Declarația G7 publicată vineri menționează că liderii Canadei, Franței, Germaniei, Italiei, Japoniei, Marii Britanii, Statelor Unite și Uniunii Europene vor lua măsuri pentru a se asigura „că agresiunea ilegală a Rusiei împotriva statului suveran al Ucrainei eșuează”.
De asemenea, liderii G7 își reînnoiesc „angajamentul de a oferi sprijinul financiar, umanitar, militar și diplomatic de care Ucraina are nevoie, atât timp cât este nevoie”.
Declarația critică amenințările nucleare pe care le formulează periodic Moscova și anunță sancțiuni care vor lăsa Rusia fără „tehnologie G7, fără echipamente industriale și servicii care îi susțin mașina de război”, fie că acestea ajung în Rusia direct sau prin intermediari. Liderii G7 se angajează să blocheze în continuare sectorul energetic al Rusiei.
„Vom înfometa mașina de război a Rusiei”, este formularea din declarația comună.
Rusia va răspunde pentru atrocitățile pe care le-a comis, spun țările G7, care promit implicare în reconstrucția Ucrainei și în ajungerea la „pace cuprinzătoare, justă și durabilă în Ucraina, cât mai curând posibil”.
Zelenski la Hiroshima
Anunțul prezenței fizice a lui Volodimir Zelesnki a venit ca o surpriză vineri dimineață. Inițial, el urma să se adreseze liderilor G7 virtual.
Îți mai recomandăm Volodimir Zelenski ar urma să ajungă duminică la summit-ul G7. SUA anunță noi sancțiuni împotriva RusieiNoi sancțiuni împotriva Rusiei erau oricum pe agenda liderilor celor mai bogate țări democratice reuniți în Japonia, dar faptul că Volodimir Zelenski li se va alătura în persoană dă evenimentului aura unui moment de cotitură. Pe vremuri, Vladimir Putin era cel care participa la întâlnirile G7.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, nu ar merge în persoană la summit dacă nu ar ști că poate obține angajamente importante din partea liderilor G7, spunea trimisul CNN la Hiroshima, Kevin Liptak, amintind că vizita lui Zelenski de acum o săptămână în capitalele europene s-a soldat cu sprijin militar important obținut de Ucraina.
Acum, odată cu reuniunea G7, chiar dacă acest lucru nu e pe agenda oficială, SUA ar urma să dea undă verde aliaților europeni care doresc să doteze forțele armate ucrainene cu avioane de luptă F-16, transmite CNN.
Îți mai recomandăm Zelenski, turneu european: arme pentru contraofensivă. Când începe?Mai mult, transmite Reuters, Zelenski va ajunge la Hiroshima după o oprire la un summit al Ligii Arabe, în Arabia Saudită, la care participă pentru prima dată după 12 ani Siria, reacceptată în Ligă în luna mai. Bashar al Assad, un aliat al președintelui Rusiei, Vladimir Putin, va participa la summit.
Din Arabia Saudită, Volodimir Zelenski va călători spre Japonia cu un avion al guvernului Franței.
Este prima vizită a lui Zelenski în Arabia Saudită, a precizat acesta pe Twitter, unde a anunțat că va discuta despre prizonierii politici din Crimeea, teritoriile ucrainene „ocupate temporar”, soluțiile de pace, dar și cooperare energetică.
Reuniunea G7 și discuția cu Volodimir Zelenski au loc într-o perioadă în care Ucraina și aliații occidentali vorbesc deja de ceva vreme despre așteptata contraofensivă ucraineană, menită să ducă la retragerea forțelor ruse măcar din o parte a teritoriilor ocupate în Ucraina. Pentru asta, a repetat mereu Zelenski, Ucraina are nevoie de arme avansate, de apărare antiaeriană, de muniție, de tancuri.
Îți mai recomandăm Alerte de raid aerian în multe orașe din Ucraina. Forțele ruse se retrag lângă BahmutOleksii Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei (NSDC), citat de CNN, a declarat vineri că prezența fizică a lui Zelenski la summit este extrem de importantă pentru „a ne apăra interesele, a explica, a prezenta propuneri și argumente clare asupra evenimentelor care au loc în țara noastră.”
Fără diamante rusești în Marea Britanie
Una din principalele teme ale reuniunii G7 este impunerea unor noi sancțiuni menite să blocheze posibilitatea Rusiei de a susține material războiul împotriva Ucrainei. Deja, liderii G7 au impus mai multe pachete de sancțiuni, dar lista persoanelor și entităților supuse restricțiilor urmează să crească.
SUA urmează să impună 300 de noi sancțiuni împotriva unor persoane fizice, entități, nave și aeronave și adaugă pe lista interdicției de a importa produse americane circa 70 de entități din Rusia și din țări terțe.
Îți mai recomandăm BERD: Redresarea Ucrainei ar putea necesita 250 de miliarde de dolari. Registru al pagubelor produse de RusiaDupă un sprijin militar consistent anunțat în ultima perioadă, Marea Britanie vine cu propria listă de sancțiuni, care include o zonă neatinsă până acum – comerțul cu diamante.
Marea Britanie nu va mai importa diamante din Rusia, iar Uniunea Europeană promite să „limiteze” comerțul (o temă delicată pentru Belgia, unde orașul Anvers este recunoscut în întreaga lume drept centru al comerțului cu diamante).
Potrivit The New York Times, pe lângă discuțiile despre sancțiuni și ajutor militar, financiar și umanitar pentru Ucraina, liderii G7 ar putea aborda „posibilitatea negocierilor pentru un armistițiu sau un tratat de pace”.
Pe agenda discuțiilor G7 de la Hiroshima se mai află dezarmarea nucleară, sustenabilitatea economică globală, reducerea încălzirii globale, securitatea alimentară, dar și provocările de sănătate, la peste trei ani de la declanșarea pandemiei de Covid.