac la Europa Liberă, după cum ai spus... Ce s-a întâmplat în 1975, când el a fost asasinat, în sufletul tău?

Florian Pittiș: Păi, pentru noi toți a fost aceeași pierdere dureroasă, pe care o mai trăisem înainte, în acel groaznic an 1970, cu Jim Morrisson, Jimi Hendrix și Janis Joplin, trei pierderi una după alta, așa cum ulterior avea să fie pierderea din 8 decembrie 1980, a lui John Lennon... Dar de data asta nu era vorba numai de un idol al nostru și, cum să spun, o emblemă a spiritului nostru, era vorba de un reprezentant al nostru, așa încât durerea a fost mult, mult mai mare decât în celelalte cazuri pe care le-am amintit.

Europa Liberă: Spiritul acelei vremi mai există?

Florian Pittiș: Da. Există. Și există din plin. Eu realizez niște emisiuni la Radio România Tineret, de exemplu, Pittiș Show, sau la Radio Tinerama, Rockada Mare, și nu pot să spun de câte ori am fost întrebat, în telefoane, nu pot să spun câte scrisori am primit de... cum să spun... admirație pentru Cornel Chiriac.

Asta ca să spun: nu e vorba numai de un spirit la care Cornel Chiriac, prin toate emisiunile lui, a contribuit teribil de mult, ci până și numele lui este ținut bine minte și, culmea, nu numai de oamenii de o anumită vârstă, de vârsta mea, sau de vârsta lui Cornel, dacă ar fi trăit și astăzi, ci și de urmașii lor. Deci, legenda continuă.

Dar ce e foarte important este că acest Cornel Chiriac a contribuit teribil de mult la nașterea acelei culturi underground, opusă culturii oficiale, de mult mai mare calitate, în așa fel încât numele vehiculate de el erau, din punct de vedere muzical, bineînțeles, întâi și-ntâi, erau căutate imediat și se descoperea un disc, întâmplător, pe undeva pe la Târgoviște, cu formația pe care o lăudase atât Cornel Chiriac, discul ajungea obligatoriu în București, se făceau copii, iar aceste casete sau benzi circulau peste tot, iar pe lângă toate formațiile, informațiile pe care ni le dădea Cornel Chiriac din punct de vedere cultural, nu numai muzical, starea de spirit pe care a născut-o, opusă total totalitarismului (deci un totalitarism de altă natură, „totalitarismul totalitarismului”, cum ar veni), a rodit bine în inimile tuturor celor care ascultau aceste emisiuni. Și se păstrează și astăzi... Ca dovadă că nu toată lumea este teribil de încântată de noul festival Cântarea României, care s-a machiat astăzi în ceea ce se numește „Generația Pro”.

Europa Liberă: Florian Pittiș, mulțumesc foarte mult, cred că a sosit momentul să-l ascultăm pe Cornel Chiriac, într-o emisiune Metronom, din 1974.

Florian Pittiș: Eu îți mulțumesc pentru invitație. Mă bucură nespus de mult activitatea voastră de rememorare a existenței lui Cornel Chiriac, m-ar fi bucurat și mai mult dacă aș fi vorbit cu el în persoană.