Poate noua administrație de la Casa Albă să gestioneze o relație care se balansează între preocupările legate de nerespectarea drepturile omului și nevoia de a negocia tratatele privind armele nucleare care urmează să expire?
La mai puțin de două ore după ce Aleksei Navalnîi a fost reținut la controlul pașapoartelor pe aeroportul Sheremetyevo din Moscova, pe 17 ianuarie, oficialul american care va ocupa una dintre cele mai importante funcții de la Casă Albă a făcut o declarație pe Twitter:
„Domnul Navalnîi ar trebui să fie eliberat imediat, iar autorii atacului revoltător asupra vieții sale trebuie făcuți răspunzători”, a scris Jake Sullivan, care a devenit consilierul pentru securitate națională al președintelui Joe Biden, după inaugurarea din 20 ianuarie.
„Atacurile de la Kremlin asupra domnului Navalnîi nu sunt doar o încălcare a drepturilor omului, ci un afront adus poporului rus care vrea ca vocea lor să fie auzită".
Mesajul de sprijin al lui Sullivan pentru activistul anticorupție rus a fost urmat la câteva ore de o declarație a secretarului de stat american de la acel moment, Mike Pompeo. Acesta a taxat frecvent Moscova pentru încălcarea drepturilor omului, nerespectarea controlului armelor, dar și pentru alte probleme.
Însă viteza cu care un înalt oficial al viitoarei administrații Biden a oferit o declarație publică despre arestarea lui Alexei Navalnîi a fost neobișnuită.
Cu atât mai mult cu cât Sullivan a oferit o poziție publică fermă înainte să își ocupe oficial postul.
„Administrația Biden a precizat de multă vreme că va acorda mai multă atenție drepturilor omului decât a făcut Trump. Deci, echipa Biden era pregătită pentru un scenariu precum arestarea lui Navalnîi”, afirmă Thomas Graham, principalul consilier privind Rusia din Casa Albă în mandatul președintelui George W. Bush.
„Ne putem aștepta la mai multe critici privind istoricul Rusiei pe drepturile omului, dar acestea vor veni cu o ofertă pentru un dialog serios privind stabilitate strategică, ca parte a unei politici care va fi considerată probabil o politică de pragmatism de principiu cu Moscova”, a declarat el pentru RFE/RL, prin e-mail.
La audierea din fața Comitetului pentru relații externe al Senatului, care a avut loc în cadrul procedurii de confirmare în funcție, Antony Blinken - nominalizarea lui Biden la funcția de secretar de stat - a părut să ironizeze Kremlinul pentru tratamentul aplicat lui Navalnîi și a sugerat că subiectul va fi o prioritate.
„Este extraordinar cât de înspăimântat pare Vladimir Putin de un singur om. Cred că asta spune foarte mult. Și domnul Navalnîi este o voce, cred, pentru milioane, milioane și milioane de ruși, iar vocea lor trebuie auzită în Rusia ”, a spus el.
„Aș spune mai exact... provocarea pusă de Rusia într-o serie întreagă de fronturi este, de asemenea, una mai urgentă", a spus Blinken. „Acest lucru este foarte important pe agenda noii administrații.”
Îți mai recomandăm Alexei Navalnîi reținut pe aeroportul din Moscova. „Nu mă tem, pentru că știu că am dreptate. Dosarele mele penale sunt fabricate”În timpul unei audieri organizate în grabă la o secție de poliție din suburbiile Moscovei, în dimineața de după detenție, Navalnîi a fost înștiințat că este arestat pentru 30 de zile în așteptarea unei hotărâri judecătorești cu privire la încălcarea condițiilor eliberării condiționate, în timp ce se vindeca în Germania.
Motivul invocat de autoritățile ruse este o condamnare anterioară pentru acuzații de fraudă financiară despre care Navanîi afirmă că au fost inventate.
Întotdeauna sfidător, Navalny și-a chemat susținătorii să iasă în stradă la protest.
Chiar înainte de arestarea lui Navalnîi, consilierii lui Biden au sugerat că acest dosar ar putea fi o prioritate. În septembrie, în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din SUA, după ce Germania a confirmat că Navalnîi a fost otrăvit cu o substanță de tip Noviciok în timp ce călătorea în Siberia, Biden însuși a criticat Moscova, numind otrăvirea „scandaloasă” și „descumpănitoare”.
Președintele rus Vladimir Putin și alți înalți oficiali au manifestat de mult timp dispreț deschis față de declarațiile americanilor privind politicile rusești, interne sau externe; iar cazul lui Navalnîi, al cărui nume Putin refuză să-l rostească, nu face excepție.
Această poziție se poate înrăutăți în continuare, lucru pe care ministrul de externe Serghei Lavrov l-a sugerat în declarațiile din 18 ianuarie, în timp ce Navalnîi se confrunta cu audierea improvizată.
„Putin joacă un joc chiar acum cu noua administrație Biden. În multe privințe, intră în prima lor criză majoră de politică externă”, a declarat Michael McFaul, fost ambasador al SUA în Rusia, într-un interviu radio. „Și așteaptă să vadă, pun doar câteva sancțiuni și apoi trec la alte lucruri sau fac ceva radical diferit?”
Trecutul este viitorul?
Printre oficialii administrației ale căror portofolii cuprind politica privind Rusia se numără câțiva veterani ai administrației președintelui Barack Obama, când Casa Albă a adoptat o abordare mai deschisă în a confrunta Moscova.
Printre acestea se numără și candidatul pentru funcția de director CIA, William Burns, care a fost ambasador în Rusia în 2005-2008 și numărul doi în Departamentul de Stat între 2011-2014, sub conducerea lui Obama.
Persoana nominalizată pentru a fi subsecretar de stat pentru afaceri politice, funcție deținută în trecut și de Burns, este Victoria Nuland, a cărei activitate oficială în timpul protestelor Euromaidan din 2013-14 de la Kiev au iritat Kremlinul.
„Statele Unite pot profita de momentul schimbării din plan intern și de stagnarea din Rusia pentru a întinde din nou mâna. Putin s-ar putea să nu o dorească sau să nu o poată strânge. Dar poporul rus ar trebui să știe că Washingtonul și aliații săi îi dau lui și Rusiei o alegere”, a scris Nuland, într-un articol din Foreign Affairs, în iunie.
Un purtător de cuvânt al echipei de tranziție a administrației Biden a declarat pentru RFE/RL că tweet-ul lui Sullivan este singura declarație pe care o va face pentru moment noua echipă.
Pavel Koshkin, cercetător principal la Institutul de Studii privind SUA și Canada al Academiei Ruse de Științe din Moscova, a prezis că administrația Biden va fi mai dură și mai intransigentă față de Moscova, dar va încerca, de asemenea, să găsească modalități de îmbunătățire a relațiilor. ”Cu toate acestea, va fi extrem de dificil, pentru că astăzi Rusia este văzută mai degrabă ca o națiune ostilă și ca o problemă decât ca un prieten sau un rezolvator de probleme”, a spus el într-o analiză publicată luna trecută de Wilson Center din Washington.
„Mai exact, Washingtonul va vedea în continuare Rusia ca una dintre părțile cheie, deși iresponsabile, din arena internațională, inclusiv din Orientul Mijlociu și Europa de Est. Aceasta înseamnă că Statele Unite vor încerca să răspundă Rusia pentru politica sa externă și internă”, a scris cercetătorul.
Crede, dar verifică
Pe măsură ce relațiile SUA-Rusia au continuat să se deterioreze, iar administrația Trump a adăugat încă mai multe sancțiuni împotriva persoanelor și companiilor rusești, presiunea a crescut în rândul Rusiei și al experților în politică externă din Washington pentru a găsi o modalitate de a discuta cu Moscova .
Cea mai ușoară și rapidă cale va fi oferită de negocierile pentru extinderea acordului „Noul START”, ultimul acord major de control al armelor care limitează arsenalele nucleare ale celor două țări, au spus mai mulți experți. Tratatul expiră la 16 zile de la inaugurarea lui Biden, cu excepția cazului în care este prelungit de comun acord.
În timp ce administrația Trump, care a scos Statele Unite din cele două tratate de control al înarmării care implică Moscova, a dat semnale mixte despre modul în care dorea să gestioneze negocierile, administrația Biden a semnalat că este deschisă unei prelungiri imediate pe termen scurt. Kremlinul a avut o poziție similară.
„Va trebui să ne uităm la extinderea tratatului în interesul Statelor Unite”, a declarat Sullivan pentru CNN, pe 3 ianuarie.
O altă problemă urgentă cu care se va confrunta administrația Biden o reprezintă campania de atacuri cibernetice care a vizat recent agențiile federale americane. Rapoartele inițiale ale serviciilor de informații americane au arătat că serviciul de informații rus este în spatele atacurilor.
De asemenea conflictul din estul Ucrainei, care implică separatiștii susținuți de Rusia împotriva forțelor guvernamentale ucrainene, se apropie de cel de-al optulea an.
Observatorii spun că o întrebare cheie este dacă Kremlinul și Casa Albă vor separa subiectele - arestarea lui Navalny, de exemplu, de alte dosare importante.
„Administrația Biden poate face ambele lucruri în același timp, atâta timp cât abordează ambele probleme cu grijă. Rușii nu vor respinge reînnoirea tratatului Noul START sau lansarea unor discuții serioase și susținute privind stabilitatea strategică pur și simplu din cauza criticilor privind drepturile omului", a declarat Graham pentru RFE/RL.
Cu toate acestea, cazul Navalnîi are o importanță mai mare și din cauza utilizării Noviciok, o neurotoxină brevetată de sovietici, care este acum interzis în temeiul Convenției internaționale a armelor chimice, la care Rusia este semnatară. Rapoartele RFE/RL și ale altor organizații de știri au arătat posibilitatea ca Rusia să aibă un program secret și nerecunoscut de arme chimice.
„Otrăvirea lui Navalnîi va fi, cel puțin pentru americani, o chestiune relevantă pentru stabilitatea strategică, deoarece ajunge la problema angajamentului Moscovei de a onora tratatele pe care le semnează”, a spus Graham. „Acestea fiind spuse, critica excesivă și gratuită a istoricului drepturilor omului din Rusia va otrăvi atmosfera pentru orice alte conversații.”
Un alt semnal că administrația Biden se îndreaptă spre o abordare mai pragmatică a apărut într-o lucrare publicată de Centrul pentru noua securitate americană din Washington, pe 14 ianuarie.
Lucrarea susținea că Washingtonul ar trebui să se concentreze asupra modului în care Rusia și China sunt din ce în ce mai aliniate, în special în disprețul față de politica externă a SUA și că factorii de decizie din SUA ar trebui, printre altele, să încerce să creeze o ruptură între cele două țări.
Cu șase zile mai devreme, co-autorul lucrării, Andrea Kendall-Taylor, a fost nominalizat de echipa lui Biden drept noul consilier pentru Rusia din Consiliul Național de Securitate de la Casa Albă, care urmează să fie condus de Sullivan. Anterior, ea a fost un consilier de top privind Rusia în Biroul Directorului de Informații Naționale în timpul administrației Obama.
„Statele Unite ar trebui să încerce să schimbe calculul Rusiei astfel încât Moscova să considere o cooperare cu Statele Unite și Europa ca fiind posibilă și preferabilă subordonării sale crescânde față de China", a scris ea. "Statele Unite ar trebui să monitorizeze și să planifice, să creeze rupturi și, acolo unde este posibil, să intervină în relațiile dintre Rusia și China.”